ABD ve Çin, Cenevre’de başlayacak kritik ticaret görüşmeleriyle gümrük tarifelerini düşürmeyi ve ekonomik gerilimi azaltmayı hedefliyor. Nadir toprak elementleri ve fentanil ihracatı da masadaki başlıca konular arasında.

ABD ve Çin, hafta sonu Cenevre’de başlayacak ticaret görüşmelerinde gümrük vergilerini azaltmayı değerlendirecek.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in başkanlık edeceği görüşmelerde, ABD tarafının ilk adım olarak tarifeleri yüzde 60’ın altına çekmeyi hedeflediği belirtiliyor.
Bu oranın Çin tarafından da karşılanabileceği ifade ediliyor. İki günlük görüşmelerde ilerleme sağlanması durumunda, indirimler önümüzdeki hafta hayata geçirilebilir.
Görüşmelerin daha çok tarafların şikâyetlerini dile getirmeye yönelik olacağı, kısa vadede somut sonuçlar beklenmemesi gerektiği aktarılıyor. ABD, nadir toprak elementleri üzerindeki Çin ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasını ve fentanil üretiminde kullanılan maddelerin ihracatının azaltılmasını da gündeme getirecek.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, gümrük oranlarına dair hedeflerin spekülasyondan ibaret olduğu vurgulandı.
Ekonomik analizlere göre, mevcut tarifeler ABD ekonomisinde yüzde 2,9’luk küçülmeye ve yüzde 1,7 oranında fiyat artışına yol açabilir. Çin tarafında ise fabrikalarda son dönemin en büyük daralması yaşanıyor. Çin’in ABD’ye ihracatında da sert düşüş gözlemleniyor.
HENÜZ BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA
Görüşmelerin henüz başlangıç niteliğinde olduğu ve somut çözümlerden çok karşılıklı taleplerin dillendirileceği belirtiliyor. Yine de, bu diyalog süreci, iki ülkenin ya birlikte yaşamayı öğrenmesi ya da tamamen ayrışarak küresel ekonomi ve düzen üzerinde ciddi sonuçlar doğurması ihtimali arasında bir seçim yapması gerektiği görüşünü öne çıkarıyor.
Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Çin ekonomisi uzmanı Scott Kennedy’ye göre, “Bu müzakerelerin önemi abartılamaz. Bu hafta sonu yapılacak görüşmeler, on bin millik bir yolculuğun yapıcı ama küçük bir adımı.”
Uzmanlar, taraflar arasında bir anlaşma sağlansa dahi kapsamlı bir ticaret anlaşmasının en az 2-3 yıl sürebileceği görüşünde. Fudan Üniversitesi’nden Prof. Wu Xinbo’ya göre bu sürecin başındayız ve fazla iyimser olunmamalı.
NE OLMUŞTU?
Trump yönetimi, nisan ayında ilan ettiği ve “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı tarifelere geri dönüşe sıcak bakıyor. O dönemdeki tarifeler küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olmuş ve Pekin’den hızlı misillemeler gelmişti.
Uzmanlara göre, iki taraf da güçlü görünme çabası içinde ve iç kamuoylarını göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Bu nedenle görüşmelerin sonuç vermesi zaman alacak olsa da, yeniden diyalog masasına oturulması umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.