» Erdoğan hükümeti ders kitaplarını güncellemiyor, daha fazla propaganda ve askeri içerik ekliyor

Erdoğan hükümeti ders kitaplarını güncellemiyor, daha fazla propaganda ve askeri içerik ekliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin Yüzyılın Eğitim Modeli kapsamında yeni bir taslak müfredatı tanıttı. Taslak, çeşitli konularda geziniyor ve öğrencilere askeri insansız hava araçları ve savaş gemileri de dahil olmak üzere Türkiye’nin savunma endüstrisindeki yerli projeleri hakkında fikir veriyor. Ayrıca, Mavi Vatan (Mavi Vatan) olarak bilinen saldırgan bir deniz doktrini gibi tartışmalı jeopolitik konuları tartışıyor ve Türkiye’nin neden BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni (UNCLOS) imzalamadığını açıklıyor.

Bakanlığa göre Türkiye’nin Yüzyılın Eğitim Modeli, Türk dili ve edebiyatı, fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe, coğrafya, tarih, doğa bilimleri, sosyal bilgiler, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi gibi konularda birinci sınıftan 12. sınıfa kadar olan öğrencilere yeni bir müfredat tanıtacak. Ek olarak, müfredat hükümetin kalkınma projeleriyle ilgili içeriğe sahip. “Türkiye’nin Yüzyılı” başlangıçta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’te verdiği bir kampanya sözü olarak ortaya çıktı, ancak o zamandan beri devlet kurumları tarafından benimsenen bir slogana dönüştü.

Eğitim Bakanlığı tarafından özetlendiği gibi yeni müfredat, öğrenciler arasında “ulusal bilinci” ve “vatanseverliği” teşvik etmeye daha fazla önem veriyor. “Hayatımızda Ekonomi” başlıklı konu alanında öğrenciler ulusal kalkınma girişimlerinin gerekçelerini ve sonuçlarını araştıracaklar. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), yerli COVID-19 aşısı TURKOVAC, açılış yerli otomobil TOGG ve çeşitli savunma sanayii projeleri gibi son ulusal çabaların yanı sıra erken Cumhuriyet döneminden endüstriyel gelişmeleri keşfedecekler.

Ayrıca, öğrenciler Mavi Vatan kavramı aracılığıyla “Ege Denizi, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Denizi de dahil olmak üzere ülkenin deniz bölgelerindeki haklarını ve çıkarlarını korumanın jeopolitik önemine maruz kalacaklar.

Bakanlığa göre, yeni müfredat “Türkiye’nin denizlerdeki yasal ve coğrafi haklarını göz ardı eden iddialara karşı haklı mücadelesini vurgulayarak vatanseverlik kavramını vurgulayacak.”

Son olarak, ulusal kalkınma girişimlerinin toplumsal ve ekonomik etkileri, bu sürecin örnekleri olarak hizmet eden TEKNOFEST gibi örneklerle daha fazla ilerlemeyi teşvik etmek için değerlendirilecektir.

Başkan Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ve Bayraktar askeri insansız hava araçları üreticisi kardeşi Haluk Bayraktar’ın başlattığı TEKNOFEST, öğrencilere yönelik bir havacılık festivali. Devlet kurumları tarafından finanse edilen TEKNOFEST, Erdoğan tarafından genellikle Türk gençleri için mükemmel bir örnek olarak anılır ve yenilik ve ilerlemeyi sembolize eder. Selçuk ve Haluk Bayraktar geçtiğimiz günlerde Forbes’un son milyarder listesinde yer alarak manşetlere çıktı.

Ayrıca devlete ait savunma yüklenicisi Aselsan’ın geliştirdiği radar üzerinde ortaokul öğrencilerine araştırma görevi verilebilir. Öğrenciler ayrıca Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın misyonu hakkında bilgi edinecekler. Eski bir askeri pilot olan Gezeravcı, genellikle Erdoğan hükümeti tarafından desteklenen bir proje olan Elon Musk’ın SpaceX’i tarafından sağlanan bir uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitti. Muhalefet, bu paranın uzay araştırmaları altyapısında daha verimli kullanılabileceğini savunarak bu proje için SpaceX’e 55 milyon dolar tahsis edilmesini eleştirdi.

Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın yolundaki şirket tarafından üretilen askeri insansız hava araçları da ders kitaplarında yer alacak.

Ayrıca, Yunanlılara karşı Türk Kurtuluş Savaşı, terörizm, darbeler ve afetler gibi çeşitli konularda yazılı ve görsel kaynaklardan örnekler öğrencilere sunulacak. Bir soru-cevap tekniği kullanarak öğrenciler, Türk toplumunun bu olaylara yönelik tutum ve davranışları hakkında tahminlerde bulunacaklardır. Müfredat, “Türk toplumunun ulusal konulardaki duruşu”, ülkenin Türk dünyası ile kültürel işbirliği, Türkiye’nin bölgesel ve küresel sorunları çözmedeki rolü ve ulusal kalkınma girişimlerinin nedenleri ve sonuçları gibi konuları kapsayacaktır. Bu konular arasında, 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de birçok kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ordu içindeki muhaliflerini temizlemek için kullandığı ve kendi rejiminin kurulmasına yol açan sahte bayrak operasyonu olduğuna inandığı tartışmalı bir darbe girişimi var.

Yeni müfredatta, ilk Türk halklarının medeniyete katkıları, İslam’ın kabulünü takiben Türk sosyal ve kültürel yaşamındaki değişikliklere, Anadolu’nun Türkleşme ve İslamlaşma süreci, Osmanlı İmparatorluğu’nu küresel bir güç haline getiren politikalara, değişen küresel dinamiklere ve Osmanlı kültürü ve medeniyetine yanıt olarak Osmanlıların uyguladığı yeniliklere vurgu yapılacaktır. Öğrenciler Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya’daki Türk kültürü hakkında fikir edineceklerdir. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kuruluşlardan yazılı ve görsel kaynaklardan faydalanarak, ülke ile Türk devletleri ve toplulukları arasındaki kültürel işbirliği araştırılacaktır.

Yeni müfredatta, first lady Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği girişimlere de dikkat çekiliyor. Böyle bir girişim, öğrencilere tanıtılacak olan “Sıfır Atık Projesi”dir. Ders, ilk adım olarak tüketimin azaltılmasının önemini vurgulayarak atık yönetimi uygulamalarına odaklanacaktır. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi kavramlar öğrencilere anlatılarak atık yönetimi ilkelerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması sağlanacaktır.

Pazartesi günü düzenlenen bir televizyon programı sırasında yeni müfredat hakkında bilgi veren Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın tanıtılmasında 21 zorunlu dersin yer aldığını açıkladı. Ayrıca, bakanlığın web sitesi aracılığıyla şu ana kadar toplam 14.595 görüş alındığını söyledi. Tekin, yeni projenin öğrencilerin akademik iş yükünü basitleştirmeyi ve azaltmayı amaçladığını vurguladı. Bakanlığın, diğer ülkelerin müfredatlarını inceledikten sonra, belirli bilgilerin liselerden ziyade üniversite lisans veya yüksek lisans programlarına dahil edilmesi gerektiği sonucuna vardığını da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

« Back home