13 Temmuz 2025

    Güney Kore köpek etini yasakladı, kalan köpeklere ne olacak?

    28 Haziran 2025

    Rahip Joo Yeong-bong kilise işleriyle ilgilenmediğinde, kesim için köpek yetiştiriyor. 

    Fakat işler iyi gitmiyor. Aslında ikinci işi, yasadışı olmanın eşiğinde. 

    Altmış yaşındaki Joo “Geçen yazdan bu yana köpeklerimizi satmaya çalışıyoruz ama tüccarlar tereddüt etmeye devam ediyor. Bir kişi bile gelmedi” diyor. 

    Güney Kore hükümeti geçen yıl köpek eti satışına ülke genelinde yasak koydu. 

    Bu önemli yasal düzenleme Joo gibi yenmek üzere köpek yetiştirenlere işlerini kapatmaları ve ellerindeki hayvanları satabilmeleri için Şubat 2027’ye dek süre verdi. 

    Fakat birçok kişi kuşaklar boyunca insanların geçimine katkıda bulunan böyle bir endüstrinin aşamalı olarak sona erdirilmesi için sürenin yeterli olmadığını söylüyor. 

    Ayrıca yetkili makamların hala köpek yetiştiricileri ve ellerindeki tahminen yarım milyon köpek için yeterli önlem almadığı belirtiliyor. 

    Yasağı destekleyen uzmanlar ve hayvan hakları savunucuları bile uygulamadaki sorunlara dikkat çektiler. Mezbahadan kurtulan köpeklerin sahiplendirilmesinin zorluğu ve köpeklerin giderek büyüyen bir ihtimalle uyutulacak olması gibi. 

    Joo Yeong-bong  mikrofon elinde konuşurken.
    Fotoğraf altı yazısı, Joo Yeong-bong, ülkedeki köpek eti yasağının yol açacağı sonuçlardan kaygılı olduğunu söylüyor. 

    Tanınan sürenin ortalarına geldiğimiz bu dönemde, et üretimi amaçlı köpek yetiştiricileri, satılması mümkün olmayan hayvanlar, kapatılamayan çiftlikler ve geçim zorluğuyla baş başa kaldı. 

    Aynı zamanda, endüstriyi temsil eden Kore Yenilebilir Köpekler Birliği’nin Başkanı da olan Joo “İnsanlar sıkıntı yaşıyor. Borç içinde boğuluyoruz, ödeyemiyoruz. Umutsuz bir durumdayız” diyor. 

      Engeller fırtınası 

      Chan-woo’nun elindeki 600 köpekten kurtulması için 18 ayı var. 

      Bundan sonra, gelebilecek tepkiler nedeniyle gerçek adının kullanılmamasını isteyen 33 yaşındaki Chan iki yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. 

      “Gerçekçi olursak, sadece kendi çiftliğimde bile bu sürede elimdeki köpeklere bakamam. Elimde ne varsa bu işe yatırdım ama köpekleri alan yok.”

      Güney Kore’de resmi tahminlere göre çiftliklerde kesim için yetiştirilen 500 bin köpek var. 

      Chan-woo “Gerçek bir planları olmadan yasayı geçirdiler şimdi köpekleri alamayacaklarını söylüyorlar” diyor. 

      Bir kafesin içindeki köpekler.
      Fotoğraf altı yazısı, Ülke genelindeki köpek çiftliklerinde yarım milyon köpeğin geride kaldığı tahmin ediliyor. 

      Hayvanlar için İnsani Bir Dünya (Hwak) kuruluşunun kampanya müdürü Lee Sangyu da bu kaygılardan bahsediyor. 

      “Köpek eti yasağı geçti ama hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları hala geride kalan köpeklerin nasıl kurtarılacağını bilmiyor. Hala eksikliği çekilen bir alan, geride kalan köpeklerin ne olacağı konusundaki tartışma.”

