11 Ağustos 2024

TYB Kurucusu D. Mehmet Doğan hayatını kaybetti

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında hayatını kaybetti. Doğan’ın cenaze namazı 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayram-ı Velî Camiinde kılınacak. 

Yazar D. Mehmet Doğan hayatını kaybetti. (Fotoğraf: İnsaniyet Dergisi)

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin sosyal medya hesabından D.Mehmet Doğan’ın hayatını kaybettiği duyuruldu. Birlikten yapılan açıklamada, “Bir süredir tedavisi devam eden Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan göçünü topladı, Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenaze namazı 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayram-ı Velî Camiinde kılınacaktır. Ülkemizin başı sağolsun.” ifadelerine yer verildi.

Mehmet Doğan, Türk edebiyatı ve diline yaptığı katkılarla tanınan önemli bir isimdi. Özellikle Büyük Türkçe Sözlük eseri, Türk diline dair çalışmalarıyla geniş bir okur kitlesi tarafından takdir gördü. Vefatı, edebiyat ve kültür camiasında derin bir üzüntüyle karşılandı.

D. MEHMET DOĞAN KİMDİR?

1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde hayhata gözlerini açan D. Mehmet Doğan, Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu’ndan 1972 yılında mezun oldu. Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi’nde (1972-1974), Dergâh Yayınları’nda (1975-1977), TRT’de (1977-1978) çalıştı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarını yürüttü ve Birlik Yayınları’nı kurdu. 1980’de Kültür Bakanlığı sinema dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalışmaya başladı.

Film Denetleme Kurulu üyeliği yaptı. Zaman gazetesinin yayın kurulunda yer aldı ve bu gazetede “Kimlik” başlığı altında günlük yazılar yazdı. (1986-1987) Yörünge dergisinde haftalık yazılar yazdı (1991-1992). Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yazarlık dersleri verdi (1991-1993). Vakit (Akit) gazetesinde günlük yazılar yazdı (1994-1996) ve Birlik Medya A.Ş.’nin Genel müdürlüğünü yaptı (1994-1996). TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi (1996-2005).

Hareket, Türk Edebiyatı, Mavera, İslâm, İlim ve Sanat, İzlenim ve Nehir dergilerinde yazdı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi’nin yayınını yönetti. Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurucularından olan Doğan, uzun süre Türkiye Yazarlar Birliği’nin genel başkanlığını yürüttü (1978-1996). 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülleri’nde “edebiyat” dalında ödüle layık görüldü.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki Haber

Atatürkçü teğmenleri ihraç eden komutanlar hangi görevlere getirildi?

Sonraki Haber

‘Polis İstanbul’da Kürt düğününü bastı, 5 kişi gözaltına alındı’

Latest from Blog

Karamollaoğlu aday değil: Saadet Partisi yeni başkanını seçecek

Saadet Partisi’nin “Yaşanabilir bir Türkiye Ancak Saadet’le olur” sloganıyla yapılan 9. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu’nda yapılıyor. Saadet Partisi’nin “Yaşanabilir bir Türkiye Ancak Saadet’le olur” sloganıyla yapılan 9. Olağan Kongresi Ankara Spor
GitYukarı