İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin nasıl Avrupa güvenliği için hayati bir öneme sahip olduğunu mercek altına aldı.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, “Türkiye nasıl Avrupa güvenliği için hayati bir öneme sahip oldu” başlığı altında kapsamlı bir haber yayınladı.
Haberde, “Trump’ın ABD’nin ittifaklarını sıfırlaması ve Rusya’nın tehdidi NATO üyesi Türkiye’nin, “Stratejik öneme sahip ülke” rolünü sağlamlaştırdı. Türkiye’nin ordusu yükselişte, tam da Avrupa güney doğu bölgesinde Rusya’ya karşı iyi silahlanmış bir müttefike ihtiyaç duyduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son demokratik gerillemesini görmezden görmeye istekli olması gibi” denildi.

Haberde, Türkiye ile Avrupa’nın uzun süredir ilişkilerde bir ileri bir geri gittiğine vurgu yapılırken AB üyelik sürecinin 6 yıldır donduğuna da dikkat çekildi. Financial Times’a konuşan batılı bir diplomat, Türkiye’nin ‘stratejik öneme sahip ülke’ pozisyonu daha yakın bir iş birliğinin blok için vazgeçilemez olduğu anlamına geldiğini söyledi.
“SAYILI LİDERDEN BİRİ”
Özellikle Trump’ın NATO’ya karşı tavrının bunda büyük bir öneme sahip olduğu da kaydedildi.
Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İstanbul’da bir araya gelebileceğine dikkat çekilirken, “Bu toplantı asla gerçekleşmeyebilir. Fakat Erdoğan, bu görüşme teklifini yapabilecek sayılı liderden biri. ABD Başkanı ile iyi bir ilişkisi var. Türkiye ayrıca Kiev’e askeri destek sağlarken, Rusya’yla da ticaret yaptı ve diplomatik ilişkileri sürdürdü” denildi.
Erdoğan’ın AB üyelik görüşmelerini tekrar açmak için ordunun gücünü kullandığının belirtildiği haberde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın sık sık AB savunma toplantılarına çağrıldığı da hatırlatıldı.
Financial Times’a konuşan bir Avrupalı yetkili, “Bölgede Ankara ile daha yakın işbirliği yapma, bazı süreçleri ve kanalları açma iştahı var” dedi.
355 bin aktif personeliyle Türk ordusunun NATO’nun Avrupa tarafındaki en büyük ordusu olduğunun hatırlatıldığı haberde, Türk ordusunun katılmayı kabul etmesi halinde hızlı bir şekilde etkili bir barışı koruma operasyonu oluşturulabileceği belirtildi.
“TÜRKLER KAYIP VERMEKTEN KORKMUYOR”
Batılı bir güvenlik yetkilisi “Türkler nasıl güç kullanacaklarını biliyor ve kayıp vermekten korkmuyorlar” derken, “Ayaklanmaya karşı operasyonları iyi ve insansız hava araçlarını Ukrayna’daki herhangi bir gözetleme operasyonuna doğrudan uygulanabilecek şekilde kullandılar” ifadesini kullandı.
Türk savunma endüstrisinin de yükselişte olduğunun hatırlatıldığı haberde, Türk yapımı çok sayıda İHA, silah, zırhlı araç ve savaş gemisi yapıldığı da kaydedildi.
Öte yandan haberde Türkiye’nin savunma endüstrisindeki ivmeyi sürdürmek için Avrupa’ya ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken, “Bu endüstri, çöken ekonomide parlak bir nokta” denildi.
Haberde, “AB-Türkiye ilişkileri uzun zamandır her iki tarafta da alaycılık ve iki yüzlülükle dolu. Bugün Avrupa’nın Türkiye’nin ordusuna olan ihtiyacı, Avrupa Parlamentosu’nun geçen hafta belirttiği gibi, Erdoğan’ın ‘tam otoriter bir modele doğru ilerlemesi’ konusundaki endişelerin önüne geçebilir. Ancak AB yetkilileri, bunun üyeliğin önünü yeniden açacak ölçüde olmayacağı konusunda ısrarlı” denildi.
Reuters’tan dikkat çeken Erdoğan analizi: Hiç bu kadar…
İngiliz haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile ilgili dikkat çekici bir analiz yayınladı…

Son dönemde uluslararası kamuoyunun gözü Türkiye üzerinde odaklanırken İngiliz haber ajansı Reuters dikkat çekici bir analiz yayınladı…
“Erdoğan’ın küresel barış hamleleri ülkedeki çalkantıları gizliyor” başlıklı analizde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtemelen hiç bu kadar küresel bir nüfuza sahip olmamıştı: Perşembe günü, PKK dağılmasından günler sonra, üç yıl sonra ilk doğrudan Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapacak” denilirken, “Ancak bunun zamanlaması, iç politikadaki hedeflerini destekleyebileceğinden korkan pek çok insan için tuhaf ve hatta acı verici görünüyor” denildi.
Haberde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra ülkede son on yılın en büyük protestolarının yaşandığı hatırlatılırken, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik sorunlar yaşanırken odağın yurt dışına kayma eğiliminde olduğu da belirtildi. Reuters, Mayıs 2022’de Türkiye’deki enflasyonun yüzde 85’lere çıktığı dönemde NATO’nun genişleme planını engellediğini ve İsveç’in üyelik teklifini tavizler karşılığında onayladığını da hatırlattı.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin de Ankara’nın etkisini artırdığı belirtilirken, Ocak ayında ABD Başkanı olarak göreve başlayan Donald Trump’ın gelişinin de nüfuzunu artırdığı kaydedildi. Reuters, son dönemde çok sayıda dünya liderinin Türkiye’ye geldiğine ya da Erdoğan ile iletişime geçtiğine de dikkat çekti.
Reuters, İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra başlayan eylem hareketinin de azaldığını aktarırken birçok Avrupalı liderin de buna sessiz kaldığı da hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinin son dönemde Türkiye ile ilişkilerini sıcak tuttuğu da belirtildi.
Haberde, “Trump’ın yeniden seçilmesinden bu yana Erdoğan ve Trump en az üç kez telefonda görüştü ve Çarşamba günü diğer liderlerle birlikte Suriye kararı hakkında tekrar konuştu. Trump ayrıca uzun süredir danışmanlığını yapan Tom Barrack’ı ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak atadı ve geçen hafta göreve geldiğinde ilişkiyi ‘harika’dan ‘olağanüstü’ye yükseltmeyi amaçladığını söyledi” denildi.