      Tarım, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı’nın (Mafra) bir yabancı basın sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, yetiştiriciler köpekleri bırakırsa, yerel yönetimlerin sahipliği üsteleneceğini ve köpeklere barınaklarda bakacağını söyledi. 

      Fakat köpeklerin sahiplendirilmesi zorlu bir süreç. 

      Et endüstrisinde ağırlık daha fazla para anlamına geldiğinden yetiştiriciler büyük köpek cinslerini tercih ediyor. Fakat hızla şehirleşen Güney Kore’de çok sayıda kişi apartmanlarda yaşıyor ve hayvan sahiplenmek isteyenler genelde küçük cinslere yöneliyor. 

      Lee ayrıca, yaşadıkları travmalar ve hastalık kaygıları nedeniyle et çiftliklerinden gelen köpeklere pek iyi bakılmadığını anlatıyor. 

      Mesele, kesim için yetiştirilen köpeklerin ya saf ya da karışık tosa-inu cinsi olmalarıyla daha da karmaşıklaşıyor. 

      Bu cins köpekler Güney Kore’de “tehlikeli” olarak sınıflandırılıyor ve bunlara sahip olmak için resmi onay gerekiyor. 

      Bu arada, hayvan barınakları da zaten fazla kalabalık. 

      Bu engellerden oluşan mükemmel fırtına, garip bir ironiye de işaret ediyor. Gidecek hiçbir yeri olmayan sözde kurtarılmış köpekler, şimdi uyutulma riskiyle karşı karşıya. 

      kafesinden dışarıya bakan bir köpek.
      Fotoğraf altı yazısı, Güney Kore toplumundaki bir dizi faktörün birleşimi, çiftliklerdeki köpeklerin sahiplendirilmesini zorlaştırıyor. 

      Chan-woo “Bu inanılacak gibi değil” diyor. 

      “Sonuçta bu yasa bu grupların taleplerine göre yapıldığından, köpekler için de bir çözüm bulmuşlardır, sorumluluklarını da alacaklardır sandım. Fakat şimdi hayvan hakları gruplarının bile uyutmanın tek çözüm olduğunu söylediğini duyuyorum.”

      Kore Hayvan Hakları Derneği Başkanı Cho Hee-kyung, Eylül 2024’te sivil toplum kuruluşları ellerinden geleni yapmaya çalışsa bile “geride kalan köpekler olacağını” söylemişti. 

      Cho “Kalan köpekler ‘kayıp ve terk edilmiş’ hayvanlar olursa, bu çok üzücü ama uyutulacaklar” demişti. 

      Hükümet haftalar sonra bu konudaki kaygıları yatıştırmaya çalıştı ve hayvanları uyutmanın “kesinlikle” planlarının bir parçası olmadığını açıkladı. 

      Mafra, geçtiğimiz günlerde BBC’ye yaptığı açıklamada, hayvan barınaklarının genişletilmesi ve özel tesislere destek için yıllık 4,3 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını ve işlerini önceden kapatan çiftlik sahiplerine köpek başına 450 dolar verileceğini söyledi. 

      Eldivenli bir elin ipini tuttuğu köpek, bir dizi kafesin önünde oturuyor.
      Fotoğraf altı yazısı, Yasağın devreye girmesinin ardından sahiplendirilemeyen hayvanlar uyutulacak. 

      Hwak ise köpek eti çiftliklerinin kapatılması planlarında net bir kurtarma unsuru olması için bakanlık nezdinde “sıkı” bir lobi faaliyeti yürüttüklerini söylüyor. 

      Ayrıca Hwak’ın 2015’ten bu yana et çiftliklerinden alınan neredeyse 2800 köpeği sahiplendirdiğine işaret ediyorlar ve hayvan hakları kuruluşlarından, yıllardır artan sayıdaki köpeği üstlenmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguluyorlar. 

      Seul Ulusal Üniversitesi’nde Veteriner Tıp Eğitim Bürosu’nun Direktörü Chun Myung-Sun da hükümetin geride kalan köpekler konusunda herhangi bir planı olmadığını düşünüyor. 

