ABD-Çin vergi görüşmeleri başlıyor: İndirim gelebilir

2 hafta ONCE

ABD ve Çin yetkilileri arasında gümrük vergisi görüşmeleri Cumartesi günü Cenevre’de başlıyor.

Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, solda, İsviçre Ekonomi Bakanı Federal Meclis Üyesi Guy Parmelin, ortada, İsviçre Cumhurbaşkanı Karin Keller-Sutter, sağda, Cenevre, 10.05.20

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Başbakan Yardımcısı He Lifeng liderliğinde Çinli yetkililerle Cenevre’de toplantıya başladı. Amaç, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığını hafifletmek.

Diplomatlar görüşmelerin başladığını doğruladı ancak tam yeri açıklamadı. Öte yandan, siyah arabalardan oluşan bir konvoyun Birleşmiş Milletler’in İsviçre büyükelçisinin ikametgahına girdiği görüldü. İsmini açıklamayan diplomatik bir kaynak, iki tarafın önceden ayarlanan öğle yemeğine gitmeden önce iki saat görüştüğünü söyledi.

Görüşmeler için umutlar düşük, ancak her iki ülke de birbirlerinin mallarına uyguladıkları yüksek gümrük vergilerini düşürmeyi kabul edebilir. Geçen ay, ABD Başkanı Donald Trump Çin ürünlerine uygulanan vergileri yüzde 145’e çıkarmıştı. Çin de Amerikan ithalatına yüzde 125 vergi koyarak misilleme yapmıştı.

Görüşmelerden önce Trump, ABD’nin vergileri düşürebileceğini ima ederek sosyal medyada “Yüzde 80 vergi doğru görünüyor! Scott’a kalmış,” yazdı.

Stimson Merkezi’ndeki Çin uzmanı Sun Yun, bunun Bessent ve He Lifeng arasındaki ilk doğrudan görüşme olduğunu aktardı, ancak önemli sonuçlar elde edilebileceğinden şüpheli.

Sun Yun, “En iyi senaryo, iki tarafın vergileri aynı anda azaltmayı kabul etmesi,” dedi ve küçük bir indirimin bile olumlu bir sinyal göndereceğini ekledi.

Trump Beyaz Saray’a döndüğünden beri, vergileri ekonomik silah olarak agresif bir şekilde kullanıyor.

Öte yandan ticaret anlaşmazlığı, ABD’nin Çin’in gelişmiş teknolojilerde avantaj elde etmek için haksız yöntemler kullandığını iddia ettiği Trump’ın ilk döneminde başlamıştı. Suçlamalara ABD ve yabancı şirketleri ticari sırları paylaşmaya zorlamak, hükümet fonlarını yerel firmaları desteklemek için kullanmak ve teknoloji çalmak dahildi.

2020’de iki ülke, ABD’nin vergi artışını durdurduğu ve Çin’in de daha fazla Amerikan malı satın almayı kabul ettiği bir “Birinci Aşama” anlaşması imzalamıştı. Ancak Çin, kısmen COVID-19 salgını nedeniyle bu satın alma vaatlerini tam olarak yerine getirmedi.

ABD’nin Çin ile ticaret açığı geçen yıl 233 milyar euroya ulaştı.

Ancak Trump, vergileri yalnızca Çin’e karşı değil, aynı zamanda diğer ülkelere karşı da önemli bir ticaret aracı olarak kullanıyor.

İsviçre’de Bessent ve Greer, İsviçre Cumhurbaşkanı Karin Keller-Sutter ile de görüştü. Trump yakın zamanda İsviçre mallarına yüzde 31’lik bir vergi uygulama planını askıya almış ve yüzde 10’luk bir oranı korumaya karar vermişti. İsviçre, saatler, kahve kapsülleri, peynir ve çikolata gibi temel endüstrileri üzerinde oluşacak etkiden endişe duyuyor.

İsviçre hükümeti, ABD vergilerine şimdilik misilleme yapmayı planlamadığını ve geçen yılki vergi indiriminin ardından Amerikan mallarının yüzde 99’unun İsviçre’ye gümrüksüz girebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

SON HABERLER

Bunları da kaçırma

Trump bu kafayla devam ederse “Çin yüzyılı” başlayacak

Princeton Üniversitesi’nde Çin’in sanayi politikaları üzerine çalışan Kyle Chan, The New York

ABD Hazine Bakanlığı Suriye yaptırımını kaldırdı!

ABD Hazine Bakanlığı Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)