Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede bir sonraki emre kadar sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı.
Yeol, canlı yayınlanan konuşmasında, muhalefeti suçlayarak şunları söyledi:
“Özgürlükçü Güney Kore’yi Kuzey Kore’nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için acil sıkıyönetim ilan ediyorum. Hayatımı Kore’yi korumaya adadım, lütfen bana güvenin.”
Sıkıyönetim kararıyla bütün siyasi faaliyetler yasaklandı ve medya kontrol altına alındı. Anayasa’ya göre, acil sıkıyönetim ilan edildiğinde; ifade, yayın, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanması, hükümetlerin veya mahkemelerin otoritesinde özel değişiklikler ve ilgili yasaların hükümlerine uygun olarak bir emir sistemi gibi tedbirler mümkün kılınıyor. Ülkede 44 yıl sonra ilk kez sıkıyönetim ilan edilmiş oldu.
Muhalefet parlamentoya girdi
Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti (DP), “Çöken demokrasiyi korumak için” milletvekillerini mecliste toplanmaya çağırdı. Askerler, meclis binasının etrafını çevirerek muhalefet parlementerlerinin binaya girişini engelledi.
Sıkıyönetim kararını tanımayan 190 muhalefet parlamenterleri, askerlerin engellemesine rağmen parlamentoya girerek sıkıyönetimi iptal eden karar aldı.
Güney Kore Meclis Başkanı, “Meclisi terk etmeyip sıkıyönetimi sürdüren askerler vatana ihanetten yargılanacak” açıklaması yaptı.
Ordu sıkıyönetimi uygulama kararı aldı
Ordu, parlamentonun sıkıyönetimi iptal eden kararına rağmen Devlet Başkanı Yeol tarafından aksi yönde bir açıklama yapılana kadar sıkıyönetimi uygulamaya karar verdi.
“Sıkıyönetim kararını uygulayan güvenlik güçleri vatana ihanetten yargılanacak”
Güney Kore’nin ana muhalefet lideri Lee Jae-myung, sıkıyönetimi uygulamaya devam eden ordu mensuplarını uyararak şunları söyledi:
“Sıkıyönetim kararını uygulayan ordu ve güvenlik güçleri vatana ihanetten yargılanacak. Yaptığınız eylemlerin sonuçları olacağını bilin; sizi sadece mahkemeler ve cezaevleri bekliyor.”
Vatandaşlar, parlamento binasının önünde “demokrasi nöbeti”ne başladı.
Parlamento binasının önünde Devlet Başkanı Yeol’u protesto eden vatandaşlar, “Yeol’ü tutuklayın” sloganları atıyor.
Muhalefet sık sık “Kuzey Kore’ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle” suçlanıyordu
Yeol, muhalefeti sık sık “parlamentoyu kontrol etmek, Kuzey Kore’ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmak”la suçluyordu. Yeol, 2022’de göreve geldiğinden beri muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemini kabul ettirmekte zorlanıyordu.