Apple’ın başkanla olan samimi ilişkisi onu ticaret savaşı kaosundan koruyamadı!

1 ay ONCE

Tim Cook, Donald Trump ile olan ilişkilerinde yıllardır bir nevi at fısıldayan figürü haline geldi.

ABD başkanı, Apple’ın CEO’su 2019’daki ilk döneminde üçüncü şahıs olarak konuşarak “Tim Cook doğrudan Donald Trump’ı çağırıyor” dedi.

“Bu yüzden harika bir yönetici. Çünkü o beni arar ve diğerleri çağırmaz.” Diğer patronlar, “dışarı çıkın ve çok pahalı danışmanlar işe alın” dedi.

Trump, Apple’ın Silikon Vadisi işgücünün çoğunda son derece popüler olmamasına rağmen, deneyimli bir kurumsal diplomat olan Cook, Beyaz Saray’ın Çin’e karşı dalgalı ticaret savaşını istikrarlı bir şekilde yöneterek onunla sıcak bir ilişki sürdürdü.

Lobiciliği, Apple’ın Çin yapımı akıllı saatlerin ve diğer bileşenlerin milyarlarca dolarlık ithalatı için muafiyetleri güvence altına alması için çok önemliydi. Bu arada Trump, Teksas’taki bir Mac bilgisayar fabrikasını gezdiğinde Apple üretimini ABD’ye geri getirdiğini iddia etti (fabrika 2013’ten beri açıktı ancak Apple başkanı düzeltmedi).

Ancak Çarşamba günü, Cook’un hassas manevraları bir tuğla duvara çarpmış gibiydi.

Trump, yalnızca Apple’ın iPhone’larının çoğunun üretildiği Çin’e değil, aynı zamanda Cook’un son yıllarda Çin’in daha fazla gerilimi beklentisiyle üretiminin bir kısmını sessizce hareket ettirdiği Vietnam ve Hindistan gibi ülkelere de ezici tarifeler uyguladı.

Rosenblatt Securities’teki analistlere göre, Trump’ın tarifeleri bir iPhone’un fiyatının yüzde 43’e kadar yükselmesine neden olabilir. En pahalı iPhone 16 Pro Max, bugünkü 1.599 dolardan yaklaşık 2.300 dolara (1.773 sterlin) mal olurken, en ucuzu 799 dolardan 1.142 dolara mal olacaktı.

Alternatif olarak, fiyat artışlarının bir kısmını yutmak, şirketin ünlü sağlıklı kar marjlarına büyük bir darbe vuracak ve on milyarlarca doları alt çizgisinden çıkaracaktır.

Perşembe günü, Apple’ın hisseleri yüzde 9,3 düştü ve şirketin piyasa değerinden 311 milyar dolar sildi – bir şirketin değerindeki tarihteki en büyük ikinci bir günlük düşüş (düşüş sadece Nvidia’nın Ocak ayında 600 milyar dolarlık satışla gölgede kaldı).

Beyaz Saray, 2018’den farklı olarak Apple’ın yaptığı ürünler için hiçbir ayma olmadığını doğruladı.

Darbe, Cook’un yıllarca Trump’a kur yapmasının yanı sıra Çin’den nesiller boyu bir kaymaya dair soru sormakla tehdit ediyor. Strateji ikili bir ticaret savaşında öngörülü gibi görünse de, Trump ithalat vergileriyle neredeyse her ülkeyi vurdu.

Cook, Apple’ın çeyrek yüzyıl önce Çin’e kaymasının ve ardından kademeli olarak ayrışmasının mimarıydı. 1998’de işe alınan Steve Jobs, şirketi kurtarmak için geri döndükten kısa bir süre sonra, Foxconn gibi yüklenicileri kullanarak karmaşık ama yıkıcı derecede etkili bir Çin tedarik zinciri kurmak için üretimi ABD’den taşıdı.

Son yıllarda, diğer Asya ülkelerinde fabrikalar kurmak için ortakları itiştirerek bunu gevşetmeye çalıştı.

Bir elektronik tedarik zinciri uzmanı olan Mark Zetter, “Trump’ın yeni politikaları, Apple’ın tedarik zinciri dişlilerine bir anahtar attı ve esasen Apple’ın üretim coğrafyalarını çeşitlendirerek hedeflediği tarife atlamayı reddetti” diyor.

