
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yoel, geçen yıl sıkıyetim uygulama girişiminin başarısızlığı nedeniyle kalıcı olarak görevden alındı.
Güney Kore Anayasa Mahkemesi, sekiz haftalık müzakerelerin ardından Cuma günü Yoon’un görevden alınmasını desteklemeyi oybirliğiyle kabul etti. Başyargıç vekili, Yoon’un “halkın güvenine büyük bir ihanette bulunduğunu” söyledi.
Yoon’un karardan önce meydan okumasına rağmen, o ve partisi kararı açık bir alçakgönüllülükle kabul etti: Şimdi eski cumhurbaşkanı halka “beklentilerinizi karşılayamadığım için çok üzgün ve pişman olduğunu” söyledi.
Bir sonraki başkan bölünmeleri iyileştirmek için zorlu bir savaşla karşı karşıya
The Economist’in Doğu Asya büro şefi, Yoon’un görevden alınması, Güney Kore’nin demokratik kurumlarının direncini vurgularken, destan aynı zamanda derinden kutuplaşmış toplumunu da ortaya çıkardı: Yoon, ayrı cezai suçlamalarla karşı karşıya olduğu için kısa vadede “siyasi bir paratoner” olmaya devam edecek ve bir sonraki başkan kim olursa olsun – Yoon’un muhafazakar partisi henüz tek bir adayın arkasında toplanmadı – ülkeyi istikrara döndürmek için zorlu bir savaşla karşı karşıya. Time Magazine’in genel yayın yönetmeni, Güney Kore siyaseti ideolojik olarak Soğuk Savaş çizgileri boyunca bölünmüş olmaya devam ediyor ve “[muhafazakar ve ilerici] gruplar arasında çok az ortaklık varken, siyasetin sonuçta her iki tarafın da kaybettiği bir kazanan her şeyi alır’a dönüştüğü” savundu.
Siyasi belirsizlik Trump ile ticaret müzakerelerini raydan çıkarabilir
Güney Kore finans piyasaları Yoon’un görevden alınmasını memnuniyetle karşıladı, ancak bir ING ekonomisti, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili siyasi belirsizlik ve ABD’nin karşılıklı tarifelerinin etkisi nedeniyle yardım rallisinin “kısa ömürlü” olacağı konusunda uyardı. Bloomberg, bir ekonomist The Korea Herald’a verdiği demeçte, siyasi boşluğun Güney Kore’yi – ihracat odaklı ekonomisi göz önüne alındığında tarifelere karşı zaten savunmasız – Trump ile müzakere etmek için “net bir politika yönü olmadan” bıraktığını ve ABD ile bir ticaret anlaşmasının yeni bir yönetim gelene kadar ertelenebileceğini belirtti. Bir güvenlik uzmanı Reuters’e verdiği demeçte, “Önümüzdeki iki ay boyunca Seul, önemli dış politika zorlukları konusunda Washington ile koordine etmek bir yana, Trump’ın hızlı kararlarına düzgün bir şekilde yanıt veremeyecek.” dedi.