4 Aralık 2024

Avrupa gazsız, Gazprom parasız: Türkiye aracı olabilir mi?

ABD’nin Gazprombank’a yönelik son yaptırımları, Rusya’nın enerji sektörüne ve Avrupa’ya doğal gaz tedarikine büyük bir darbe vurdu. Novıye İzvestiya portalının haberine göre yeni yaptırımlar, yalnızca Rus ekonomisini değil, aynı zamanda Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini de tehlikeye atıyor. Bu durum, 2024 yılı sonunda doğal gaz fiyatlarında ciddi artışlara neden olurken, Avrupa’daki enerji piyasalarını altüst etti.

ABD’nin yaptırımları, Rus doğal gazının Avrupa’ya ödeme işlemleri için kullanılan Gazprombank’ın işleyişini sekteye uğrattı. Daha önce, Avrupa ülkeleri enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Rusya’dan doğal gaz alımlarını ruble ile ödeme sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyordu. Ancak, yeni yaptırımlar bu ödeme kanalını kapatarak Avrupa ülkelerini ciddi bir enerji krizine sürükledi. Özellikle Doğu Avrupa ülkeleri, ödeme ve tedarik zincirindeki kesintiler nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya.

Portal Rusya’nın doğal gaz ihracatında önemli bir güzergah olan Türk Akım projesinin, Türkiye’nin stratejik önemini artırdığını yazıyor. Türk gaz şirketlerinin, yaptırımlar nedeniyle oluşan boşluğu doldurarak Rus gazını Avrupa’ya aktarmada daha büyük bir rol üstlenmesi beklenmekte. Ancak bu süreç, fiyatların daha da yükselmesine ve Avrupa’daki enerji maliyetlerinin artmasına neden olabilir.

Öte yandan Türk yetkililer de son yaptırım kararına tepki göstererek ABD’den İran’la ticarette olduğu gibi muafiyet beklediklerini açıklamıştı.

Gazprom’un ihracat gelirlerindeki düşüş, Rusya’nın enerji gelirlerine bağımlı bütçesini de olumsuz etkiliyor. Yaptırımlarla birlikte, Rusya’nın Avrupa’ya enerji satışlarından elde ettiği gelirde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kayıp öngörülüyor. Bu durum, Rusya’nın bütçe açıklarını daha da artırabilir.

Avrupa, enerji krizine karşı ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırarak bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. Ancak bu çözüm, hem zaman alıcı hem de maliyetli olduğu için kısa vadede Avrupa’nın enerji sorunlarını çözmekte yeterli olmayabilir. ABD ise, bu yaptırımlarla hem Rusya’nın enerji piyasalarındaki etkisini azaltmayı hem de kendi LNG ihracatını artırmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki Haber

Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 42’si Halepli

Latest from Blog

Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 42’si Halepli

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki 2 milyon 938 bin Suriyelinin 1 milyon 247 bin 432’sinin Halepli olduğunu söyleyerek, “2024’te aylık 11 bin 453 kişi geri döndü. Tel Rıfat ve Halep’te güvenli, huzurlu

Prof. Cenap Ekinci ‘PKK propagandası’ gerekçesiyle tutuklandı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “PKK propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Suriye’deki çatışmalara ilişkin
GitYukarı