“Apple, bazı üretimleri dünya daha az kutuplaşmışken Vietnam, Tayland, Malezya ve Hindistan gibi ülkelere taşıdı. Ancak bu stratejiler artık geçerli değil.”

Apple’ın şu anda AirPods, iPad ve Apple Watch’lar yaptığı Vietnam, Trump’ın yeni tarifelerinden en çok etkilenenlerden biriydi ve yüzde 46’lık bir tarife oranı aldı.

Bu, Çin’deki yüzde 54’lük etkin orandan daha düşük olsa da, Apple ve üretim ortaklarının bir miktar üretimi ülkeye taşımak için yaptığı ağır yatırımları hesaba katmıyor. Çin’in ayrıca daha yüksek bir tarife indirimi şansı olabilir: Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada, Pekin’in TikTok’un ABD işinin satışını onaylarsa imtiyazları güvence altına alabileceğini söyledi.

Apple ayrıca, Apple’ın gelirlerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan Çin’den ayrıştığı için siyasi bir tepkiyle karşı karşıya kaldı.

Yetkililerin yetenekli çalışanların ülkeyi terk etmesini engellediği ve şirketin devlet medyasında sessiz eleştirilerle karşı karşıya kaldığı bildirildi. Bu, Apple’ın iki yıl üst üste düşen Çin’deki kendi satışlarını da etkilemiş olabilir.

Bu yıl Apple’ın iPhone’larının yaklaşık 15’ini Hindistan’da yapması bekleniyor ve ülkedeki bakanlar şirketin üretimin dörtte birinin orada olmasını planladığını söyledi. Bu şimdi açık bir soru olmaya devam ediyor, ülke yüzde 26 ABD tarifesiyle karşı karşıya.

Apple, tarifelerden kaçınmak amacıyla üretimi Çin dışına taşıyan tek şirket değildi.

Cook’un yönetim kurulunda oturduğu Nike şu anda ayakkabılarının yaklaşık %50’sini Vietnam’dan, geri kalanını Çin, Endonezya ve Kamboçya’dan tedarik ediyor. Giysileri aynı ülkelerde üretiliyor.

Yatırımcıların hisseleri terk etmesiyle moda markasındaki hisseler Perşembe günü yüzde 12’ye kadar düştü. Slayt, bazıları tarafından Trump’ın DEI karşıtı baskısınaboyun eğmekte isteksiz olan şirketin geri ödemesi olarak görülen Nike’ın değerinden bir günde 10 milyar dolardan fazla sildi.

Tarifeler iptal edilebilir ve Cook kaçınılmaz olarak Trump ile olan ilişkisini, bazı ülkelere yönelik daha düşük tarifeler veya muafiyetler yoluyla hoşgörü için baskı yapmak için kullanmaya çalışacaktır. Önümüzdeki dört yıl içinde ABD’ye 500 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi.

Bununla birlikte, Trump’ın cevabı, Apple’ın üretimi eve getirmesini talep etmek olabilir.

Şu anda Amerika’da sadece az sayıda üst düzey Mac bilgisayar üretiliyor. Başkan, iPhone’un arkasındaki damgada “Kaliforniya’da Apple tarafından tasarlandı, Amerika’da üretildi” yazsa bunu politikalarının bir haklılığı olarak görürdü.

Zetter bunun için bir şans olmadığını söylüyor. “Amerika’da Foxconn’un Çin’de olduğu gibi 800.000’den fazla işgücü biriktirebilecek tek bir yer yok” diyor. “Apple şu anda muafiyetlerin ve müzakerelerin ötesinde son derece sınırlayıcı seçeneklere sahip.”

Bugüne kadar Cook, öngörülemeyen bir başkanı ustaca ele aldı. Ancak bu hafta şimdiye kadarki en büyük testini temsil edebilir.

https://www.telegraph.co.uk/business/2025/04/06/apple-bet-on-trump-but-he-burned-it-anyway

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunları da kaçırma

Çin yoksa Apple da yok

https://gazeteoksijen.com/new-york-times/cin-yoksa-apple-da-yok-241015

Yüksek teknoloji ürünleri tarifeden muaf tutuldu

ABD’de Trump yönetimi, tüketicileri yüksek fiyat şokundan korumak ve Apple, Samsung gibi