9 Temmuz 2024

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ‘Yüksel Yalçınkaya’ başvurusu!

Avrupa’da faaliyet gösteren aralarında Justice Square’nin de bulunduğu 6 uluslararası insan hakları kuruluşu güncel yargılamaları da etkileyecek önemli bir girişimde bulundu. İnsan hakları kuruluşları yaptıkları ortak açıklamayla, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden, Türkiye’nin mahkum edildiği Yüksel Yalçınkaya kararının uygulanma sürecinin başlatılmasını istedi.

Türkiye’deki güncel yargılamamaları çöpe atan AİHM’nin ‘Yüksel Yalçınkaya’ kararı gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ByLock kullanımı iddiasına dayanan mahkumiyetlere ilişkin üçüncü 1.000 kişilik başvuruyu da Türkiye hükümetine bildirdi. AİHM, ‘Yüksel Yalçınkaya’ kararı sonrası iki farklı tarihte toplam 2 bin başvuruyu Türk Hükümeti’ne savunma yapması için göndermeşti. Son bildirimlerle birlikte sayı 3 bine çıktı.

Konuyla ilgili Justice Square’den yapılan kısa açıklamada, “Avrupa’da faaliyet gösteren 5 uluslararası insan hakları kuruluşuyla birlikte, Yalçınkaya kararının Eylül 2024 gündeminde görüşülmesi ve kararın uygulanması sürecinin başlatılması için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne bildirimde bulunduk. On binlerce kişiyi doğrudan ilgilendiren Yalçınkaya kararının uygulanması için gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.” denildi.


Açıklamanın altında imzası olan 6 dernek şöyle:

  • Justice Square Foundation (Netherlands)
  • Italian Federation for Human Rights (Rome)
  • Statewatch (London)
  • Cross Border Jurists Association (Germany)
  • The Arrested Lawyers Initiative (Belgium)
  • Solidarity with OTHERS (Belgium)

Ortak açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

Altı Sivil Toplum Kuruluşundan Yalçınkaya Kararının Uygulanma Sürecinin Başlatılmasına İçin Ortak Başvuru

Biz, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren altı STK olarak, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne bir başvuruda bulunuyoruz. 26 Eylül 2023 tarihinde verilen Yalçınkaya kararı, Türkiye’deki 100.000’den fazla mağduru etkilemektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ihlali sistematik olarak tanımlamasına rağmen, Türk hükümeti henüz bir eylem planı sunmamıştır.

Ortak başvurumuz, 7. Madde ihlalleri nedeniyle bekleyen binlerce davayı ve kararın uygulanmasının mevcut durumunu vurgulamaktadır. Bakanlar Komitesi’nin bu kararı Eylül 2024 oturumunda öncelikli olarak denetlemesini rica ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki Haber

CHP’NİN KHK’LIYA İLGİSİZLİĞİNİ ANLAYAMIYORUM

Sonraki Haber

Elazığ Cezaevi’ne gece dışardan giren kişi koğuştaki mahkumu vurdu

Latest from Blog

İngiltere ve Fransa, ABD’nin desteğini kaldırma korkusu nedeniyle Ukrayna’ya asker konuşlandırmak için ‘görüşüyor’

İngiltere ve Fransa, Vladimir Putin’i caydırmak için Ukrayna’ya asker göndermek için görüşmelerde bulunduğu ortaya çıktı. Londra ve Paris, seçilen Başkan Donald Trump’ın Ukrayna’ya askeri desteği geri çekebileceğine dair korkular yoğunlaşırken, “Avrupa’da müttefiklerin çekirdeği” oluşturmak istiyor. İngiliz ve Fransız birlikleri, Kremlin’i Ukrayna’ya tekrar saldırmaktan caydırmak

Muhammed Salah hayal kırıklığı yaşıyor

Mısırlı yıldız, kulübün kendisiyle sözleşme uzatma konusunda iletişime geçmediğini söyledi Muhammed Salah, Liverpool’un kendisine yeni bir sözleşme önermediği için hayal kırıklığına uğradığını söyledi ve sezon sonunda kulüpte ‘kalmaktan çok ayrılmaya yakın’ olduğunu

ABD medyası duyurdu: Ateşkes sağlandı

ABD medyasında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün gece İsrailli yetkililerle yaptığı güvenlik görüşmeleri sırasında Hizbullah ile varılması planlan ateşkes anlaşmasını “prensipte” onayladığını söyledi. İsrail ve Hizbullah’ın ateşkes kararı
GitYukarı