İngiltere’nin saygın medya kuruluşlarından Financial Times, “Türkiye’nin zorlanan ekonomisi Erdoğan’a nasıl zarar veriyor” başlıklı bir haber yayınladı. Analizde, “Yaşam maliyetlerinin artması ve sosyal huzursuzluk Erdoğan’ın görevde kalma planlarını riske atıyor” yorumu yapıldı.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, Türkiye’deki son durumu mercek altına alarak dikkat çekici bir analiz yayınladı…
Gazetenin İstanbul muhabiri John Paul Rathbone imzalı haberde, “Türkiye’nin zorlanan ekonomisi Erdoğan’a nasıl zarar veriyor” başlığı kullanılırken, “Yaşam maliyetlerinin artması ve sosyal huzursuzluk Erdoğan’ın görevde kalma ve jeopolitik hedeflerini riske atıyor” ifadesine yer verildi.
Gazeteye konuşan bazı vatandaşlar ise ekonomik kriz dolayısıyla zorlandıklarını söylerken, sadece esnafın değil büyük işletmelerin de zararda olduğuna dikkat çeken Reuters, ülke genelinde işsizlik oranlarının arttığını ve iflasların da arttığını vurguladı.
“BEYAZ YAKALILAR PSİKOLOGA GİDEMİYOR”
Gazeteye konuşan bir psikolog da, “Benim düzenli gelen beyaz yakalı danışanlarım bile artık gelemiyor. Ben de kirayı ödeyemiyorum. Başka bir ülkeye gidebilirim” dedi.
Haberde, “Sonuç bariz: Bir zamanlar Güney Kore’nin dönüşüm başarısını tekrarlatacağı konuşulan türk ekonomisi çöküşte. Enflasyonun düştüğü hatırlatılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da uluslararası arenadaki etkisinin arttığına dikkat çekildi.
Bu dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’ı övdüğü ve Avrupa’nın Türk ordusunu desteklediği belirtilirken 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından sonra Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı sabit tutmak için attığı adımların yabancı rezervleri tükettiği aktarıldı.
ANKETLERDE AÇIK ARA FARKLA KAYBEDECEK
Financial Times’ın haberinde, “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz Erdoğan’ın halk desteğini azaltarak iktidarda kalma planlarını, ülke için jeopolitik hedeflerini ve Türk devletiyle 40 yılı aşkın süredir savaş halinde olan PKK ile devam eden barış görüşmelerini tehlikeye attı. Çoğu ankete göre, şu anda 2028’de yapılması planlanan seçim yarın yapılsa Erdoğan İmamoğlu’na karşı açık farkla kaybedecek. Zorlaşan ekonomik koşullar, Erdoğan’ın reform programından vazgeçebileceği ve hatta Şimşek ile Merkez Bankası’nın yeni başkanı, eski New York Merkez Bankası ekonomisti Fatih Karahan’ı görevden alabileceği söylentilerine yol açtı. Ekonomistler, böyle bir durumda Türk piyasalarının çökeceğini söylüyor” denildi.
İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili olarak, “Muhalefete göre bu durum Erdoğan’ın Rusya’da Vladimir Putin’in ya da Belarus’ta Alexander Lukashenko’nun yaptığı gibi, iktidarını pekiştirmek için siyasallaşmış bir yargıyı kullandığına dair en kötü korkularını doğruladı. Hükümet ülkedeki mahkemelerin bağımsız olduğunda ısrar ediyor ancak anketler Türklerin çoğunun tutuklamaların yersiz olduğuna inandığını gösteriyor” ifadesi de kullanıldı.
Financial Times’ın haberinde, “Bu arada Erdoğan’ın karşı karşıya olduğu siyasi ve ekonomik riskler de artıyor. Ülkedeki zor ekonomik zamanlar, Erdoğan’ın, birçoklarının beklediği gibi, anayasanın şu anda izin verdiği iki dönemlik iktidarın ötesinde üçüncü bir cumhurbaşkanlığı seçimine aday olması durumunda ihtiyaç duyacağı zaten zor olan siyasi ittifakları karmaşıklaştırıyor. Erdoğan PKK ile barış görüşmeleri yürütüyor ancak muhalefete uyguladığı baskılar, yeniden seçilmesi için ihtiyaç duyacağı potansiyel Kürt seçmenler arasında güvensizliğe yol açtığı için bu durum görüşmeleri baltalıyor” yorumu yapıldı.
Financial Times’ın haberinde, “Muhalefet hala ülke çapında başarılı kitlesel mitingler düzenlerken, genç seçmenler hükümete karşı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor” derken Erdoğan’ın ucuz kredi gibi eski formülleri kullanmadığı da hatırlatıldı.