10 Temmuz 2025

    Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı

    4 Nisan 2025

    Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi, yaptığı açıklamada, Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasada belirtilen “ulusal kriz” koşulunu karşılamadığına, bu sebeple anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

    Mahkeme, ayrıca Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından, kararın reddedilmesini önlemek üzere Ulusal Meclise asker yollayarak kanunları ihlal ettiğini belirtti.

    Böylece Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı.

    Azil kararı sonrası Yoon derhal görevden alınırken, ülke 60 gün içinde devlet başkanlığı için seçime gidecek.

    BAŞBAKAN VEKALET EDECEK

    Devlet Başkanlığına vekalet eden Başbakan Başbakan Han Duck-soo, azil kararı sonrası televizyondan halka hitap etti.

    Azil kararı sonrası geçiş süreci hakkında değerlendirmede bulunan Han, “Vekil Devlet Başkanı olarak, ulusal güvenlik ve dış ilişkilerde herhangi bir boşluk yaşanmamasını, ülkenin sağlam ve sarsılmaz bir güvenlik halini sürdürmesini sağlayacağım.” dedi.

    Han, ayrıca ticaret anlaşmazlıkları gibi acil sorunlara yanıt verilmesinde herhangi bir aksaklık olmaması için elinden geleni yapacağını, vatandaşların emin ve güvende hissetmesi için kamu düzeninin sıkı şekilde korunacağını vurguladı.

    Anayasa Mahkemesi bugün verdiği kararda Yoon’un, 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğuna hükmederek görevden azline karar vermişti.

    SIKIYÖNETİM İLANI

    Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak meclisin yaptığı oylamada bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

    Ulusal Meclisin 14 Aralık 2024’te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.

    Azil davası dışında sıkıyönetim ilanı hakkında yürütülen adli soruşturma kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınan Yoon, ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştu.

    Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutuklanmış, Güney Kore Savcılığı 26 Ocak’ta Yoon hakkında bu suçlamalarla iddianame hazırlamıştı.

    Seul Merkez Bölge Mahkemesinin tutukluluğu iptal etmesi ve fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle Yoon, 8 Mart’ta serbest bırakılmıştı.

    AZİL SÜRECİ

    Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.

    Azil oylamasının ardından azil istemi, Anayasa Mahkemesine intikal ediyor. Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli istemini onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor. Mahkemede halen 8 yargıç görev yapıyor.

    Güney Kore Ulusal Meclisinin 14 Aralık’taki oylamasında nitelikli çoğunluk sağlanarak Yoon’un azli talep edilmişti.

    Anayasa Mahkemesinin yargılamanın ardından azline karar verdiği Yoon, 2017’de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı oldu.

    Previous Story

    Yeni bölgesel durum ve İsrail tehdidi arasında Lübnan ve Suriye

    Next Story

    Rümeysa Öztürk’ün ABD’deki ilk duruşması görüldü. 100 hahamdan mahkemeye mektup: “Rümeysa serbest bırakılsın”

    Latest from Blog

    Macron’dan Filistin devletini tanıma çağrısı

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin devletinin tanınması için birlik olma çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Filistin devletini tanımak ve barış perspektifiyle uyumlu tek yol olan bu siyasi dinamiği başlatmak için Paris’te,

    PKK tasfiye edilecekti, YPG özerk yapıya kavuşturuluyor

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve eski milletvekili Şamil Tayyar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK’nın tasfiye edileceği yönündeki beklentilerin aksine, örgütün

    Putin, Ölü Bulunan Eski Bakanın Cenazesine Katılmadı

    Rusya’da Eski Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt son yolculuğuna uğurlandı. Moskova’daki cenaze törenine üst düzey yetkililer katıldı, Putin çelenk gönderdi. Rusya’nın eski Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt için Moskova’daki Merkez Klinik Hastanesi’nde düzenlenen cenaze
    Go toTop

    Bunları kaçırma

    Güney Kore köpek etini yasakladı, kalan köpeklere ne olacak?

    Rahip Joo Yeong-bong kilise işleriyle ilgilenmediğinde, kesim için köpek yetiştiriyor.

    Güney Kore: Ukrayna savaşında 600 Kuzey Kore askeri öldü

    Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü

    Bilim insanları görme kaybına kalıcı çözüm sunan tedavi geliştirdi

    Güney Kore’deki KAIST Üniversitesi’nden araştırmacılar, retina hasarını onarıp görme yetisini