Katolik Kilisesi ABD hükümetinden kopuyor

8 Nisan 2025

ABD’deki Katolik mülteci programları, Başkan Donald Trump’ın göreve döndükten sonra federal finansmanı dondurmasından bu yana sarsılıyor

Başpiskopos Timothy Broglio, 12 Nisan 2020 Pazar günü Washington’daki Immaculate Conception Ulusal Tapınağı Bazilikası’nda bir Paskalya Pazar Ayini düzenliyor. Başpiskopos Broglio, ABD başkanı olarak görev yaptı. Kasım 2022’den beri Katolik Piskoposlar Konferansı.Jose Luis Magana, Associated Press

ABD Katolik liderler, kiliselerinin federal hükümetle olan 50 yıllık ortaklığını sona erdiriyor ve mültecilere yardım etmek için yeni yollar arıyor.

Başpiskopos Timothy P. Broglio, ABD başkanı Katolik Piskoposlar Konferansı, Trump yönetiminin mezhepinin elini zorladığını savunarak Pazartesi günü bir basın açıklamasında ve Washington Post köşesinde değişikliği duyurdu.

“Piskoposların kararı, federal hükümetin mültecileri yeniden yerleştirmek için işbirliği anlaşmalarımızı askıya almasının ardından geldi. Bu programların büyük ölçüde azaltılması, bizi şiddet ve zulümden güvenli bir liman arayan kardeşlerimizin ihtiyaçlarına hizmet etmenin en iyi yolunu yeniden düşünmeye zorladı,” diye yazdı Washington Post için.

Başpiskopos Broglio’nun belirttiği gibi, ABD’deki Katolik Kilisesi, Başkan Donald Trump’ın Ocak ayında göreve geldikten sonra mülteci yeniden yerleştirme programları için federal finansmanı dondurmasından bu yana sarsılıyor.

Katolik liderler bu düzenle mahkemede mücadele ediyorlar, ancak yasal belirsizliklerin ortasında mevcut mülteci programlarını sürdürmeyi göze alamayacaklarına karar verdiler.

“Çalışma, yalnızca kilisenin kaynaklarıyla mevcut seviyelerde veya mevcut haliyle sürdürülemez. Başpiskopos Broglio, “Etkilenen mülteciler için dua ediyorum, ancak bu işi özveriyle yürüten birçok özverili personel için dua ederken bana katılmanızı da rica ediyorum” dedi.

Katolik Kilisesi’nin hükümet ortaklıkları

Federal hükümetle olan ilişkisini resmi olarak sona erdirmeye karar verirken, ABD Katolik liderler, kiliselerinin göçmenlere ve mültecilere hizmet etme konusundaki asırlık çabalarını bozuyor.

Başpiskopos Broglio’nun basın açıklamasına göre, Katolik liderler 1920’den beri zulüm gören inançlı insanlar da dahil olmak üzere savunmasız ailelerin ABD’de hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için çalıştılar.

“Yıllar boyunca, federal hükümetle ortaklıklar hayat kurtaran programların genişletilmesine yardımcı oldu ve dünyanın birçok yerinden kız ve erkek kardeşlerimize fayda sağladı. Bu programlardaki tüm katılımcılar, ABD hükümeti tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmeleri için memnuniyetle karşılandı ve gelmeden önce titiz bir taramadan geçti. Bunlar Amerika’yı hayaller ve umut yeri olarak gören yerinden edilmiş ruhlar,” diye yazdı.

Yaklaşık 50 yıl önce kilise, mültecilerle ilgili programlarını federal hükümetle ortaklık fırsatlarına daha tam olarak yaslanacak şekilde ayarladı.

Kilise-devlet ortaklıklarına yeniden odaklanmak, Trump’ın fon dondurmasını Katolik Kilisesi için bu kadar yıkıcı kılan şeydir.

Başpiskopos Broglio, mülteci ailelere hizmet etmeye devam etmek için kilisenin federal programlara odaklanmak için altyapısını yeniden düzenlemek zorunda kalacağını yazdı.

“Bu, ABD’deki Katolik Kilisesi’nin hükümetimizle sahip olduğu ve her iki siyasi partinin yönetimlerinde onlarca yıl süren yaşamı sürdüren bir ortaklığın acı verici bir sonudur. Her Katolik’e, hükümet desteğinin yokluğunda yardım etmenin yollarını kalplerimizi arama fırsatı sunuyor,” diye yazdı Washington Post için.

