İngiltere Öncülüğünde Ukrayna’ya 10 Bin Barış Gücü Planlıyor, TSK’da var mı?

17 Mart 2025

İngiltere öncülüğünde Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya yaklaşık 10 bin askerden oluşan bir barış gücü göndermeyi planlıyor. 

The Times’ın askeri kaynaklarına göre, bu gücün büyük bir kısmı İngiltere ve Fransa’dan sağlanacak, ancak üç ülke daha kara birlikleri göndermeyi kabul etti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “gönüllüler konferansı” olarak adlandırılan liderler toplantısında, 10 binden fazla askerin konuşlandırılması planını açıkladı. İngiliz hükümetinden üst düzey kaynaklara göre, Starmer başlangıçta kara birlikleri göndermeyi kabul eden üç ülkenin ötesinde daha fazla devletin desteğini aldı. Bu üç ülke arasında Türkiye’nin de olduğu iddia ediliyor.

Kaynaklar, “Planlama oldukça ileri aşamada. Birçok ülke asker sağlayacak ve daha geniş bir grup lojistik ve istihbarat gibi destekler sunacak” dedi.

The Times’a göre, yaklaşık 35 ülke barış gücüne silah, lojistik ve istihbarat desteği vermeyi kabul etti. Bu misyon, “caydırıcı güç” olarak tanımlanıyor. Öte yandan, İngiltere’nin geçen yıl Ukrayna donanmasına verdiği iki mayın tarama gemisi eğitimlere katılıyor ve ateşkes sağlanması halinde Karadeniz’e gönderilmeye hazır bekletiliyor.

The Telegraph daha önce müttefiklerin Ukrayna’ya asker gönderme konusunda nihai bir karar vermediğini bildirmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ocak ayında güvenliği sağlamak için 200 bin barış gücü askerine ihtiyaç duyduklarını söylemiş, ancak daha sonra bu sayıyı 100 bine düşürmüştü. Starmer, 20 Mart’ta “gönüllüler konferansına” katılan ülkelerin askeri yetkililerinin bir araya gelerek barış gücüne ilişkin pratik detayları ele alacağını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Starmer ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mart ayı başında Ukrayna krizine yönelik bir barış planı açıklamıştı. Planın ilk aşamasında bir aylık “hava, deniz ve enerji altyapısı ateşkesi” öngörülüyor. İkinci aşamada ise Ukrayna’ya barış gücü birliklerinin yerleştirilmesi planlanıyor.

11 Mart’ta Washington’daki görüşmelerin ardından Ukrayna, Rusya’nın da kabul etmesi şartıyla 30 günlük tam ateşkesi kabul etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu öneriye genel olarak olumlu yaklaşırken, özellikle Kursk bölgesi ve cephe hattındaki bazı konuların netleşmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, şubat ayında Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, Rus liderin Avrupa barış gücüne karşı çıkmadığını öne sürdü. Ancak Kremlin bu iddiayı doğrulamadı ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un barış gücü konuşlandırılmasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Berlin: Türkiye’deki seçim sürecinde adil bir ortam yok

Next Story

Merkez Bankası’nın 786,8 ton altını nerede saklanıyor?

Latest from Blog

Pınar Kür vefat etti

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden yazar, çevirmen ve akademisyen Pınar Kür hayatını kaybetti. 82 yaşında hayata veda eden Pınar Kür bir süredir hastanede tedavi görüyordü. Pınar Kür yazarlık kariyerinin yanı sıra yaptığı çeviriler

Özel’den Erdoğan’a ağır sözler

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a sert sözlerle yüklendi: “Belli bir yaşa gelmiş, muhakeme yeteneğini kaybetmiş, yönetme yeteneğini kaybetmiş, hırsından gözü dönmüş, muhaliflerini hapse atacak kadar şuurunu
Go toTop