Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze’de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı. Peki kararı hangi ülkeler uygulayacak? Türkiye Netenyahu’yu tutuklayabilir mi? İşte tüm ayrıntılar…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze’de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Karar tüm dünyada ses getirirken akıllara; Netenyahu’yu hangi ükeler tutuklar sorusu geldi.
Peki Netenyahu’yu hangi ülkeler tutuklayacak? Avrupa ne düşünüyor? İşte tüm ayrıntılar…
NTV’den Ceren Ekşi’nin derlediği habere göre; Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, UCM kararını kınayarak, “utanç verici ve saçma” olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Zoltan Kovacs ise X sosyal medya platformunda, “Bu karar, saldırıya uğrayan bir ülkenin liderlerini, saldırıdan sorumlu örgütün liderleriyle bir tutarak uluslararası yargıyı utandırıyor. Böyle bir karar kabul edilemez.” yazdı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu’yu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılan tutuklama kararına karşı ülkesine davet edeceğini söyledi.
İTALYA’NIN NETENYAHU KARARI
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma’nın müttefiklerle birlikte kararı nasıl yorumlayacaklarını ve birlikte nasıl hareket edeceklerini değerlendireceğini söyledi.
Tajani, “UCM’yi destekliyoruz… mahkeme siyasi bir rol değil, yasal bir rol oynamalı” diye ekledi.
KANADA NETENYAHU’YU TUTUKLAYABİLİR
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Herkesin uluslararası hukuka uyması gerçekten önemli” ifadelerini kullandı.
Başbakan, Kanada’nın uluslararası mahkemelerin kararlarına uyacağını sözlerine ekledi.
İNGİLTERE NE DÜŞÜNÜYOR?
İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsü, İngiltere’nin UCM’nin bağımsızlığına saygı duyduğunu söyledi.
Ancak İngiltere’nin tutuklama emirlerini destekleyip desteklemeyeceği konusunda bir açıklama yapılmadı.
İRLANDA’NIN BAKIŞ AÇISI
İrlanda Başbakanı Simon Harris, bunun “son derece önemli bir adım” olduğunu söyledi.
İrlanda’nın UCM’nin kararına saygı duyduğu ve hayati önem taşıyan kararların uygulanmasında kendisine yardımcı olabilecek konumda olan herkesin bunu “acil bir şekilde” yapması gerektiği belirtildi.
BEYAZ SARAY
Beyaz Saray, Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmasına tepki gösterdi.
Bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, UCM’nin kararını reddettiklerini belirtti.
ABD’li sözcü, “ABD, Mahkemenin İsrailli üst düzey yetkililere tutuklama emri çıkarma kararını temelden reddediyor.” ifadesini kullandı.
FRANSA KARARI ‘KARMAŞIK’ BULDU
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Fransa’nın “UCM’nin tüzüğüne uygun hareket edeceğini” söyledi.
Ancak Lemoine, Netanyahu’nun ülkeyi ziyaret etmesi halinde Fransa’nın onu tutuklayıp tutuklamayacağını belirtmedi ve bunun “yasal olarak karmaşık” olduğunu söyledi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN YORUMU
Dış Politika Şefi Josep Borrell, UCM’nin tutuklama emirlerinin siyasi olmadığını, saygı gösterilmesi ve uygulanması gerektiğini söyledi.
Borrell, “Bu karar bağlayıcı bir karardır ve mahkemenin tüm taraf devletleri, Avrupa Birliği’nin tüm üyeleri de dahil olmak üzere, bu mahkeme kararını uygulamakla yükümlüdür.” dedi.
TÜRKİYE, NETENYAHU’YU TUTUKLAYACAK MI?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, X sosyal medya hesabından UCM’nin İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkındaki tutuklama emrine ilişkin paylaşım yaptı.
Fidan, “Uluslararası Ceza Mahkemesinin Netanyahu ve Gallant hakkında açıkladığı tutuklama emri, adaletin tecellisi bakımından umut vericidir.” ifadesini kullandı.
Söz konusu kararın, Filistinlilere soykırım uygulayan İsrailli yetkililerin adalet önüne getirilmesi bakımından “son derece önemli bir adım” olduğunu vurgulayan Fidan, “Uluslararası hukukun bütün kurum ve kurallarıyla, soykırımı cezalandırmak üzere hayata geçmesi için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.