9 Temmuz 2025

    AYM’den emsal karar: Davalarda heyet değişikliği hak ihlali sayıldı

    16 Kasım 2024

    Anayasa Mahkemesi, emsal bir karara imza atarak, tanıkları dinleyen hakimlerin değiştirilerek kararın başka bir mahkeme heyeti tarafından verilmesini hak ihlali saydı.

    Anayasa Mahkemesi (AYM), davalarda mahkeme heyetlerinin değiştirilmesine ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. AYM, tanıkları dinleyen hakimlerin değişerek, kararı başka bir heyetin vermesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

    DURUŞMALARDA HEYET ÜYELERİ DEĞİŞTİ

    AYM’ye taşınan dava, Bursa’da görüldü. E.S. adlı kişi hakkında; tefecilik, tehdit, hakaret ve bedelsiz senedi kullanma suçlamalarıyla 2016 yılında dava açıldı. İlk duruşmada, sanık savunması alındı. İkinci celsede yedi tanık, üçüncü, dördüncü ve beşinci duruşmalarda ise toplamda dokuz tanık dinlendi.

    DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre dördüncü ve beşinci duruşmalarda başkan ve bir üye sabit kalırken, yalnızca diğer üye değişti. Davanın altıncı ve yedinci duruşmalarında üçüncü üyenin yerine sürekli yeni hakimler görev yaptı. Dokuzuncu duruşmada ise mahkeme başkanı değiştirildi.

    YENİ HEYET HAPİS CEZASI VERDİ

    Davanın onuncu duruşmasında karar çıktı. Bir üyesi hariç değişen heyet, sanığı ‘tefecilik’ suçundan 2 yıl 11 ay hapis ve 16 bin 600 TL adli para cezasına, ‘nitelikli yağma’ suçundan ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, mahkûmiyet hükmünü büyük oranda tanık beyanlarına dayandırdı. Sanık tarafı, tanıkları sorgulayan ve dinleyen mahkeme heyeti ile kararı veren heyetin farklı olduğunu, bunun yüz yüzelik ve doğrudan doğruyalık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek karara itiraz etti. Ancak tefecilik yönünden verilen karar İstinaf’ta kesinleşti.

    AYM HAKKANİYETE AYKIRI BULDU

    E.S.’nin avukatı Tuğrul Güre, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, 15 Şubat 2024’te adil yargılanma hakkı kapsamındaki ‘hakkaniyete uygun yargılama’ hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararın gerekçesi bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

    HAKİMLER BİZZAT FİKİR SAHİBİ OLMADI

    Gerekçeli kararda, tanıkları dinleyen heyet ile kararı veren heyetin farklı olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

    “Beyanlarıyla sanığın hukuki durumunu belirleyici ölçüde etkileyen tanıklar, hükmü verecek hakimlerin tamamının veya çoğunluğunun katıldığı celselerde dinlenmemiştir. Bu nedenle tanıkların dinlendiği celselere katılmayan hakimler, dinlemeleri sırasında gözlemleyemedikleri tanıkların güvenirliliği konusunda bizzat fikir sahibi olmamıştır. Diğer bir ifadeyle başvurucu hakkında karar veren heyeti oluşturan üyelerin çoğunluğu isnat konusu olayda hakkında tutanaklar üzerinden kanaat edinmiş ve bu bağlamda bir sonuca varmıştır.”

    KARAR İÇİN TUTANAKLARI OKUMAK YETMEZ

    Mahkumiyet kararının gerekçesinde, tanıklar dinlenirken yapılacak gözlemler sonucunda elde edilebilecek izlenimlere yer verildiği anlatılan kararda, “Mahkemece tanık beyanlarının delil değeri belirlenirken bu izlenimlere atıf yapılmıştır. Değişen mahkeme heyeti tarafından bu izlenimlerin sadece tutanakların okunmasıyla elde edilmesi ve buna göre karar verilmesinin doğrudan doğruyalık ilkesi ile bağdaşmadığı açıktır” denildi.

    Previous Story

    Polis yanlış adresi bastı: Kadını darp edip eşinin kolunu kırdılar

    Next Story

    Yunanistan, kendi ‘Demir Kubbe’sini geliştirmek için İsrail ile görüşüyor

    Latest from Blog

    Yapay Zeka, yalan, tehdit, şantaj ve entrikayı öğrendi

    Yapay zeka modellerinin yalan, tehdit, şantaj ve entrika gibi tavırlar sergilemesi, bu yeni teknoloji hakkında yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Birkaç sene önce hayatımıza giren yapay zeka, yapabildikleriyle hem şaşırtmayı hem

    Başsavcılık Grok’a soruşturma başlattı:))

    X’in yapay zeka aracı Grok, Erdoğan ve Atatürk hakkında olanlar dahil sorulara verdiği küfürlü yanıtlarla gündem oldu. Grok’un üslubundaki değişikliğe Elon Musk’ın “önemli bir iyileştirme yapıldı” dediği güncelleme sebep oldu. Ankara Cumhuriyet

    Atina’da çatı sıcaklığı 100 derece ölçüldü

    Yunanistan’ın başkenti Atina’da termal kamera ölçümlerinde binaların çatılarındaki yüzey sıcaklığı 100 derece çıktı. Atina Belediyesi, kentte termal kamerayla yaptığı ölçümleri basınla paylaştı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte, termal kamera, binaların çatılarında 100 dereceye

    Avrupa sınırları kara mayınlarıyla dolacak

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Polonya, Baltık ülkeleri, Finlandiya ve Ukrayna, 1999’da yürürlüğe giren mayın yasağından çekilme kararı aldı. Sivil ölümlerine yol açtığı gerekçesiyle yasaklanan silahların yeniden kullanılma ihtimali tepki çekiyor Andrew Higgins
    Go toTop