İsrail-İran savaşı nedeniyle son 10 günde keskin bir yükseliş yaşayan petrol fiyatları ateşkes haberleriyle birlikte 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi
Petrol fiyatları, Salı günü ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile İsrail arasında ateşkes sağlandığını duyurmasının ardından sert düşüş yaşadı. Bu gelişme, Orta Doğu’daki arz kesintisi endişelerini hafifletti ve bölgenin başlıca petrol üretim merkezi olması nedeniyle piyasaları doğrudan etkiledi.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, TSİ 06.30 itibarıyla varil başına 69,40 dolardan işlem görerek 2,08 dolar (%2,9) değer kaybetti. Fiyatlar, seansın erken saatlerinde %4’ten fazla düşerek 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
ABD menşeli West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de varil başına 2,03 dolar (%3,0) düşüşle 66,48 dolara geriledi. Seansın erken saatlerinde %6’lık bir düşüşle 9 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.
Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail ile İran’ın tam anlamıyla bir ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu. Buna göre, İran ateşkese derhal başlayacak, İsrail ise 12 saat sonra uygulamaya geçecek. Her iki tarafın da barışı sürdürmesi halinde, 12 gün süren çatışmaların ardından savaş 24 saat içinde resmen sona erecek.
Petrol fiyatlarının seyrini ateşkese uyum belirleyecek
Phillip Nova’nın kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, “Eğer ateşkes açıklandığı şekilde uygulanırsa, yatırımcılar petrol piyasasında normale dönüş bekleyebilir” dedi. Sachdeva, “Bundan sonraki süreçte, İsrail ve İran’ın ateşkes şartlarına ne ölçüde sadık kalacağı, petrol fiyatlarının seyrinde belirleyici rol oynayacak” ifadelerini kullandı.
IG analisti Tony Sycamore, “Ateşkes haberleriyle birlikte, geçen hafta ham petrol fiyatlarına yansıyan risk priminin neredeyse tamamen buharlaştığını görüyoruz” dedi.
İran, OPEC’in en büyük üçüncü ham petrol üreticisi konumunda. Gerilimin azalması, İran’ın daha fazla petrol ihraç etmesine ve arz kesintilerinin önlenmesine olanak tanıyacak ki bu da son günlerdeki fiyat artışlarının başlıca nedenlerinden biriydi.
Her iki petrol kontratı da, hafta sonu ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırmasının ardından yaşanan yükselişle beş ayın zirvesine tırmandıktan sonra, önceki işlem gününde %7’nin üzerinde değer kaybetmişti. Bu saldırı, İsrail-İran çatışmasının genişleyebileceği endişesini artırmıştı.
ABD’nin doğrudan savaşa dahil olması, yatırımcıların dikkatini İran ile Umman arasında yer alan ve petrol taşımacılığı açısından hayati öneme sahip Hürmüz Boğazı’na çevirmişti. Dünya petrol ve yakıt tüketiminin yaklaşık beşte biri olan günlük 18-19 milyon varil ham petrol bu dar geçitten geçiyor.
Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinde yaşanabilecek herhangi bir aksaklığın, petrol fiyatlarını hızla yukarı fırlatarak üç haneli seviyelere taşıyabileceğine dair endişeler artıyordu.
IG analisti Tony Sycamore, “Teknik olarak, gece yaşanan satış dalgası, yaklaşık 78,40 dolar (Ekim 2024 ve Haziran 2025 zirveleri) ile 80,77 dolar (yılın şu ana kadarki en yüksek seviyesi) arasında bir direnç katmanını pekiştirdi. Görünen o ki, petrolün bu seviyeleri aşabilmesi için arz tarafında son derece beklenmedik ve yıkıcı bir gelişme yaşanması gerekecek” dedi.