Mazlum Abdi, Şara’ya meydan okudu: SDG, HTŞ’den daha büyük bir güç

4 ay ONCE

Mazlum Abdi Alman gazetesine konuştu: ‘SDG, Şara’nın milis gücü olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) var olduğundan beri var olan büyük bir güç. HTŞ Şam’ı ele geçirdiğinde, çok sayıda lideri Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve general olarak terfi ettirildi. Aynı standartların SDG için de geçerli olması gerekiyor.’

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Kobani, Öcalan ile yapılan görüşmeler sonunda AKP yönetiminin PKK ile anlaşacağını ve hapisteki PKK üyeleri için af çıkacağını  söyledi.

Kürtler ve Türkler arasındaki çok eski çatışmanın sona ermesinin tarihi bir adım olacağını savunan Kobani yeni Şam yönetimi ile müzakerelerin devam ettiğini ancak anlaşma bazı şartları olduğunu kaydetti

Mazlum Kobani, ‘Komutanlarımız var, liderlerimiz var, yaralılarımız var, Savunma Bakanlığı’na dahil edilecek muvazzaflarımız var.

HTŞ Şam’ı ele geçirdiğinde, aralarında Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve diğer birçok generalin de bulunduğu çok sayıda lider terfi ettirildi. Aynı standartların SDG için de geçerli olması gerekiyor.’ dedi.

Sebestiyet’in aktardığına göre Mazlum Kobani’nin Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’a (FAZ) verdiği röportaj şöyle:

Trump, dünya çapındaki tüm yardım fonlarını dondurma kararı aldı. Aynı durum, on binlerce kadın ve çocuğun IŞİD militanları tarafından tutulduğu Hol kampı için de geçerli. Bundan ne sonuç çıkar?

Tüm destek tamamen kesildi. USAID ve Blumont gibi kuruluşlar kampta çalışmayı bıraktı. Uzun vadede bu ihtiyaçların hepsini tek başımıza karşılamamız mümkün değil. Bu kötü bir karardır. Yenilenmesi gerekiyor. Aksi takdirde kaotik bir duruma yol açacaktır. İnsanlar yeterli gıda alamazlarsa protesto etmeye başlayacaklar. Kampın dışından gelen IŞİD güçleri bundan faydalanmaya çalışacaktır. Bu durum güvenlik boşluğuna yol açacaktır.

TRUMP’UN EKİBİYLE TEMAS HALİNDEYİZ

 Trump’ın geçmişte yaptığı gibi SDG’ye verilen askeri desteği de kesmesinden endişe ediyor musunuz?

Özellikle Başkan Trump’ın Ortadoğu politikasını emanet ettiği ekiple, yeni Trump yönetimiyle temas halindeyiz. Hızlı politika değişiklikleri öngörmediklerini biliyoruz. Yeni hükûmet bize desteği azaltacağına dair hiçbir sinyal vermedi. Buradaki duruma büyük ilgi duyduğunuzu biliyoruz. Ve umarız durumu olumsuz etkileyecek kararlar çıkmaz.

ABD’nin çekilmesi, Türkiye’yi 2019’da olduğu gibi SDG’ye karşı askeri bir operasyon başlatmaya teşvik edebilir. Türkiye Cumhurbaşkanı bununla birkaç kez tehdit etti. Tehlikeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. Türk tarafında ise birlikler toplandı. Ayrıca Kobani çevresini ele geçirmek için nehri geçmeye çalışan Suriye Milli Ordusu’na da destek veriyorlar. Amerikalılar, İngilizler, Fransızlar ve Almanlar bu konuyu çok ciddiye alıyorlar. Ateşkes için arabuluculuk yapmaya hazırlar ancak Türkiye’den şu ana kadar bir yanıt gelmedi.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMA SAĞLANIRSA PKK SURİYE’DEN ÇEKİLİR 

Türkiye, PKK’nın tüm güçlerinin Suriye’yi terk etmesini istiyor. PKK, on ​​yıllardır Türk devletiyle mücadele ediyor. PKK’lılar neden SDG saflarında yer alıyor?

PKK’nın varlığına ilişkin: 2014 yılında Kobani’deki çatışmalar sırasında, tüm Kürtleri terörist milis grubu ‘İslam Devleti’ne karşı mücadelede bize destek olmaya çağırdık . Peşmerge geldi, PKK geldi. Birçoğu yine gitti. Bir grup ise Kürtlerin öz savunmasına yardımcı olmak amacıyla kaldı. Ateşkes sağlandığı anda bu grup gidecektir, çünkü o zaman kalmaları için bir sebep kalmayacaktır.

