Avrupa Birliği, ağır askeri teçhizatın taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla Romanya ve Bulgaristan’daki limanlar, demiryolları ve havaalanları gibi bölgesel altyapılara yatırım yapacak. Ayrıca bu ülkelerde yer alan kilit tesislerdeki yabancı mülkiyet de inceleme altına alınacak
Avrupa Birliği, yeni Karadeniz stratejisini açıkladı. Yeni plan, bölgenin ağır askeri teçhizat taşımada daha etkili olmasını hedefliyor.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas dün düzenlediği basın toplantısında, “Karadeniz’deki güvenlik, Avrupa güvenliği için de hayati öneme sahip” dedi. Kallas, Kremlin’in Ukrayna’da yürüttüğü savaş ve denizcilik altyapısına yönelik hibrit saldırılarının bölgedeki güvenliği şu anda zayıflattığını ifade etti.
AB Genişleme Komiseri Marta Kos ise, bu stratejinin aynı zamanda ‘jeopolitik meydan okumalara’ bir yanıt olduğunu belirtti ve “Dünyada artık bağımlılıklar silah haline getiriliyor” dedi. Kos, Karadeniz’in Güney Kafkasya ve Orta Asya’ya bir köprü olduğunu, ayrıca enerji ve gıda ticareti için hayati bir arter işlevi gördüğünü vurguladı.
Karadeniz bölgesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle istikrarsızlık endişe edilen bir bölge haline geldi. Bölgede yoğun şekilde kullanılan mayınlar ve askeri faaliyetler, mal akışını ciddi biçimde engelliyor. Öte yandan, Doğu Avrupa ülkeleri Moskova’nın Ukrayna’nın ötesine geçerek daha fazla saldırganlık göstereceğinden endişe ediyor ve savunma kapasitelerini artırmak istiyor.
Karadeniz kıyısında yer alan AB ülkeleri Romanya ve Bulgaristan, birliğin yeni stratejisinin merkezinde yer alıyor. Avrupa Birliği, ağır askeri teçhizatın taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla bu ülkelerdeki limanlar, demiryolları ve havaalanları gibi bölgesel altyapılara yatırım yapacak.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu yatırımların “askerlerin, ihtiyaç duyulan zamanda, ihtiyaç duyulan yerde olabilmesini” sağlayacağını söyledi.
Avrupa Ulaştırma Komiseri Apostolos Tzitzikostas daha önce, Avrupa genelinde askeri amaçlarla ulaştırma altyapısının yenilenmesinin yaklaşık 75 milyar euroya mal olacağını söylemişti.
AB ayrıca Karadeniz’de bir Deniz Güvenliği Merkezi (Black Sea Maritime Security Hub) kurmayı planlıyor. Bu merkez, Avrupa’nın bölgedeki erken uyarı sistemi olarak görev yapacak. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu merkezin durumsal farkındalığı artıracağını ve AB’nin kritik altyapısını korumasına yardımcı olacağını belirtti. Ancak merkezin nerede kurulacağı, nasıl işleyeceği ve maliyeti gibi detayların henüz netleşmediğini de ekledi.
Kallas ayrıca, güvenlik kapsamında limanlar ve diğer kilit tesislerdeki yabancı mülkiyetin daha sıkı denetleneceğini söyledi.
Ticaret alanındaysa, AB bölgesel ortaklarla birlikte yeni enerji koridorları, ulaştırma bağlantıları ve dijital altyapılar geliştirmeyi hedefliyor. Genişleme Komiseri Marta Kos’a göre, birliğin bu yatırımları aynı zamanda Karadeniz kıyısındaki ülkelerin savaşa bağlı çevresel zararlarla baş edebilmesi ve iklim değişikliği risklerine karşı dayanıklılığını artırması için de önemli olacak.
Marta Kos, “Dünya genelinde ülkeler artık güvenilir ve öngörülebilir ortaklarla işbirliği arıyor ve Avrupa Birliği böyle bir ortak Bu tür ortaklıklar bizi topluca daha güvenli hale getirecek ve herkes için ticari fırsatlar yaratacak” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu, bu yeni strateji aracılığıyla Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan ile daha yakın ilişkiler kurmayı hedeflediğini vurguladı.