Üçü Türk Devletleri Teşkilatı üyesi, biri gözlemci dört Orta Asya ülkesi, KKTC’yi “işgalci güç” olarak tanımlayan BMGK kararını kabul etti.

Orta Asya ülkeleri Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan, “Güney KıbrısRum Yönetimi’nin (GKRY) egemenliğini destekleyecek şekilde” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) “işgalci güç” olarak tanımlayan kararları kabul etti.
Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) bir üyesi. TDT’de Türkiye ve bu üç ülke dışında Azerbaycan da yer alıyor. Macaristan, Türkmenistan ve KKTC ise teşkilatta gözlemci olarak bulunuyor.
Semerkant’ta 4 Nisan’da Avrupa Birliği’yle (AB) düzenlenen bir zirve sırasında Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 541 ve 550 sayılı kararlarına uyma sözü verdi.
NEDİR BU KARARLAR?
BMGK’nın 541 sayılı kararı, KKTC’nin 1983’te tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından alınmıştı. Kararda KKTC’nin ilanı “hukuken geçersiz” olarak nitelendirilmiş, tüm ülkelerden yalnızca GKRY’yi tanımaları istenmişti.
Şu anda Türkiye hariç hiçbir ülke KKTC’yi tanımıyor. Buna Azerbaycan da dahil.
BMGK’nın 550 sayılı kararında ise KKTC’nin Türkiye ile yaptığı büyükelçi atamaları ve anayasa referandumu gibi eylemler “ayrılıkçı” olarak nitelendirilerek kınanmıştı.
12 MİLYAR EUROLUK ANLAŞMA
Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın AB ile imzaladığı anlaşmadan birkaç gün sonra söz konusu ülkeler GKRY’ye büyükelçi atadı.
Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan ile bir diğer Orta Asya ülkesi Tacikistan’ın AB ile imzaladığı anlaşma 12 milyar euroya tekabül ediyor.
Bu kararın KKTC ve GKRY arasında görüşmelerin başladığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Heyetler 18 Mart’ta Cenevre’de bir araya gelmiş, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görüşmelerin temmuzun sonunda devam edeceğini açıklamıştı.