Alman otomobil endüstrisi sallanıyor: Volkswagen ve Mercedes’in ardından BMW de karında önemli bir düşüş bildirdi.
Otomobil üreticisi BMW yıla karında bir düşüşle başladı. BMW’ye göre, Münih merkezli şirket ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,4 daha az, 2,2 milyar Euro kar elde etti.Özellikle Çin’deki zayıf iş hacmi BMW’nin bilançosunu bozdu ve mevcut rakamlar üzerinde neredeyse hiç etkisi olmayan ABD gümrük tarifelerinin de yıl ilerledikçe daha büyük bir etkiye sahip olması muhtemel. Yine de BMW tahminlerine sadık kalıyor.
586 bin araç teslim etti ama…
Grup CEO’su Oliver Zipse, ortam ne kadar zorlu olursa ürünlerin, stratejinin ve esnekliğin o kadar önemli olduğunu söyledi. Şirket “dünya çapında farklı müşteri gereksinimlerine” hizmet ediyor ve böylece “sağlam sonuçlar” elde edebiliyor ve yıllık hedeflere doğru ilerleyebiliyor.
Nisan ayında yayınlanan ilk çeyrek satış rakamları bile iyiye işaret değildi. Çin’deki önemli düşüş, Mini ve Rolls-Royce’u da içeren BMW Group’un küresel satışlarını kırmızıya sürüklemişti. Grup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 daha az olmak üzere toplam 586.000 araç teslim etti. Bu da 33,8 milyar Euro’luk bir ciro ile sonuçlandı, yani bir yıl öncesine göre yüzde 7,8 daha az anlamına geliyor.
Rakiplerinin de durumu kötü
BMW kârındaki düşüşle yalnız değil ve Alman rakiplerine kıyasla çok da kötü durumda değil: Ezeli rakibi Mercedes ilk çeyrekte yüzde 43’lük büyük bir düşüşle 1,73 milyar Euro’ya geriledi. Diğer büyük rakibi Audi ise sadece 630 milyon Euro’luk bir kar açıkladı, bunun sadece yüzde 14,4’lük bir eksi olması sadece bir önceki yılın zaten çok zayıf olan karşılaştırmalı çeyreğinden kaynaklanıyordu. Almanya’nın bir numarası ve Audi’nin ana şirketi Volkswagen’de bu rakam 2,2 milyar Euro ve yüzde 41’lik bir eksi oldu.
Sektördeki ruh hali kötü
Alman otomotiv endüstrisinde ve tedarikçileri arasında hava kötü. Ifo Enstitüsü tarafından sektör için hazırlanan iş ortamı endeksi eksi 30.7 puanla negatif bölgede yer alıyor. Ekonomi araştırmacılarına göre, özellikle ihracat beklentileri son zamanlarda yeniden düştü ve şirketler AB dışındaki rekabetçi konumlarını da daha kötü olarak değerlendiriyor.
Almanya için bu önemli sektör iki büyük sorunla mücadele ediyor. Çin’de otomobil üreticileri giderek artan iç rekabet ve şiddetli fiyat rekabetiyle karşı karşıya. ABD’de ise Başkan Donald Trump’ın gümrük vergileriyle ne olacağına dair korkular özellikle ağır basıyor. ABD’li Ford şirketi bile yakın zamanda Trump’ın ticaret politikası nedeniyle milyarlarca dolarlık zarardan bahsetti.
Yüksek gümrük vergileri zarar veriyor
BMW, yılda 400.000’in biraz altında araçla, ABD’de kabaca orada sattığı kadar otomobil üretiyor. Ancak bunların yarısından fazlası da buradan ihraç ediliyor. Bu durum Münih merkezli şirkete düzenli olarak araç değeri bakımından ABD’nin en büyük otomobil ihracatçısı gibi şaşırtıcı bir unvan kazandırırken, diğer otomobil ve parçaların da ABD’ye ithal edilmesini gerekli kılıyor. Bu nedenle yüksek gümrük vergileri BMW’ye önemli ölçüde zarar veriyor. Tarifelerin ve olası karşı tarifelerin maliyeti milyarlarca doları bulabilir.
Bununla birlikte, BMW Mart ayındaki tahminlerini teyit etmişti. Bunun nedeni de Grubun mevcut artışların “kısmen geçici nitelikte olacağını” varsayması ve otomobillerine yönelik talebe güvenmesiydi. Tahminler vergi öncesi kârın bir önceki yılın seviyesinde, yani yaklaşık 11 milyar Euro olacağını öngörüyor. Ancak BMW, “Gerçek iş performansı bu beklentilerden sapabilir” şeklinde uyarıda bulunuyor.