Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunda güncelleme yapmadı. Beklenti, kredi notunun yükseleceği yönündeydi.
Moody’s ekonomideki istikrarın korunması halinde kredi notunun artabileceğini de bildirdi. Ayrıca ekonominin iç talebe dayalı kredi büyümesinden uzaklaştırılması gibi politikaların etkili bir şekilde uygulanmaya devam etmesinin de önemli olduğu vurgulandı.
Kuruluş, en son 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak “B3″ten “B1″e yükseltmiş, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.
Türkiye’de 2023 Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından ekonomide geleneksel ortodoks politikalara geçilmesi sonrası dünyanın bakışı değişmeye başlamıştı.
Türkiye’nin kredi notu 12 yıl aradan sonra mart ayında Fitch tarafından artırılmıştı. Fitch Ratings martta Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü de ‘pozitif’e çevirmişti. Bunu mayısta Standard and Poor’s’un (S&P) yaptığı artırım izlemiş ve kredi notu ‘B’den ‘B+’ye çıkmıştı.
Kredi derecelendirme kuruluşu not artışına ilişkin açıklamasında gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyonun düşeceğini öngörmüştü. Temmuzda da Moody’s, Türkiye’nin kredi notunda 11 yıl sonra artışa gitti ve ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. İki kademe birden artış Türkiye için bir ilk olmuştu. Eylülde yine Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ye yükseltti, görünümünü ise pozitiften durağana çekti. Beklenti, görünümün pozitif olarak korunmasıydı.
Son olarak Kasım’da S&P, Türkiye’nin kredi notunu bu yıl içinde ikinci kez arttırıp ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi. Ülkenin ‘B’ olan kısa vadeli kredi notunun da teyit edildiği belirtildi.