FT: Türkiye, AB’nin 150 milyar euroluk savunma fonunun dışında kalacak

2 ay ONCE

Financial Times’ın haberine göre ABD, İngiltere ve Türkiye’deki savunma şirketleri, AB’nin 150 milyar euroluk yeni savunma fonunun dışında kalacak.

FT: Türkiye, AB'nin 150 milyar euroluk savunma fonunun dışında kalacak
Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği’nin (AB) savunma sanayisini güçlendirme girişimlerinin bir parçası olarak 150 milyar euroluk yeni bir savunma fonunun oluşturulması planlanıyor.

Yetkililer bugün fonun yalnızca AB üyesi ülkelerin savunma şirketlerine ve AB ile savunma anlaşması imzalamış üçüncü ülkelere tahsis edileceğini açıkladı.

Buna göre ABD, İngiltere ve Türkiye Brüksel ile savunma ve güvenlik anlaşması imzalamazsa bu ülkelerin savunma şirketleri söz konusu fondan faydalanamayacak.

PATRIOT DA FONUN DIŞINDA KALIYOR

Üçüncü bir ülkenin söz sahibi olduğu gelişmiş silah sistemlerinin de fona dahil edilmeyeceği belirtildi. Örneğin ABD’nin nerede ve nasıl kullanılabileceğine karışması nedeniyle RTX tarafından üretilen hava ve füze savunma sistemi Patriot fonun dışında kalıyor.

Financial Times, “AB’nin yerli savunma sanayisini korumak ve bağımsızlığını korumak için “Buy European” (Avrupa’dan Al) politikasını destekleyen Fransa ve diğer bazı ülkeler için bu adımlar bir zafer olarak görülüyor” diye yazdı.

İNGİLTERE LOBİCİLİK FAALİYETLERİNİ YOĞUNLAŞTIRDI AMA…

Buna göre fon kapsamında üretilen savunma ekipmanlarının en az yüzde 65’inin AB, Norveç ve Ukrayna’da üretilmesi gerekiyor.

Gazeteye göre İngiltere Avrupa’nın savunma kabiliyetini artırmadaki kilit rolü nedeniyle söz konusu fona dahil edilmek için yoğun bir lobicilik faaliyeti yürüttü. İngiltere’nin BAE Systems ve Babcock International gibi savunma şirketlerinin özellikle İtalya ve İsveç gibi AB ülkelerinin savunma sanayileriyle iç içe olduğu belirtildi.

Bununla birlikte AB yetkilileri “ABD, İngiltere ve Türkiye gibi üçüncü ülkelerin girişime dahil olmak için AB ile savunma ve güvenlik anlaşması imzalaması gerektiğini” belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN DIŞARIDA KALMASI BAŞ AĞRISI YARATACAK’

Londra ve Brüksel arasında söz konusu pakt için görüşmelerin başladığı ancak görüşmelerin balıkçılık hakları ve göçmen krizi gibi daha tartışmalı konuları da kapsaması nedeniyle henüz bir sonuca varmadığı biliniyor.

Financial Times, “İngiltere ve Türkiye’nin dışarıda bırakılması, o pazarlardaki üretici ve tedarikçilerle yakın bağı olan Avrupalı savunma şirketleri için büyük baş ağrısına neden olacak” diye yazdı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

SON HABERLER

Bunları da kaçırma

Trump bu kafayla devam ederse “Çin yüzyılı” başlayacak

Princeton Üniversitesi’nde Çin’in sanayi politikaları üzerine çalışan Kyle Chan, The New York

Azerbaycan ve İsrail nasıl stratejik ortak oldu?

Azerbaycan Savunma Bakanı Zahir Hasanov’un 19 Mayıs’ta İsrail’e yaptığı ziyaretle iki ülke