9 Temmuz 2025

    Aliyev Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmazlıklarda arabulucu olacak

    10 Nisan 2025

    Aliyev: Müttefikimiz Türkiye ile dostumuz İsrail’in anlaşmazlıklarından rahatsızız; arabuluculuk için elimizden geleni yapıyoruz

    erdoğan ve aliyev

    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve İsrail ilişkileri ile ilgili konuşurken, Türkiye’yi kardeş ve müttefik ülke olarak, İsrail’i de dost ülke olarak nitelendirdi. Aliyev,  “Bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıklardan rahatsızız. Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında ilk uzlaşmaya arabuluculuk yaptı. İlk kriz döneminde iki ülkenin tutumlarının birbirine yakınlaştırılmasında aktif rol oynadık. Bunlar kapalı kapılar arkasında yapılıyordu ve bunu duyurmadık” dedi.

    Hakan Fidan: Suriye’de İsrail dahil başka bir ülke ile çatışmaya girme niyetimiz yok ama iç karışıklık, provokasyon olursa izlemeyiz

    Aliyev, Bakü’deki ADA Üniversitesi’nde düzenlenen ve 44 ülkeden 80’den fazla uzmanın katıldığı “Yeni Dünya Düzenine Doğru” başlıklı uluslararası forumda konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

    Aliyev, Türkiye ile İsrail ilişkileri hususundaki soruyu yanıtlayarak, her iki ülkenin Azerbaycan’ın yakın dostu olduğunu söyledi.

    Türkiye ile Azerbaycan’ın 2021’de Şuşa Beyannamesi’ni imzalayarak ilişkilerini resmen müttefiklik düzeyine çıkardığını hatırlatan Aliyev, şöyle devam etti:

    “İsrail de Azerbaycan için dost ülkedir ve bu dostluk uzun yıllar boyunca çeşitli zor durumlarda kendini göstermiştir. Dolayısıyla bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıklardan rahatsızız. Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında ilk uzlaşmaya arabuluculuk yaptı. İlk kriz döneminde iki ülkenin tutumlarının birbirine yakınlaştırılmasında aktif rol oynadık. Bunlar kapalı kapılar arkasında yapılıyordu ve bunu duyurmadık. O zaman kardeşimiz ve müttefikimiz Türkiye ile dost ülkemiz İsrail arasındaki ilişkiler yeniden kurulmalıydı”

    Aliyev, şimdi yeni dejavu ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Yardımcı olmamız için elimizden geleni yapacağız. Şimdiki aşamada bundan fazlasını söylemem doğru olmaz. Türkiye ile İsrail arasındaki ilk arabuluculuğumuzda açıklama yapmadık. Bugün de benzer süreçler devam ediyor. Sürecin normalleşmesini ümit ediyoruz. (Türkiye ile İsrail) İlişkilerinin kötü olması sadece kendileri için değil, bizim için de dünya için de kötüdür. Bu süreç (Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi) durmamalıdır ve Azerbaycan, burada arabuluculuk yapmak için elinden geleni yapıyor”

    Ermenistan’la yürütülen barış sürecine değinen Aliyev, Ermenistan’ın bugüne kadar yürüttüğü politikaların Güney Kafkasya’nın gelişimine engel oluşturduğunu ifade etti.

    Aliyev, Gürcistan ile Azerbaycan’ın enerji, ulaşım, yatırım ve diğer alanlarda her iki ülkeye avantajlar sağlayan işbirliği geliştirdiğini, Ermenistan’ın ise işgal ve saldırılar sonucu kendisini tüm bunlardan mahrum bıraktığını ve transit ülkeye dönüşemediğini kaydetti.

    Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa da işaret eden Aliyev, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ve destekleyeceklerini bildirdi.

    Aliyev, Azerbaycan’ın da bir zamanlar işgal mağduru olduğunu ve durumu tam anladıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

    “Kime sorsanız, ‘savaş bitsin’ der. Fakat asıl soru, ‘bu nasıl olmalıdır’ şeklinde olmalıdır. Ateşkesler hiçbir zaman savaşları bitirmiyor. Bu geçici bir şeydir. Ukrayna, uluslararası tanınmış topraklarını barış anlaşması sayesinde kaybedecekse bu gerçekçi olmaz. ‘Savaşı bitirelim’ demek kulağa hoş geliyor. Fakat sonra ne olacak, bunu iyi düşünmek gerekiyor. Rusya ile Ukrayna arasında yakın gelecekte barış sağlanması gerçekçi gözükmüyor. Rusya işgal ettiği toprakları ilhak etti. Onlar bundan nasıl vazgeçecek? Ukrayna, dünya tarafından tanınmış topraklarından nasıl vazgeçecek? Maalesef, savaşlar taraflardan birinin kapitülasyon imzaladığında bitiyor”

