13 Temmuz 2025

    ABD’de Trump’ı bile şaşırtan karar: Yargıçların yetkileri kısıtlandı

    28 Haziran 2025

    ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ı bile şaşırtan bir karara imza attı. Trump’ın “büyük, şaşırtıcı bir karar” ama “anayasa, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü için muazzam bir zafer” olarak nitelendirdiği karar, yargıçların Trump’ın emir ve kararnamelerini engelleme yetkisini kısıtlıyor

    ABD’de Başkan Donald Trump‘ın imzaladığı kararnamelerle uygulamaya koyduğu birçok karar mahkemelerden dönerken, ABD Yüksek Mahkemesi’nden tartışmalı bir karar geldi. Yüksek Mahkeme, yargıçların Trump’ın emir ve politikalarının engelleme yetkisini sınırlandırdı.

    ABD Yüksek Mahkemesi dün münferit yargıçların ülke çapında ihtiyati tedbir kararı verme yetkisi olmadığına hükmetti, ancak karar Başkan Donald Trump’ın doğuştan vatandaşlığa getirdiği kısıtlamaların akıbetini belirsiz bıraktı.

    Sonuç, gündeminin önüne engeller çıkaran yargıçlardan şikayet eden Cumhuriyetçi başkan için bir zafer oldu.

    Yargıçlar, Trump yönetiminin ve ondan önceki Başkan Joe Biden’ın Demokrat yönetiminin, yargıçların sadece mahkeme önündeki taraflar yerine herkes için geçerli olan emirler çıkararak aşırıya kaçtığı konusunda birleşti.

    Karardan kısa bir süre sonra Trump gazetecilere, doğuştan vatandaşlık kısıtlamaları da dahil olmak üzere hakimler tarafından engellenen politikaları ilerletmek için “derhal dava açacağını” söyledi. Kararı, “büyük, şaşırtıcı bir karar” ve “anayasa, güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü için anıtsal bir zafer” olarak nitelendirdi.

    Karara rağmen, muhafazakar çoğunluğa sahip Yüksek Mahkeme, doğuştan vatandaşlık sınırlamalarının ülke çapında engellenmeye devam edebileceği ihtimalini açık bıraktı.

    Trump’ın emri, ülkede yasa dışı olarak bulunan kişilerin ABD’de doğan çocuklarına vatandaşlık verilmemesini öngörüyor. Davalar şimdi alt mahkemelere geri dönüyor ve yargıçlar kararlarını yüksek mahkemenin kararına uyacak şekilde nasıl düzenleyeceklerine karar vermek zorunda kalacaklar.

    DOĞUŞTAN VATANDAŞLIK UYGULAMASI SONA EREBİLİR

    Doğuştan vatandaşlık hakkı, Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan herkesi, ülkede yasa dışı olarak bulunan annelerden doğan çocuklar da dahil olmak üzere, otomatik olarak Amerikan vatandaşı yapıyor.

    Bu hak, İç Savaş’tan kısa bir süre sonra Anayasa’nın 14. Değişikliği ile güvence altına alındı. ABD, doğuştan vatandaşlık hakkının – jus soli ya da “toprak hakkı” ilkesinin – uygulandığı yaklaşık 30 ülke arasında yer alıyor. Bu ülkelerin çoğu Amerika kıtasında yer alıyor ve Kanada ile Meksika da bu ülkeler arasında.

    Trump ve destekçileri, göreve geldiği ilk gün imzaladığı kararnamede “paha biçilemez ve derin bir hediye” olarak nitelendirdiği Amerikan vatandaşı olmak için daha sert standartlar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

    Trump yönetimi, vatandaş olmayanların çocuklarının, değişiklikte kullanılan bir ifade olan Amerika Birleşik Devletleri’nin “yargı yetkisine tabi” olmadıklarını ve bu nedenle vatandaşlık hakkına sahip olmadıklarını ileri sürdü.

    Önceki yazı

    Rusya, Ukrayna’nın En Değerli Lityum Rezervlerini Ele Geçirdi

    Sonraki yazı

    Silah bıraktı derken PKK dronla saldırdı: 10 asker yaralı

    Latest from Blog

    Erdoğan: Kimsenin süreci sabote etmeye hakkı yoktur

    Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni çözüm süreci ve PKK’nin silah bırakma sürecini başlatması hakkında, “Kimsenin süreci akamete uğratmaya, baltalamaya, sabote etmeye özellikle böyle bir meselede küçük hesap yapmaya hakkı yoktur” dedi.

    Cumhurbaşkanlığı sisteminin 7 yıllık karnesi: Olmadı

    Gazeteci Sedat Bozkurt, Cumhurbaşkanlığı sisteminin 7’nci yılının sessiz bir şekilde geçiştirildiğini belirterek, süreçte ülkenin ekonomi ve hukuk yönünden gerilediğini vurguladı. Bozkurt, sistemin uygulandığı dönemde olumlu hiçbir gelişme olmadığını vurguladı. Gazeteci Sedat Bozkurt,
    GitYukarı

    Bunları kaçırma

    Destekçileri Trump’a isyan bayrağını açtı: Epstein’in İntihar görüntülerine montaj iddiası!

    ABD’de Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), çocuk istismarı

    Trump’tan Epstein tepkisi: Neden hâlâ gündemde?

    ABD Başkanı Donald Trump, cinsel istismar suçlamalarıyla anılan ve hapishanede

    Amerikan Büyükelçisi: ‘PKK-YPG’liler isterlerse ABD’de bizimle yaşayabilirler’

    ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, terör