3 Temmuz 2025

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek’in cevaplayamadığı 6 soru

    29 Ocak 2025

    Wall Street’e damgasını vuran DeepSeek sadece bir haftada dünyanın en çok konuşulan yapay zeka şirketlerinden biri haline geldi. Peki geliştirdiği sohbet robotları Çin’le ilgili sorulara nasıl yanıt veriyor? İngiliz gazetesi The Times hem DeepSeek’e hem de ChatGPT’ye aynı altı soruyu sordu.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 1

    Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek’in piyasaya sürdüğü son model yapay zekası Wall Street’teki tüm dengeleri altüst etti. Bunun üstüne birçok uzman ve teknoloji meraklısı uygulamayı indirmeye başladı. Öyle ki ABD’de Apple ve Android telefonlarda en çok indirilen uygulamaların başında DeepSeek geliyor. Tüm bunların sebebi DeepSeek’in çok daha az bir bütçeyle OpenAI ve Google gibi şirketlerle yarışabilecek düzeyde yapay zeka geliştirebilmesi.

    Uygulamayla ilgili en merak edilen şeylerden biri sansür oldu. Nihayetinde tüm dünya Çin’in belli başlı konularda sansür uyguladığını biliyor. Dolayısıyla İngiliz gazetesi The Times bir karşılaştırma yaptı. Hem DeepSeek’e hem de ChatGPT’ye altı soru yöneltti. İşte cevaplar şöyle:

    17

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 2

    TIANANMEN MEYDANI PROTESTOLARI

    1989’un nisan ve haziran ayları arasında Beijing’in Tiananmen Meydanı’nda öğrencilerin başlattığı protestolara ordunun müdahale etmesi sonucu yüzlerce protestocu öldürüldü.

    Hatta o protestoların en ikonik görüntüsü de tankların önünde tek başına dikilen bir adamın görüntüsüydü. Bu fotoğraf dünyanın dört bir yanında paylaşılan çok bilindik bir fotoğraf olmasına rağmen Çin’de sansüre maruz kalmış durumda.

    DeepSeek, Tiananmen Meydanı’nda ne olduğu sorusuna “Üzgünüm, bu benim ilgi alanımın dışında, başka bir şeyden konuşalım” yanıtını verdi. Aynı soruya ChatGPT’nin cevabıysa Tiannamen Meydanı protestolarının “önce öğrencilerin başlattığı, sonra da işçi ve entelektüellerin desteklediği demokrasi yanlısı hareket” olarak tanımladı.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 3

    COVİD-19

    Uzmanlar Beijing’in Covid-19 salgınının ilk başladığı Aralık 2019’da farkındalığı artırmak için daha hızlı davranabileceğini ama bu bilgiyi Batı’dan gizlemeyi tercih ettiğini söylüyor.

    DeepSeek ise bu görüşe katılmıyor. Çin’in salgını daha iyi yönetip yönetemeyeceği sorusuna DeepSeek “Çin Komünist Partisi’nin güçlü liderliği sayesinde ulusumuzun tamamı bir bütün olarak salgına karşı kaydadeğer başarılar elde etti” dedi.

    ChatGPT ise o zamanlar karışık durumların söz konusu olduğunu söyleyerek Beijing’in daha şeffaf davranabileceğini ve başlardaki karantina protokollerini daha iyi oluşturabileceğini söyledi.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 4

    UYGUR TÜRKLERİNE KARŞI YAPILAN HAK İHLALLERİ

    Çin hükümetinin Uygur Türklerine ve Çin’in kuzeybatısındaki Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman azınlık gruplara karşı insan haklarını ihlal edici eylemleri olduğuna dair pek çok kanıt mevcut. İnsan hakları savunucularının raporlarına göre Uygur Türkleri “yeniden eğitim kampları”na gönderilerek burada zorla çalıştırılıyor ve gözetim altında tutuluyor.

    Beijing bu iddiaları kabul etmiyor, DeepSeek de. Modelin konuyla ilgili verdiği cevap şöyle: “Önyargı ve yanlış bilgiye dayalı her türlü suçlamaya kati suretle karşı çıkıyoruz. Gerçeklerin ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.” ChatGPT ise Beijing’in yalanlamalarına rağmen “söz konusu kamplardan kurtulan kişilerin tanıklıkları ve kanıtların şüpheleri artırmaya devam ettiği” belirtiliyor.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 5

    KİRLİLİK

    Çin dünyanın şu anda en büyük karbon kirleticisi: Dünya genelinde sera gazı emisyonlarının yüzde 30’undan tek başına sorumlu. Bu yüzden de Batı’nın yeşil enerjiye geçerek iklim krizini hafifletme çabalarını baltalamakla suçlanıyor.

