Erdoğan’ın eski hukuk danışmanı Prof. İzzet Özgenç, “Terör suçlaması olduğunda, eğer tutuklanmadıysa görevden el çektiremezsiniz. Tutuklanmışsa o zaman zaten sizin görevden el çektirmenize gerek yok çünkü başkanlığı fiili olarak yapamaz, dolayısıyla başkan vekili tayin edilir. Başkan vekilinin de belediye meclisi üyelerinin kendi aralarında seçeceği bir kişi olması lazım.” açıklamasında bulundu
İçişleri Bakanlığı, DEM Parti’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa’nın Halfeti Belediyesi’ne kayyım atadı.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük ve Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan görevden alındı.
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi’ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi’ne kayyım olarak atandı.
Dem Partili başkanların görevden alınmasına gerekçe olarak haklarındaki terör soruşturmaları gösterildi.
Peki, terör soruşturmasına konu olan belediye başkanı görevden el çektirilebilir mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski hukuk danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, Mardin, Batman ve Halfeti’de belediyelere atanan kayyım uygulamasını Gazete Pencere’ye değerlendirdi. Hukuk Profesörü Özgenç, Efkan Ala’nın rolüne dikkat çekti.
Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Belediye başkanı mahkum oldu fakat mahkum olduğu ceza belediye başkanlığından düşmeyi gerektirmiyor. Ama hapis yatmasını gerekli kılıyorsa o süre zarfında bir başkan vekili tayin edilmesi lazım. O başkan vekili de normal şartlarda belediye meclis üyelerinin kendi arasında seçilmesi gerekir” dedi.
Mardin, Batman ve Halfeti’de belediyelerindeki terör üzerinden yapılan uygulamayı ele alan İzzet Özgenç şunları söyledi: “Terör suçlaması olduğunda, eğer tutuklanmadıysa görevden el çektiremezsiniz. Tutuklanmışsa o zaman zaten sizin görevden el çektirmenize gerek yok çünkü başkanlığı fiili olarak yapamaz, dolayısıyla başkan vekili tayin edilir. Kişi tutuklu kaldığı sürece belediye işlerinin görülmesi için bir başkan vekilinin tayin edilmesi lazım. Bunun da belediye meclisinin üyelerinin kendi aralarında seçeceği bir kişi olması lazım. Bugünkü örnekte bir mahkumiyet yok, bir soruşturma var. Soruşturmada da belediyedeki görevi bağlamında işlediği bir suç bağlamında soruşturma olması lazım ve o soruşturmada kişinin göreve devam etmesinin o soruşturmanın selameti bakımından sakınca doğurması lazım. Olay budur.”
“Eskiden düzenleme böyleydi” diyen Prof. Dr. Özgenç, bu uygulamanın bugün devam etmesi durumunda kayyım ataması yapılmayacağını ifade etti.
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın girişimiyle anayasaya aykırı kanun değişikliği yapıldığının altını çizen Özgenç “Sonradan yapılan kanun değişikliğiyle belediye başkanı görevden el çektirildiğinde bakanlık kayyım tayin ediyor. Yani meclisin fonksiyonunu bitiriyorlar. Meclis artık orada fonksiyon icra edemez hale geliyor. Bu uygulamanın da anayasaya aykırı olduğunu söylüyorum” diye konuştu.