İstanbul, 2024’te dünyada trafik sıkışıklığında en fazla zaman kaybedilen şehir oldu.
Merkezi ABD’de bulunan ve dünyadaki otomobil üreticilerine ve işletmelere trafik koşulları, yol güvenliği, park yeri gibi konularda veriler sağlayan “Inrix” şirketi tarafından yayınlanan “2024 Küresel Trafik Karnesi” (Global Traffic Scorecard) raporuna göre, İstanbullular 2024 yılında 4,4 günlerini trafikte kaybetti.
Trafik sıkışıklığının hızla arttığı İstanbul, ilk kez bu alanda birkaç yıldır birinci sırada yer alan New York’u geçerek, trafikte en uzun zaman kaybedilen kentler sıralamasının başında yer aldı.
Trafikte kaybedilen süre 105 saat
Inrix’in yedi kıtadaki 37 ülkede, 900’den fazla şehirde yaptığı yıllık araştırmaya göre, önceki yıl 91 saatten az trafik tıkanıklığı yaşanan İstanbul’da bu süre 2024 yılında 105 saate çıktı.
İstanbul’u 102 saat ile ABD’nin New York ve Chicago kentleri takip etti. Londra 101 saatle dördüncü, Mexico City 97 saatle beşinci, Paris 97 saatle altıncı, Cape Town (Güney Afrika) 94 saatle yedinci, Jakarta (Endonezya) 89 saatle sekizinci, Los Angeles 88 saatle dokuzuncu, Brisbane (Avustralya) da 84 saatle onuncu oldu.
İlk 100 kentten 69’unda artış
Inrix’in araştırmasına göre, ilk 100 şehirden 69’unda 2024 yılı boyunca bir önceki yıla oranla daha fazla trafik sıkışıklığı yaşandı.
Trafikte kaybedilen süre bir önceki yıla oranla Jakarta’da yüzde 37, Tayland’ın Bangkok kentinde yüzde 17 arttı. Takip edilen ülkelerin yüzde 22’sinde ise trafik azaldı. Trafik sıkışıklığındaki azalma yüzde 10 ile en çok ABD’nin Boston kentinde kaydedildi.
İlk yüz ülkenin 9’unda ise Fransa’nın başkenti Paris gibi trafik tıkanıklığı sürelerinde neredeyse hiç değişiklik yaşanmadı.
Avrupa’da lider Londra
Araştırmaya göre, Avrupa sıralamasının başında Londra yer aldı. Londra’daki sürücüler geçen yıl trafikte ortalama 101 saat geçirdi. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 2 artış anlamına geliyor.
Avrupa sıralamasında Paris 97 saatle ikinci, trafik sıkışıklığında kaybedilen zamanın yüzde 13 arttığı İrlanda’nın başkenti Dublin ise 81 saatle üçüncü oldu. Dublin’i 74 saatle Brüksel, 71 saatle Roma, 70 saatle Varşova, 68 saatle İngiltere’nin Bath kenti takip etti.
Avrupa’da ilk 25’teki en önemli artış 47’nci sıradan 29 basamak yükselerek 18’inci sıraya yerleşen Almanya’nın Düsseldorf kentinde oldu. Düsseldorf’u 21 basamak yükselen Macaristan’ın başkenti Budapeşte ve 13 basamak çıkan Almanya’nın Köln kenti izledi.
Para, üretim ve zaman kaybı
Inrix, bu rakamlara ulaşmak için sürücülerin akıllı telefonlarından gelen veriler de dahil olmak üzere çeşitli veri kaynaklarını kullanıyor.
Inrix ulaşım analisti ve raporun yazarı Bob Pishue, karayolu trafiğinin kademeli olarak COVID-19 salgınından önceki seviyesine döndüğünü belirtti.
Pishue, “Salgın sırasında uygulanan uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin geri çekilmesi nedeniyle şehir içi seyahatlerde büyük bir sıçrama oldu. Bu metropol ekonomileri için iyi bir işaret. Trafik ekonomik refahın bir göstergesi olabilir ancak ironik olarak kendi başına ekonomiler için bir engel çünkü trafikte geçirilen her dakika para ve üretkenlik kaybına neden oluyor” ifadesini kullandı.