      “Bu köpeklere ne olacağı konusunda somut bir tartışma gerek. Hem sahiplendirme hem de uyutma masada olmalı. Fakat köpekleri zalimce kesilmekten kurtarmak için verdiğimiz uğraşa sonunda uyutulmaları için giriştiysek, insanların üzgün ve kızgın olması anlaşılabilir.”

      Kaybolan geçim kaynağı 

      Bazılarıysa çözümü uzakta aradı. Hayvanları Kanada, ABD, İngiltere gibi köpek sahiplenmek isteyenlerin daha çok olduğu ülkelere göndermek gibi. 

      2023’te bir Hwak ekibi Asan şehrindeki bir köpek çiftliğinden 200 hayvan kurtardı. Hepsi de Kanada ve ABD’ye gönderildi. 

      Bu çiftliğin eski sahibi 74 yaşındaki Yang Jong-tae kurtarma görevlilerinin köpekleri kamyonlara yüklerken gösterdikleri merhametli tavırlarından çok etkilendiğini söylüyor: 

      “Hayvanlara nasıl nazik ve sevgi dolu davrandıklarını gördüğümde duygulanmıştım.” 

      “Biz köpeklere öyle davranmıyoruz. Bizim için köpek yetiştirmek sadece bir geçim yolu. Fakat hayvan hakları kuruluşlarından gelen bu insanlar köpeklere, itibarları olan bireylermiş gibi davranıyordu. Gerçekten kalbime dokunmuştu.”

      Kafesinden dışarı taşınan bir köpek.
      Fotoğraf altı yazısı, Bazı kuruluşlar, kurtarılan köpekleri Kanada, İngiltere ve ABD gibi ülkelere sahiplendirilmek üzere gönderdi. 

      Fakat Yang, aceleyle eti için köpek yetiştirilmesine gelen yasağa karşı olduğunu da ekliyor. 

      “Köpek eti hayvan oldukları için yasaklanıyorsa, inek, domuz ve tavuk gibi diğer hayvanları yemekte neden sorun yok? Aynı şey. Bunlar, insanların yaşayabilmesi için doğada bulunuyor.”

      Chun’a göre köpek yemek diğer etleri yemekle aynı şey değil. Köpek etinin gıda güvenliği ve hijyen açısından daha riskli olduğunu söylüyor. Ayrıca, köpek etinin kurallara bağlanmış et üretim sistemine dahil edilmediğine dikkat çekiyor. 

      Hayvanlar için İnsani Dünya’ya göre köpek eti Çin, Endonezya, Vietnam, Laos, Myanmar, kuzeybatı Hindistan’ın bir kısmı ve Afrika’daki bazı ülkelerde tüketiliyor. 

      Kore tarihindeki köpek eti yeme oranları değişkenlik gösterse de son yıllarda giderek bir tabu haline dönüştü. 

      Hükümetin 2024’te yaptığı bir ankete katılanların sadece % 8’i son 12 ayda köpek eti denediklerini söyledi. 2015’te bu oran % 27 olmuştu. Katılımcıların % 7’si Şubat 2027’de yürürlüğe girene dek köpek eti yemeye devam edeceğini, % 3,3’ü de yasaktan sonra bile yiyeceğini söyledi. 

      Yasak kararı alındıktan bu yana Güney Kore’deki 1537 köpek eti çiftliğinden 623’ü kapandı. 

      Chun “Toplum ve kültür evrimleştikçe, Güney Kore toplumu köpek eti üretimini durdurma kararı aldı” diyor. 

      bir dizi Köpek taşıma kafesinin önünde duran yeşil tişörtlü gönüllüler.
      Fotoğraf altı yazısı, Hayvan hakları savunucuları, kurtarılan köpeklere uzun vadede ne olacağından kaygılı. 

      Fakat köpek çiftçiliği birçok kişinin yaşamını adadığı için bir endüstri. 

