Rusya Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkardı

3 hafta ONCE

– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri tedarik etmesi ve bu füzelerle Rus hedeflerine saldırı düzenlenmesi halinde, bunun Almanya’nın çatışmaya Kiev tarafında doğrudan katılımı olarak değerlendirileceğini söyledi. Zaharova, “Bundeswehr askerlerinin doğrudan yardımı olmadan bu füzelerle atış yapılamaz. Bu füzelerle Rusya’nın herhangi bir hedefine, özellikle de hayati ulaşım altyapısına — örneğin (Friedrich Merz’in belirttiği gibi) Kırım Köprüsü’ne — yönelik bir saldırı, Almanya’nın Kiev rejimi yanında çatışmaya katılması anlamına gelir” dedi.

13 Nisanda Hristiyan Demokrat Birlik lideri ve Almanya’nın gelecekteki başbakanı Friedrich Merz, Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus füzelerinin verilmesine Avrupa’daki ortaklarla koordinasyon içinde hazır olduklarını açıklamıştı. Merz, “Ukrayna’nın, Rusya ile Kırım arasındaki kara koridoruna yönelik saldırılar da dahil olmak üzere stratejik taarruz kapasitesine ihtiyacı var” demişti. Polonya ve Hollanda dahil bazı Avrupa ülkeleri bu öneriye destek verdi. Konunun, 9 Mayısta Kiev’de “istekli ülkeler koalisyonu”na dahil 30 ülkenin katılımıyla yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

– Kremlin danışmanı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yeni bir telefon görüşmesi yapılmasına dair görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ancak Uşakov şu ana dek herhangi bir mutabakat sağlanmadığını belirtti. Putin ve Trump son olarak 18 Martta telefonla görüşmüş, bir önceki temasları ise 12 Şubatta gerçekleşmişti. NBC’nin nisan başında aktardığına göre, Trump’ın danışmanları, Rusya Ukrayna’da tam ateşkesi kabul edene kadar Putin ile görüşmemesini tavsiye etmişti.

– Rusya Yüksek Mahkemesi, Afganistan’da iktidarda bulunan Taliban hareketinin yasaklanması kararını Başsavcılığın başvurusu üzerine askıya aldı. Kapalı oturumda alınan kararın derhal yürürlüğe girdiği bildirildi. Aralık 2024’te Vladimir Putin, terör propagandası, meşrulaştırma ve desteği sona erdirmiş örgütlerin terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyan bir yasayı imzalamıştı. Bu karar doğrultusunda Taliban’ın listeden çıkarılması mümkün hale geliyor.

Taliban, Rusya’da 14 Şubat 2003’te Yüksek Mahkeme kararıyla yasaklanmıştı. Mahkeme belgelerinde, 1994’te Afganistan’da kurulan hareketin, Çeçenistan’daki yasa dışı silahlı gruplarla bağlantı kurduğu belirtilmişti.

Bunları da kaçırma

Moskova’dan kaçarak Paris’e ulaşan Rus gazeteci: ‘Rusya’da gazetecilik yapmak artık mümkün değil’

Rus gazeteci Ekaterina Barabash, ülkesinin Ukrayna’nın işgalini kınadığı için uzun bir hapis

İngiltere Rusya ile Olası Savaşa Hazırlık Planlarını Güncelliyor

İngiltere hükümeti Rusya ile olası bir savaş durumuna yönelik kapsamlı bir eylem