İçişleri Bakanlığı kararıyla DEM Parti’deki Tunceli ve CHP’deki Ovacık belediyelerine kayyum atandı.
Bakanlık açıklamasında, Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın, PKK üyeliğinden ceza almış olması ve PKK propagandası yapmak suçlamasıyla hakkındaki soruşturmanın devam etmesi nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı kaydedildi.
Tunceli Valisi Bülent Tekbiyikoglu’nun, Tunceli Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği ifade edildi.
Tunceli’nin Ovacık ilçesinde ise Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül görevden alındı.
Bakanlık açıklamasında Sarıgül’ün PKK üyeliğinden ceza almış olması nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı ifade edildi.
Sarıgül’ün yerine Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen atandı.
Yerlerine kayyum atanan iki belediye başkanı hakkındaki karar iki gün önce çıktı.
Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada tutuklama talebi istenen Konak ve Sarıgül’e yurt dışı yasağı getirildi.
Sarıgül, İstanbul’da Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyum atanması sonrası “Halkın iradesinin yok sayıldığı gasp anlayışı devam ediyor” demişti.
31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’den aday olan Cevdet Konak, oyların yüzde 40’nı almıştı. Bu karar ile birlikte Tunceli Belediyesi’ne üçüncü kez kayyum atanmış oluyor.
TKP’den Ovacık Belediyesi’ni devralan CHP adayı Mustafa Sarıgül de yüzde 33.64 oy ile belediye başkanı seçilmişti.
‘Durum vahim, gerçekten öfkeli ve üzgünüz’
Perşembe günü belediye başkanlarına verilen cezanın kesinleşmesinin ardından, DEM Parti bu kararın kayyuma hazırlık olduğunu açıkladı.
Tunceli Belediyesi Eş Başkanları, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, çok sayıda partili ile belediye binasında “kayyum nöbeti” tutmaya başladı.
Akşam saatlerinde karar açıklanınca, belediye çevresinde çok sayıda insan toplandı ve kayyum kararı protesto ediliyor.
BBC Türkçe’ye konuşan DEM Parti Batman milletvekili ve YSK temsilcisi Tiryaki kararı kınayarak şunları söyledi:
“Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP, elimizdeki belediyeleri Anayasaya aykırı, mert olmayan biçimde, parça parça kayyum atayarak gasp edecek. Durum vahim, gerçekten öfkeli ve üzgünüz.”
Sekiz ay önce yapılan yerel seçimlerde, adayların seçime girmesi önünde hiçbir engel olmadığını hatırlatan Tiryaki, seçim kurullarının tüm belge ve bilgileri inceleyerek aday olabileceklerine hükmettiğini hatırlattı.
“Haklarındaki davalar da aday olmalarından öncesine dayanıyor. Belediye başkanı olduktan sonra açılan bir soruşturma yok. Ayrıca görevleriyle ilgili hiçbir suçlama yok.”
Tiryaki, kayyum kararının siyasi etik ve ahlakla bağdaşmadığını ifade etti ve seçimle gelen adayların seçimle gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Kararın duyulmasının ardından binlerce insanın belediye önünde toplandığını ve belediyelerine sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.
Aldıkları bilgilere göre, belediye binasının asker ve polislerce kuşatıldığını, belediye binasının çevresinin demir bariyerlerle kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Tiryaki şöyle devam etti:
“Bu gaspa karşı çıkan insanlara karşı maalesef ortansız bir güç kullanıldığı ve saldırı yapıldığı haberlerini alıyoruz. Hukuksuzluk her geçen gün Kürtlerin yaşadığı coğrafyada yaygınlaştırılmaya çalışılıyor”.
Rüştü Tiryaki, diğer belediyeler için de kayyum ihtimali olduğunu ifade etti.
DEM Parti Eş Başkanları ve milletvekilleri bu gece Tunceli’ye geçecek.
Önceki seçimlerin ardından da kayyum atanmıştı
31 Mart seçimlerinde DEM parti 78 belediye kazandı.
Seçimden sonra kayyum atanan ilk belediye Hakkari oldu. Hakkari’den altı ay sonra da, 4 Kasım tarihinde Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine de üçüncü defa kayyum atandı.
30 Mart 2014’te Barış ve Demokrasi (BDP) üç büyükşehir, beş il, 45 ilçe, 12 belde olmak üzere 102 belediye kazanmıştı. 2019’a kadar 94 BDP belediyesine kayyum atandı. Yerine kayyum atanan belediye başkanları gözaltına alındı, 70’i tutuklandı.
HDP, 2019 seçimlerinde üç büyükşehir, beş il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediye kazandı.
YSK, seçimi kazanan yedi belediye başkanına KHK’lı oldukları için mazbatalarını vermedi. Mazbatayı, onlardan sonra en fazla oy alan partinin adayına verdi. Sonraki bir yılda, 52 HDP belediyesine kayyum atandı. 2024 yerel seçimlere kadar HDP’nin elinde kalan belediye sayısı altı idi.
DEM ve CHP’den tepki
Tunceli Belediye Başkanı Konak, yolun polis araçlarıyla kesildiğini, belediyenin polislerce çevrildiğini söyledi. “Ben o tebligatı imzalamadım. Bu görevi bu sorumluluğu, bu öncülüğü, bu sözcülüğü Dersim halkı vermiştir. Bu yetkiyi hiçbir tebligat elimizden alamaz” dedi.
DEM Parti, yaptığı yazılı açıklama ile iktidarın halk iradesini adım adım ortadan kaldırdığını savundu.
”Yargı eliyle verilen kayyum ayarlı siyasi kararlar sonucunda bugün Dersim ve Ovacık belediyeleri de gasp edildi. Kayyum darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Sadece darbeciliğinizi tescilliyor, suçlarınızı ağırlaştırıyorsunuz. Halk iradesi karşısında dün olduğu gibi bugün de bundan sonra da yenileceksiniz.”
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun yayımladığı açıklamada, “Kayyum politikaları ile toplumsal barış iddiası çelişmektedir” sözleri yer aldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X üzerinden, “Ovacık Belediyemize ve Tunceli Belediyesi’ne kayyım atama kararı, kılıfına bile uydurulamamış milli irade hırsızlığıdır” yazdı ve ekledi:
“İki dönemdir halkın oyuyla seçilen bir belediye başkanını, 12 yıl önce katıldığı bir cenaze nedeniyle görevden almanın, gitmekte olan bir iktidarın son çırpınışlarından azade bir hükmü yoktur.”