      BBC’nin konuştuğu köpek eti ticaretinde rol alan herkes, uzun süredir geçimlerini sağladıkları işin yasadışı olmasından sonra nasıl geçineceklerini bilmediklerini söyledi. 

      Bazıları artık yoksul olacaklarını kabul ettiklerini söylüyor ve Kore Savaşı sırasında doğduklarını, aç yaşamayı bildiklerini vurguluyorlar. Bazıları da ticaretin yeraltına kayabileceğini belirtiyor. 

      Çoğu da yasağın özellikle genç yaştakiler için kaygı verici olduğu görüşünde. 

      Joo “Sektördeki gençler gerçekten kasvetli bir gerçekle karşı karşıya. Ne bir adım ileri, ne geri gidebiliyorlar. Sıkışmış haldeler.”

      Chan-woo 10 yıl önce 23 yaşındayken sektörde çalışmaya başladığında köpek eti algısının “bu kadar negatif olmadığını” söylüyor. 

      “Ama yine de etrafımdaki insanlar bazı olumsuz yorumlar yapıyordu. Yani o zaman bile hayatım boyunca yapabileceğim bir şey olmadığını biliyordum” diyor. 

      Yasağın beklediğinden çabuk geldiğini ve duyurulmasından bu yana “geçinmenin müthiş belirsiz bir hal aldığını” ifade ediyor. 

      “Şu an tek umduğumuz, geçiş süresinin uzatılması ve elde kalan köpeklerle başa çıkma sürecinin daha aşamalı olması.”

      Birçok diğeri de aynı şeyi umuyor. Fakat köpek eti endüstrisi, buna bağımlı hale gelenlerin ayaklarının altından çekilirken, Joo bazı yetiştiricilerin belirsizliğe daha fazla dayanamayabileceğini söylüyor. 

      “Şimdi insanlar hala bir şeylerin değişebileceği, geçiş süresinin uzatılabileceği umudunu taşıyor. Fakat 2027’ye geldiğimizde gerçekten korkunç bir şeyler olabileceğine inanıyorum.”

      “Hayatları tamamen alt üst olan o kadar çok insan var ki.”

      Önceki yazı

      İstihbarat tarihine geçecek operasyon: 20 yıl süren köstebek avı

      Sonraki yazı

      Rusya, Ukrayna’nın En Değerli Lityum Rezervlerini Ele Geçirdi

      Latest from Blog

      Doğu Perinçek: Silah arkadaşı olacağımız döneme giriyoruz

      Doğu Perinçek, terör örgütü PKK’nın silahları yakmasına “O silahlar Türkiye’ye lazım” diyerek tepki gösterdi. Perinçek, silah bırakan teröristlerin de “Türkiye’ye gerekli” olduğunu savunarak, “O silahları hep birlikte silah arkadaşı olarak kullanmamızın olası

      İşte Özgür Özel’in AK Parti-DEM Parti-MHP ittifakına cevabı

      CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yaptığı ‘tarihi’ açıklamaya yanıt verdi. Özel, Malatya mitingindeki konuşmasında “Sünni Müslümanlık üzerinden yeni bir ittifak kuracak, aklı sıra bunun üzerinden yeni ittifakla yürüyecek. Şehit

      Suriye Devlet Başkanı Bakü’de…

      Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve beraberindeki heyet, Bakü’deki Zogulba Sarayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşme kapsamında Suriye ve Azerbaycan, Türkiye üzerinden Suriye’ye doğal gaz tedarikini, enerji alanında iş
      GitYukarı

      Bunları kaçırma

      Güney Kore: Ukrayna savaşında 600 Kuzey Kore askeri öldü

      Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü

      Bilim insanları görme kaybına kalıcı çözüm sunan tedavi geliştirdi

      Güney Kore’deki KAIST Üniversitesi’nden araştırmacılar, retina hasarını onarıp görme yetisini

      SİNE ARAS AKTEN/ Uzak Doğu’dan Yükselen Demokrasi

      Güneş Nereden Doğarsa Doğsun, Halk Artık Uyandı! Güneş her sabah