AKPM’de bugün Türkiye’deki son gelişmelerin konu alınacağı bir oturum düzenleniyor. Ülkedeki son gelişmelerin “demokrasi açısından endişe verici” bulunduğunun belirtildiği taslak belgede, tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu, gazeteci ve öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bugün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve bununla ilgili olarak Türkiye’deki son gelişmeleri ele almak üzere bugün toplanıyor.
Türkiye’nin de AKP, CHP, MHP, DEM ve İYİ Parti’den toplamda 18 milletvekiliyle temsil edildiği AKPM’deki bugünkü oturumda Avusturyalı parlamenter Stefan Schennach ile İngiliz parlamenter David Blencathra’nın hazırladığı rapor konuşulacak.
BBC Türkçe’den Güven Özalp’in haberine göre tartışmaların ardından rapor oylamaya sunulacak ve kabul edilirse resmi çağrı niteliği kazanacak.
Türkiye’yle ilgili sert eleştirilerin olduğu raporda, ülkedeki son gelişmelerin “siyasi amaçlı ve muhalefeti sindirme, faaliyetlerini engelleme, çoğulculuğu bastırma ve siyasi tartışma özgürlüğünü kısıtlama girişimi” olarak nitelendirildiği görülüyor.
ÖĞRENCİLERİN VE GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI KINANDI
Taslak raporda İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolarla ilgili olarak “(AKPM), göstericilerin haksız yere gözaltına alınması ve tutuklanmasının yanı sıra protestolar sırasında kolluk kuvvetleri tarafından orantısız güç kullanılmasını ve gözaltında tutulan kişilere yönelik kötü muamele veya diğer insan hakları ihlallerini şiddetle kınamaktadır” dendi.
Gazetecilerin tutuklanmasına da değinilen taslakta “Gazeteciler ve medya kuruluşları, protestolar ve diğer ilgili olaylar da dahil olmak üzere, kamu yararını ilgilendiren konularda haber yapmakta özgür olmalı ve gazetecilik faaliyetlerini yürüttükleri için cezalandırılmamalı veya taciz edilmemelidir” ifadeleri yer aldı.
Protestoları kayda alan bazı gazeteciler sonrasında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Tutuklanan gazeteciler kısa süre sonra serbest bırakılmıştı. Bu arada İsveçli gazeteci Joakim Medin de protestolar nedeniyle tutuklanan gazeteciler arasında. Protestolar sonrası tutuklanan öğrenciler ve Medin hâlâ tutuklu.
Raporda bu gelişmeler konusunda “demokratik değerlerden uzaklaşma” yorumu yapıldı.
‘DİPLOMA İPTALİNİ KALDIRIN’
Taslak belgede, İmamoğlu’nun serbest bırakılması ve üniversite diplomasının iptaline ilişkin kararın yürürlükten kaldırılması talep ediliyor.
Belgede ayrıca ifade ve toplanma özgürlüklerine, insan haklarına tam saygı gösterilmesi ve kolluk güçlerinin orantısız güç kullanmaması ve “asılsız suçlamalarla gözaltına alınan tüm protestocuların serbest bırakılması” talep ediliyor.
Gazetecilerin serbest bırakılması, yayıncılara uygulanan yaptırımların kaldırılması, toplumsal eylemlere daha fazla genel yasak getirilmemesinin sağlanması, sosyal medya ve internete tam erişim AKPM’nin taslak belgedeki çağrıları arasında.
İMRALI SÜRECİNDEN DE BAHSEDİLDİ
Türkiye’nin binlerce yıllık tarihe ve bir asırdan fazla süredir demokrasiye sahip olan bir devlet olduğunun hatırlatıldığı belgede, “Avrupa Konseyi’nin (AK) uzun süredir üyesi olan ve Avrupa’da güvenlik, istikrar ve barışın sağlanmasında önemli bir aktör olan Türkiye, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün desteklenmesinde de önemli bir rol oynamıştır” deniliyor.
PKK’nın silah bırakmasını sağlama amacı taşıyan süreçten olumlu bir şekilde bahsedilen raporda, “Bu çerçevede (AKPM), İmamoğlu’nun tutuklanması ve gözaltına alınması ve bunu çevreleyen endişe verici olaylar karşısında daha da büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır” ifadeleri yer alıyor.
AKPM’de Türkiye’yi temsil eden heyetin AKP ile MHP mensubu bazı üyeleri taslak belgede değişikliklere gidilmesi amacıyla 12 değişiklik önergesi verdi.