Güney Kore ordusuna göre, Kuzey Kore de Ukrayna’ya karşı savaşta Rus güçlerini desteklemek üzere binlerce asker konuşlandırdı.

ABD’nin Pasifik’teki en üst düzey askeri lideri Amiral Samuel Paparo, Çin, Kuzey Kore ve Rusya arasında derinleşen askeri işbirliğinin Hint-Pasifik bölgesinde yarattığı artan güvenlik riskleri konusunda senatörlere sert bir uyarıda bulundu.
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde konuşan Paparo, Çin’in Rusya’ya takım tezgahlarının yaklaşık yüzde 70’ini ve eski yarı iletkenlerinin yüzde 90’ını tedarik ettiğini ve Moskova’nın Ukrayna’da devam eden savaşı sırasında savunma yeteneklerini yeniden inşa etmesine yardımcı olduğunu belirtti.
Bunun karşılığında Rusya’nın da Çin’le hassas askeri teknolojileri paylaştığını belirten Paparo, bu teknolojiler arasında Çin denizaltılarını daha sessiz ve tespit edilmesi daha zor hale getirebilecek gelişmelerin de yer aldığını kaydetti.
Paparo şu uyarıda bulundu: “Rusya’nın Çin ile artan askeri işbirliği, Çin, Rusya ve Kuzey Kore arasında derinleşen işbirliğiyle birlikte bir başka karmaşıklık katmanı yaratıyor.”
Bu uyarı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin geçen hafta Rusya’nın yanında savaşan iki Çin vatandaşının yakalandığı yönündeki uyarısının ardından geldi. Zelenskiy, Pekin’in bilgisi dahilinde 150’den fazla paralı askerin savaşta aktif olarak yer aldığını söyledi.
Çin ise bu suçlamaları “sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.
Paparo daha sonra Kuzey Kore’de gelişmiş nükleer silahların geliştirilmesi konusuna değinerek, “Balistik füzeler anavatanımız ve müttefiklerimiz için doğrudan bir tehdit oluşturuyor.” dedi ve ülkenin Rusya ile benzer bağlarının altını çizdi.
Komiteye Kuzey Kore’nin Rusya’ya “binlerce, belki de yüz binlerce top mermisi” ve yüzlerce kısa menzilli füze gönderdiğini belirtti. Beklentinin Pyongyang’ın hava savunma ve karadan havaya füze desteği alması olduğunu ifade etti.
Güney Kore ordusuna göre Kuzey Kore, Ukrayna’ya karşı savaşta Rus güçlerini desteklemek için binlerce asker ve yüzlerce kundağı motorlu obüs ve roketatar konuşlandırdı.
Komitenin en üst düzey Demokrat üyesi Rhode Island Senatörü Jack Reed, Başkan Donald Trump’ın Kore ve Japonya’daki ABD askeri varlığını azaltmasından, her iki müttefikle ortak askeri tatbikatları azaltmasından ve Japonya’daki Müşterek Kuvvet Karargâhı planlarını geri çekmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. Reed bu tür hamlelerin Amerika’nın güvenilirliğine ve uzun vadeli taahhüdüne olan küresel güveni sarsabileceği uyarısında bulundu.
Reed ayrıca, Pentagon’un bir uçak gemisi ve bir Patriot füze taburunu Pasifik’ten Orta Doğu’ya kaydırma kararıyla ilgili endişelerini dile getirerek bu değişimlerin Hint-Pasifik’teki askeri hazırlığı zayıflatıp zayıflatmadığını sorguladı.
Buna cevaben Amiral Paparo hem savunma bakanını hem de başkanı bilgilendirmekle görevli olduğunu vurgulayarak bölgede daha acil bir tehdidin ortaya çıkması halinde bu kuvvetlerin Pasifik’e hızlı bir şekilde geri dönmesini gerektirebilecek her türlü senaryoya karşı tetikte olmanın önemini vurguladı.