» ERMENİ AVUKATLAR SADAT’A DAVA AÇIYOR

ERMENİ AVUKATLAR SADAT’A DAVA AÇIYOR

Ermeni Baro Avukatları Birliği, Küresel Magnitsky’nin yasası çerçevesinde SADAT danışmanlık şirketine karşı suç duyurusunda bulundu. SADAT, sadece Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la değil, aynı zamanda insan hakları ihlalleriyle de bağlantılı olduğu iddia edilen bir askeri müteahhit örgütüdür.

18 Eylül’de sunulan şuç duyurusunda, SADAT’ın terör örgütleriyle bağlantılı paralı askerler topladığı ve bunları Dağlık Karabağ, Libya ve Suriye gibi çatışma bölgelerine gönderdiği iddia ediliyor. Suç duyurusunda, bu militanların 2020 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a saldırısı sırasında meydana gelen insan hakları ihlallerine katılımına özellikle dikkat çekiliyor.

SADAT aynı zamanda küçük çocukları topkamakla, Türk ordusu ve istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yapmakla suçlanıyor. Türk devletinin tüm bunlara katılımını da dışlamadılar.

Türkiye’nin ilk yerli askeri danışmanlık firması olan SADAT, 28 Şubat 2012’de Erdoğan’ın eski yardımcısı Adnan Tanrıverdi ve yirmi üç emekli askeri personel tarafından kuruldu.

Belgelere göre SADAT’ın misyonu, İslam dünyasını askeri güç açısından kendine yeter hale getirmektir. Emekli Orgeneral Tanrıverdi bir defasında SADAT’ın Erdoğan’ın hükümet yetkililerinin isteği üzerine kurulduğunu söylemişti.

2016-2020 yıllarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlığını yaptı. 

Rapora göre SADAT, Dağlık Karabağ çatışması için Suriyeli paralı askerleri topladı. İki Suriyeli paralı asker sonunda yakalanıp Ermenistan’da yargılandı. Ayrıca paralı askerlere Dağlık Karabağ’da defalarca insan hakları ihlali yapmaları talimatı verildi. Bunlardan Al Shkher, Dağlık Karabağ’a gönderilen Suriyeli paralı askerlere iki bin dolarlık maaşın yanı sıra öldürülen her Ermeni için yüz dolar daha vaat edildiğini doğruladı. Paralı asker ayrıca grubuna, köyün tüm sakinlerini ve askerlerini öldürme, kimseyi sağ bırakmama, köyü tamamen ateşe verme ve havaya uçurma emri verildiğini de itiraf etti.

Mahkeme belgelerine göre, 11 Ekim 2020’de paralı askerler Hadrut şehrine girerek evleri yaktı ve aralarında bir kadın ve engelli oğlunun da bulunduğu sivilleri vahşice öldürdü.

SADAT, ABD’nin onu daha sonra Libya gibi savaş bölgelerinde Türk yanlısı güçleri desteklemeye giden Suriyelileri eğitmekle suçlamasının ardından daha fazla hedef alındı.

ErmeniErmeni Baro Avukatları Birliği’nin eyleminin amacı, SADAT’a ve geçen ay vefat eden Adnan Tanrıverdi’nin oğlu SADAT’ın genel müdürü Ali Kamil Melih Tanrıverdi’ye yaptırım uygulamak.

ermenihaber.am

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

« Back home