Aynı zamanda şu anda Türkiye’de PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’la görüşmeler yapılıyor . Görüşmeler kontrolünüz altındaki bölgeyi nasıl etkiliyor?

Bu sürecin olumlu etkileri olacak. PKK ile anlaşacaklar ve Türkiye’nin bize saldırması için bir neden kalmayacak. Bu süreçte PKK mensuplarına af çıkarılmasının da konuşulduğunu düşünüyorum.

Bu, artık istenmedikleri için bu grubun ülkelerine dönmelerine yardımcı olacaktır. Müzakereler prensipte gerginliğin azaltılmasına yardımcı olacak. Kürtler ve Türkler arasındaki çok eski çatışmanın sona ermesi için tarihi bir adım olacağını düşünüyorum.

SDG, ŞARA’NIN HTŞ’SİNDEN DAHA BÜYÜK BİR GÜÇ 

Ahmed eş-Şara ile SDG’nin gelecekteki Suriye silahlı kuvvetlerine entegrasyonu konusunda müzakereler yürütüyorlar. Siz ancak SDG’nin mevcut topraklarında bir birlik olarak kalması halinde bunu yapmaya razı olacağınızı ifade ettiniz. Peki bundan sonra ne olacak?

Biz de ordu içinde ordu fikrine karşıyız. Bu durum birçok kişi tarafından yanlış anlaşıldı. Bizim söylediğimiz şu ki SDG, Şara’nın milis gücü olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) var olduğundan beri var olan büyük bir güçtür. Rakamlara bakıldığında SDG’nin HTS’den daha büyük olabileceği düşünülüyor.

Çok sayıda operasyonun yürütüldüğü askeri bir kurumdur. Uluslararası koalisyonla birlikte yürütülen terörle mücadele operasyonu (2.000 Amerikan askerinin sahada olması) ve DEAŞ tutuklularının tutulduğu tesislerin güvenliğinin sağlanması gibi. Suriye Savunma Bakanlığı ile entegre olmamız için zamana ihtiyacımız olduğunu söyledik. Biz iki yıllık bir süre önerdik. KSD mensuplarının haklarının korunmasını talep ediyoruz.

KÜRTLERİN YAŞADIKLARI KENTLERİ KÜRTLER YÖNETMELİ

Hangi haklardan bahsediyorsunuz?

Komutanlarımız var, liderlerimiz var, yaralılarımız var, Savunma Bakanlığı’na dahil edilecek muvazzaflarımız var. Bunun için standartların olması lazım. Bu keyfi olarak gerçekleşemez.

Orduda mevkilere ve rütbelere ihtiyaçları var. HTŞ Şam’ı ele geçirdiğinde, aralarında Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve diğer birçok generalin de bulunduğu çok sayıda lider terfi ettirildi. Aynı standartların SDG için de geçerli olması gerekiyor.

Şara, Kürtlerin kültürel haklarının yeni anayasada yer almasını teklif etti. Sizce bu, Suriye’deki Kürtlerin haklarının korunmasını garanti altına almaya yeterli olur mu?

Sadece kültürel haklar değil, aynı zamanda siyasal haklar da söz konusudur. Kürtlerin yaşadıkları şehirleri yönetmeleri söz konusudur. Kürtlerin şehirlerini geri alacağının garantisi olmalı.

PETROLÜ PAYLAŞTIRAN YASALAR OLMALI

Şu anda Suriye’nin petrol rezervlerinin büyük bir kısmını kontrol ediyorlar . Bu zenginliğin adil bir şekilde dağıtılması için nasıl bir mekanizma düşünüyorsunuz?

Bunun iki aşamada gerçekleşmesi gerekiyor. İlk etapta diğer bölgelerde elektrik üretimi için yakıt temin etmeye hazırız. Elbette ki ulusal kaynaklar Suriyelilerindir.

Gelecekte bunların Şam hükümeti tarafından yönetilmesi gerekiyor. Ancak valiliklerin nüfus büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına göre pay almalarını sağlayacak yasalar olmalı.

SON HABERLER

Bunları da kaçırma

Mazlum Kobani: “Türkiye ılımlı bir dil kullanıyor, SDG’nin Suriye’deki varlığını kabul etmeye başladı”

SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Al Monitör’den Amberin Zaman’a konuştu. “Tüm Kürt

Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon: ‘YPG eşittir PKK’ söylemini bir kenara bıraktık; Türkiye El Şara ve Mazlum Abdi’ye meşruiyet verdi

“Türkiye’deki PKK ile YPG’yi ayırmak, Türkiye’deki süreç ile oradaki süreci ayırmak, Türkiye’deki