NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları dün Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıya katılan bakanlar Suriye’de, cihatçı örgütler HTŞ ile SMO’nun neden olduğu silahlı çatışma ve siyasi gerilim konusunda endişelerini dile getirerek, gerginlik ve çatışmalara derhal son verilerek siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.
NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, dün başlayan ve bugün de devam eden toplantılarda Ukrayna ve Orta Doğu eksenli son gelişmeleri ve NATO’nun yapabileceklerini ele alıyor.
Rûdaw’a konuşan Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, “Çok endişeli olduğumuzu söyleyebilirim. Durum çok endişe verici ve tüm tarafları sahadaki gerilimi daha fazla tırmandırmamaya çağırıyoruz. Açık olan şey, bunun sahadaki her siyasi güç ve uluslararası toplum için siyasi bir çözüme ihtiyaç duyulduğuna dair bir uyarı çağrısı olduğudur” dedi.
Cihatçı örgüt Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı gruplardan oluşan bir koalisyon, geçtiğimiz hafta Suriye ordusuna karşı büyük bir saldırı başlattı. Bunlar, ülkenin en büyük kenti olan kuzeydeki Halep’i ele geçirdi ve Hama vilayetine doğru ilerlemeye başladı.
Toplantıya katılan NATO yetkilileri de bir yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam ettiği Orta Doğu’da acil çözüm ve ateşkes çağrısında bulundu.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergrad, “Suriye’de neler olup bittiğini görüyoruz ve gelişmeler oldukça hızlı ilerledi; bu yüzden yakından takip ediyoruz. Genel olarak Orta Doğu’da, çok yoğun olan sivil kayıpları azaltmak için bir ateşkes olmalı. Tarafları müzakere masasına getirmeliyiz ki iki devletli bir çözüm ve tabii ki rehinelerin serbest bırakılması hakkında konuşabilelim” dedi.
Avrupa’ya yeni bir göç dalgası endişesine yol açtı
Suriye’deki durum, Avrupa’ya yeni bir göç dalgası konusunda endişelere yol açtı ve savaş bölgelerindeki sivilleri koruma ihtiyacını ortaya çıkardı.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel, bölgedeki son tırmanışların başka bir göç dalgası tehdidi oluşturduğunu ve “sivil nüfusun her koşulda korunmasının hayati önem taşıdığını” vurguladı. Bakan Bettel, hiçbir ülkenin Suriye’de çatışan taraflarla aynı çizgide olmaması gerektiğini vurguladı.
Kanada Dışişleri Bakanı Joly ise gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumu Türkiye ile görüşeceğini bildirdi.
Bakan Melanie Joly, “Bunu yakından takip ediyoruz, bu konuda birçok meslektaşımla aktif görüşmelerde bulundum ve bugün ilerleyen saatlerde Türk Dışişleri Bakanı ile görüşeceğim, bu nedenle bu konuda daha fazla bilgi edinmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Suriye’de çatışmalar başladığından beri en az 514 örgüt mensubu ve sivil hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler de çatışmaların başladığı 27 Kasım’dan bu yana en az 50 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.