Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan sorumlu şirket Meta’daki araştırmacılar, “Otostopçunun Galaksi Rehberi” kitabındaki Babil Balığı’ndan esinlenerek SEAMLESSM4T adlı bir yapay zeka sistemi geliştirdi.
Bu etkileyici yapay zeka, sesli veya yazılı iletişimleri neredeyse aynı anda 101 dile kadar tercüme etme kapasitesine sahip. Aynı zamanda ticari olmayan amaçlar için açık kaynak formatında da mevcut. Şirket bu AI hizmetinin konuşmadan metne ve metinden konuşmaya da dahil olmak üzere birçok yöntemle çeviriler gerçekleştirebileceğini açıkladı.
Meta’nın yapay zeka aracı 4,5 milyon saatlik kayıtla eğitildi
Meta’nın yeni yapay zekası SEAMLESSM4T, 101 dilde konuşmayı tanıyor, 96 dilde metni işler ve 36 dilde tercüme edilmiş konuşma üretiyor. Eğitim verilerinin çoğunun İngilizce olduğu, bunun da daha az veri bulunan dillerdeki etkinliği sınırladığının altı çiziliyor. Buna rağmen geliştiriciler, çok dilli çeviri sistemlerinin ölçeğini büyütmenin, daha az temsil edilen dillerde bile genel performansı artırabileceğine inanıyor.
Sistemi eğitmek için çeşitli dillerde 4,5 milyon saatlik kayıt kullanıldı. Bu da toplamda yaklaşık 513 yıllık materyal anlamına geliyor. Sistem ayrıca cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerin diğer dillerdeki cinsiyet formlarına çevrilmesi gibi stereotipleri güçlendirebilecek çevirilerden kaçınarak cinsiyet önyargısını en aza indirecek şekilde ayarlandı.
Bu ilerlemelere rağmen çeviri uzmanları, SEAMLESSM4T’nin tıp ve hukuk gibi kritik alanlarda kullanılmadan önce hala dikkatli bir analize ihtiyaç duyduğu konusunda uyarıyor. Bu bağlamlarda çevirilerde doğruluk çok önemlidir ve özellikle daha az temsil edilen diller için teknoloji kusurlu olabilir. Bu da yüksek güvenilirlik gerektiren durumlarda uygulanmasıyla ilgili endişeleri doğuruyor.