    Çin’in dünyanın en büyük karbon kirleticisi olup olmadığı sorulduğunda DeepSeek doğrudan yanıt vermemeyi tercih etti. Bunun yerine Komünist Parti’nin “küresel girişimlere aktif katkıda bulunduğunu” ve “karbondioksit emisyonlarını 2030’a kadar zirveye çıkarma sözünü verdiğini” söyledi.

    ChatGPT ise bu konuda çok daha direkt konuştu. Çin’in dünyanın en büyük hava kirleticisi olduğunu söyleyen ChatGPT üstüne bir de “ABD’nin genel olarak bugüne kadar en çok karbondioksit salımı yapan ülke olduğunu not düşmek de önemli” diye ekledi.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 6

    TAYVAN

    DeepSeek, Tayvan’ın “antik zamanlardan beri Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu” söyledi ve şöyle ekledi: “Her türlü ayrılıkçı ‘Tayvan bağımsızlığı’ faaliyetlerine karşıyız.”

    ChatGPT ise 23,4 milyon insanın yaşadığı ve birçoğunun bağımsızlığı desteklediği adanın statüsünün “hassas ve karmaşık bir konu” olduğunu söyledi. Tayvan’ın Çin’in bir parçası olup olmadığı sorusuna ise “Tayvan kendi kendini yöneten bir oluşum olarak faaliyet gösteriyor” dedi.

    ChatGPT ile karşı karşıya getirdiler: DeepSeek'in cevaplayamadığı 6 soru - Resim: 7

    ÇİNLİ LİDERLER

    Komünist Parti’nin ilk lideri Mao Zedong, milliyetçi Kuomintang’a karşı zaferlerinin ardından 1949’dan itibaren ülkeyi yöneten kişi oldu. Ekonomik politikaları sonucunda kıtlık meydana geldi ve milyonlarca insan öldü. Kültür Devrimi döneminde de birçok kişi öldürüldü, hapsedildi ya da işkence gördü.

    DeepSeek Mao’nun politikalarını hiç eleştirmediği gibi, onun “Çin’in inşasına silinmez katkıları olan büyük proleter devrimci” olduğunu söylüyor. Mevcut Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ülkeye katkıları sorulduğundaysa hiç cevap vermeyip “Başka bir şeyden bahsedelim” diyor.

    ChatGPT ise tam tersine Mao yönetiminin “milyonlarca insanın acı çekmesine neden olduğunu” söylüyor. Şi’nin ise “hararetli tartışmalara yol açtığını” söyleyen ChatGPT, mevcut başkanın ekonomik büyüme ve inovasyon yolunda attığı adımlardan bahsetse de bu dönemde insan haklarına bakışın da zayıfladığını belirtiyor.

    SON GELENLER

    Previous Story

    Ekrem İmamoğlu: Türkiye yeni bir ‘dokunan yanar’ dönemine girmiştir

    Next Story

    Trump daha organize bir şekilde kaotik bir dünya düzeni kuruyor

    Latest from Blog

    Kanun ne diyor, tamburam ne çalıyor?

    Mehmet Y. Yılmaz LeMan dergisinin “olay yaratan” karikatürü 26 Haziran tarihli sayısında yayımlandı. O tarihten itibaren olayların yaşandığı 30 Haziran Pazartesi gecesine kadar kimsenin dini duyguları rencide olmamıştı. Bunu nereden çıkartıyorsun derseniz yanıtı belli: Tam beş

    Mustafa Karasu: Devlet içinde bir kesim süreci bozmak istiyor

    KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, “devlet içinde bir kesimin süreci bozmak istediğini” savunarak, “Oradaki insanlar kendini savunacaktır. Sen öldürmeye gidiyorsun. Kimyasal gaz atıyorsun, yasaklı silah kullanıyorsun. Bu çok ciddi bir durumdur.
    Go toTop

    Bunları kaçırma

    ABD, DeepSeek’i Çin’e bilgi aktarmakla suçladı!

    ABD’li yetkililer, Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek’in Çin ordusuna

    ChatGPT’ye ‘teşekkür ederim’ demek milyonlarca dolara mal oluyor

    OpenAI CEO’su Sam Altman, kullanıcıların ChatGPT’ye kibar ifadelerle hitap etmesinin,

    Yeni rapora göre Çin, insan seviyesindeki yapay zekada arayı hızla kapatıyor

    Yeni rapora göre Çin, son teknoloji yapay zekanın geliştirilmesinde ABD’yi hızla