    Ülkesinin ABD ile ilişkilerine değinen Aliyev, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin açık şekilde Ermenistan’dan yana tavır aldığını, bu dönemde iki ülke ilişkilerinin kriz ilişkileri olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

    TDT’nin önemli küresel aktöre dönüşmesi için çalışmalıyız

    Azerbaycan’ın Türk devletleriyle ilişkilerinden de bahseden Aliyev, şunları aktardı:

    “Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) kapsamındaki işbirliği, ülkemizin dış politikasının başlıca önceliğidir. Bizi tarih, etnik kökler, dillerimizin, kültürlerimizin benzerliği birleştiriyor. TDT’nin daha güçlü olmasını ve sonuç odaklı faaliyet göstermesini arzu ediyoruz. Azerbaycan bunun için her zaman elinden geleni yapmıştır. TDT’nin önemli küresel aktöre dönüşmesi için çalışmalıyız. Bunun için büyük potansiyel mevcuttur. Sesimizin daha güçlü çıkmasını ve (TDT’nin) daha aktif olmasını istiyoruz”

    Aliyev, TDT ülkelerinin askeri potansiyeline de dikkati çekerek, “Türk ordusu, Avrupa’nın en güçlü ordusudur. Azerbaycan ordusu da kendi yeteneklerini ortaya koydu. Biz, küresel merkeze dönüşmeliyiz. Bazı örgütlerde iç çekişmeler ve güvensizlik var. Avrupa Birliği (AB) ve NATO’yu buna örnek gösterebiliriz. (TDT) Biz en azından Avrasya’da kabul edilen kararlarda söz sahibi olmalıyız” ifadelerini kullandı.

    AB’nin Gürcistan’a baskı yaptığını dile getiren Aliyev, “Gürcistan’ın iç işleri Gürcistanlıların konusudur, Brüksel’de oturan AB diplomatlarının değil” dedi.

    Aliyev, Güney Kafkasya’daki sorunların bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, hiçbir arabulucuya gerek duymadıklarını kaydetti.

    Azerbaycan’ın İran’la ilişkilerinden bahseden Aliyev, “Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bu ay Azerbaycan’ı ziyaret edecek. Bu, ikili ilişkiler açısından önemli ziyaret olacak. Tüm komşularımızla, aynı zamanda İran’la iyi ilişkiler içerisinde bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

    Previous Story

    Macron: “Gazze’deki mesele basit bir emlak projesi olsaydı savaş çıkmazdı”

    Next Story

    Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel gözaltına alındı

    Latest from Blog

    Yapay Zeka, yalan, tehdit, şantaj ve entrikayı öğrendi

    Yapay zeka modellerinin yalan, tehdit, şantaj ve entrika gibi tavırlar sergilemesi, bu yeni teknoloji hakkında yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Birkaç sene önce hayatımıza giren yapay zeka, yapabildikleriyle hem şaşırtmayı hem

    Başsavcılık Grok’a soruşturma başlattı:))

    X’in yapay zeka aracı Grok, Erdoğan ve Atatürk hakkında olanlar dahil sorulara verdiği küfürlü yanıtlarla gündem oldu. Grok’un üslubundaki değişikliğe Elon Musk’ın “önemli bir iyileştirme yapıldı” dediği güncelleme sebep oldu. Ankara Cumhuriyet

    Atina’da çatı sıcaklığı 100 derece ölçüldü

    Yunanistan’ın başkenti Atina’da termal kamera ölçümlerinde binaların çatılarındaki yüzey sıcaklığı 100 derece çıktı. Atina Belediyesi, kentte termal kamerayla yaptığı ölçümleri basınla paylaştı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte, termal kamera, binaların çatılarında 100 dereceye

    Avrupa sınırları kara mayınlarıyla dolacak

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Polonya, Baltık ülkeleri, Finlandiya ve Ukrayna, 1999’da yürürlüğe giren mayın yasağından çekilme kararı aldı. Sivil ölümlerine yol açtığı gerekçesiyle yasaklanan silahların yeniden kullanılma ihtimali tepki çekiyor Andrew Higgins
    Go toTop

    Bunları kaçırma

    İsrailli asker: Siviller gelişigüzel öldürülüyor, emir böyle

    srailli bir asker kamera önünde verdiği söyleşide, sivillere ateş açma

    Yıllardır milyonlarca Suriyeliyi misafir eden Türkler Suriye’ye 150 dolar vize ücreti ödeyerek girecek

    Suriye Dışişleri Bakanlığı, ülkeye giriş yapacak olan yabancı vatandaş için

    Türkiye “sandığın anlamsızlaştığı” sisteme mi gidiyor?

    Türkiye’de siyaset CHP’ye farklı yöntemlerle uygulanan iktidar baskısıylasertleşiyor. Ankara kulislerinde de