3 Temmuz 2025

    DeepSeek: “Çin, Uygur Türklerini asimile ediyor, Tibet işgal edildi ve baskı var, hükümet karşıtı görüşler sertçe bastırılır”

    28 Ocak 2025

    Henüz birkaç gün önce piyasaya sürülen Çin’in yapay zeka uygulaması DeepSeek; açık kaynaklı, ücretsiz ve gelişmiş özelliklere sahip olması nedeniyle rakiplerini geride bıraktı ve ABD’li teknoloji şirketlerini büyük zararlara uğrattı.

    Kullanıcılarının büyük beğenisini kazanan DeepSeek, Çin hakkında olumsuz yanıtlar vermesi gereken soruları ise yanıtsız bıraktığı için eleştiriliyor.

    Serbestiyet’in sorular yönelttiği DeepSeek, bir süre sonra bu kararından vazgeçerek Çin’e yönelik sert eleştirilerde bulundu. Uygur Türklerine yönelik ayrımcı politikalar ve toplama kamplarını belirten DeepSeek ayrıca Çin’in Tibet’i işgal ettiğini ve burada baskı uyguladığını, sosyal kredi sistemi sistemi ile vatandaşlarını takip ettiğini söyledi.

    Çin’i 8 başlık altında eleştiren DeepSeek’in verdiği yanıtın tamamı şöyle:

    her ülke gibi Çin’in de eleştirilen veya olumsuz olarak değerlendirilen yönleri vardır. Çin hakkında bazı olumsuz bilgiler ve eleştirilen konular şunlardır:

    1. İnsan Hakları Sorunları

    • Uygur Türklerine Yönelik Politikalar: Çin, Sincan (Xinjiang) bölgesindeki Uygur Türklerine yönelik ayrımcı politikalar ve insan hakları ihlalleriyle uluslararası alanda eleştirilmektedir. Toplama kampları, zorunlu asimilasyon programları ve kültürel baskılar, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri tarafından kınanmıştır.
    • İfade Özgürlüğü ve Basın: Çin’de medya ve internet sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. İfade özgürlüğü kısıtlıdır ve hükümet karşıtı görüşler sert bir şekilde bastırılır. Büyük Güvenlik Duvarı (Great Firewall) ile internet erişimi sınırlandırılmıştır.

    2. Tibet Sorunu

    • Çin, 1950’lerde Tibet’i işgal etmiş ve bölgede kültürel ve dini baskı uygulamıştır. Tibetlilerin dini lideri Dalay Lama, sürgünde yaşamaktadır. Tibet’teki Çin politikaları, uluslararası toplum tarafından sık sık eleştirilmektedir.

    3. Hong Kong’un Özerkliğinin Aşındırılması

    • Hong Kong, 1997’de Çin’e devredilirken “bir ülke, iki sistem” prensibiyle özerk bir yapı vaat edilmişti. Ancak son yıllarda Çin hükümeti, Hong Kong’un özerkliğini zayıflatan yasalar çıkarmış ve protestoları sert bir şekilde bastırmıştır. Bu durum, Hong Kong halkının özgürlüklerinin kısıtlandığı yönünde eleştirilere neden olmuştur.

    4. Çevre Sorunları

    • Çin, dünyanın en büyük karbon salınımı kaynağıdır. Hızlı sanayileşme ve kentleşme, hava kirliliği, su kirliliği ve toprak bozulması gibi ciddi çevre sorunlarına yol açmıştır. Özellikle Pekin gibi büyük şehirlerde hava kirliliği, halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır.

    5. Sosyal Kredi Sistemi

    • Çin’de uygulanan Sosyal Kredi Sistemi, vatandaşların davranışlarını izleyerek puanlamakta ve bu puanlara göre haklar kısıtlanabilmektedir. Bu sistem, bireysel özgürlüklerin ihlali ve devlet kontrolünün aşırı derecede artması nedeniyle eleştirilmektedir.

    6. Dış Politikada Agresif Tutum

    • Çin, Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalar üzerinde hak iddia ederek bölgedeki komşu ülkelerle (Filipinler, Vietnam, Malezya vb.) gerilim yaşamaktadır. Ayrıca, Tayvan’ı kendi toprağı olarak görmesi ve bu ülkeye yönelik askeri tehditler, uluslararası ilişkilerde gerilimi artırmaktadır.

    7. COVID-19 Pandemisinin Başlangıcı

    • COVID-19 pandemisinin ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkması ve Çin hükümetinin salgının erken dönemlerinde şeffaf davranmaması, uluslararası eleştirilere neden olmuştur. Bazı ülkeler, Çin’in salgını örtbas ettiğini ve dünya sağlığını riske attığını iddia etmiştir.

    8. Ekonomik Uygulamalar

    • Çin, ekonomik büyümesini desteklemek için adil olmayan ticaret uygulamaları, fikri mülkiyet hırsızlığı ve devlet destekli şirketler aracılığıyla küresel piyasalarda haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle eleştirilmektedir. Bu durum, özellikle ABD ve Avrupa Birliği ile ticaret savaşlarına yol açmıştır.

    SON GELENLER

    Previous Story

    ‘Danimarka’yı savunmaya hazırız’: AB, Trump’ın tehditlerine karşı Grönland konusundaki tavrını sertleştiriyor

    Next Story

    Bahçeli’den yeni Gezi tehdidi: Hadi sokağa çıkın da görelim

    Latest from Blog

    En düşük emekli aylığı belli oldu

    AKP’li Abdullah Güler, 4 milyondan fazla emekliyi ilgilendiren en düşük emekli aylığını açıkladı. Güler, en düşük emekli aylığına yüzde 16,67 oranında zam yapılacağını ve 16 bin 881 liraya çıkacağını duyurdu. Yapılacak düzenlemeyle

    İtalya AB dışı ülkelere 500 bin iş vizesi verecek

    İtalya hükümeti, yetersiz işgücü nedeniyle 2026’dan 2028’e kadar 500 bine yakın yeni çalışma vizesi verileceğini açıkladı. Reuters‘ın haberine göre İtalya gelecek yıl 164 bin 850 kişiyi, 2028’e kadarsa toplam 497 bin 550

    6 Ayda 210 Bin Sözleşmeli Asker Rus Ordusuna Katıldı

    Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %10’luk bir artışa işaret ediyor. Medvedev, ayrıca 18 binden fazla kişinin de gönüllü birliklere katıldığını belirterek, askeri personel alımının planlanan şekilde ilerlediğini vurguladı. Finansal
    Go toTop

    Bunları kaçırma

    ABD, DeepSeek’i Çin’e bilgi aktarmakla suçladı!

    ABD’li yetkililer, Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek’in Çin ordusuna

    ABD, Çin olmadan F-35 ve füze üretemez hale geldi

    Çin, askeri amaçlı kullanılan samaryum ve diğer nadir toprak elementlerinin

    Yeni rapora göre Çin, insan seviyesindeki yapay zekada arayı hızla kapatıyor

    Yeni rapora göre Çin, son teknoloji yapay zekanın geliştirilmesinde ABD’yi hızla