Katolik Kilisesi’nin Trump ile gerginliği

Kilisenin Pazartesi günkü duyurusu, Katolik liderler ile Trump yönetimi arasında büyüyen bir çatışmaya katkıda bulunuyor.

20 Ocak’taki Açılış Günü’nden bu yana, iki kamp, göçmenlere ve mültecilere verilen hizmeti ulusal güvenlik endişeleriyle dengelemenin en iyi yolu konusunda dikenler ticareti yaptı.

Bu bağlam, Başpiskopos Broglio’nun Katolik Kilisesi’nin federal hükümetle geçmiş ilişkisinin doğasını tanımlamak için yaptığı açıklamada ve köşede neden çaba gösterdiğini açıklamaya yardımcı olur.

Hükümet parasının kilisenin mülteciler için yaptıklarının maliyetini hiçbir zaman tam olarak karşıladığına dair yorumu neredeyse kesinlikle Başkan Yardımcısı JD Vance’ın kilisenin federal finansmana çok fazla güvendiği iddiasına yanıt olarak geldi.

“Bence ABD Katolik Piskoposlar Konferansı’nın aynaya biraz bakması ve yasadışı göçmenlerin yeniden yerleşimine yardımcı olmak için 100 milyon doların üzerinde aldıklarında insani kaygılar konusunda endişeli olduklarını kabul etmeleri gerekiyor? Yoksa alt çizgileri hakkında gerçekten endişeli mi?” dedi Vance, Deseret News’in o sırada bildirdiği gibi, Ocak ayında CBS News ile yaptığı röportajda.

ABD Katolik Piskoposlar Konferansı daha önce Vance’ın 26 Ocak’ta yaptığı açıklamadaki yorumuna karşı çıktı.

Mültecilere hizmet veren Katolik Kilisesi

Başpiskopos Broglio, yeni açıklamasında ve köşesinde Katolik Kilisesi’nin ileriye dönük mültecilere hizmet etmeye devam edeceğini açıkça belirtiyor. Ancak hizmetin alacağı yapı belirsizliğini koruyor.

Başpiskopos, Katoliklerden ve diğerlerinden yeni bir bölüme girerken kilise için dua etmelerini istedi.

“İncil’in aramızdaki en azı için elimizden geleni yapma çağrısı ölçüt olmaya devam ediyor. Lütfen Tanrı’nın lütfu için dua ederken bize katılın, böylece krizlere yanıt vermenin ve en çok ihtiyaç duyulan yere umut getirmenin cömert yollarını bulabiliriz,” diye yazdı Washington Post için.

Kelsey Dallas ile İnanç Durumu

Kamu meydanında din anlayışınızı derinleştirmenize yardımcı olacak haftalık hikayeler alın.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili kayıtlar çelişki dolu

Next Story

Ölümüne mücadele edeceğim!

Latest from Blog

15 Temmuz’u niye konuş(a)muyoruz?

Sedat Bozkurt Türkiye siyasi tarihi darbeler tarihi gibidir. Süreci pek çok şeyde olduğu gibi Osmanlı’dan başlatırız bu darbe öykülerinde de… Buradaki sıkı tarihsel örnek Bâb-ı Âli Baskınıdır ama ondan öncesi de mevcuttur.

Erdoğan: Hâlâ FETÖ virüsünü bünyeden söküp atamadık

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Gölbaşı’ndaki Özel Harekât Başkanlığı’nda katıldığı 15 Temmuz anmasında, “Önce 17-25 Aralık’ta, ardından 15 Temmuz’da hainleri bozguna uğrattık. Ancak hâlâ FETÖ virüsünü bünyeden söküp atamadık” dedi. “Devletine

New Jersey’de sel felaketi: Eyalette OHAL ilan edildi

ABD’nin New Jersey eyaletinde, şiddetli yağışlar sonucu oluşan seller nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.          NBC News’ün haberine göre, New Jersey Valisi Phil Murphy, eyaletin Plainfield bölgesinde bir aracın
Go toTop

Don't Miss

ABD’nin vize için yeni şartı şaşırttı! Sosyal medya hesaplarına dikkat

Amerika Birleşik Devletleri ABD vize başvurularında dikkat çekici bir kriter

Trump’tan Rusya’ya tehdit: 50 gün süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’daki savaşı sonlandıracak bir anlaşma yapılmaması