ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesi üzerine Rusya, balistik füze saldırıları karşısında nükleer silah kullanma hakkını tanıyan yeni doktrinini onayladı.
ABD’nin Ukrayna’ya tedarik ettiği uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanımı için izin verdiği yönündeki iddia gündemdeki yerini koruyor.
Söz konusu iddia tartışma yaratırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den dikkati çeken bir hamle geldi.
Putin, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması halinde buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak tanıyan doktrini onayladı.
Yeni doktrinde, bir ülkenin, nükleer silah sahibi başka bir ülke desteğiyle Rusya topraklarına balistik füze saldırısı yapması durumunda Rusya’nın nükleer yanıt vermesine olanak verilirken insansız hava araçları veya savaş uçaklarıyla yapılan saldırılar da bu kapsama alındı.
Rusya’ya “bir ittifak üyesi tarafından saldırganlık yapılması” da yine nükleer yanıt verilebilecek bir gelişme şeklinde tanımlanırken söz konusu ülkenin bağlı olduğu tüm ittifak üyeleri da olası saldırganlığın tarafı sayılacak.
Putin, 25 Eylül’de Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda, modern askeri-politik durumun değiştiğine vurgu yaparak “Durumun gelişimini tahmin etmek ve buna göre stratejik planlama belgesi hükümlerinin güncel gerçeklere uyarlanması önemli.” demişti.
Öte yandan, ABD yönetiminin, uzun menzilli Amerikan silahlarının sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanımı için Ukrayna’ya izin verdiği yönündeki haberler 17 Kasım’da ABD medyasında yer almıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddialara ilişkin dün yaptığı açıklamada, “Bu, onların (ABD’nin) Ukrayna’daki çatışmalara dahil olma şeklini kökten değiştiriyor.” ifadesini kullanmıştı.
Rusya tepki gösterdi
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, haberleri dikkate aldıklarını söyledi.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu konuda daha önce açıklama yaptığına dikkati çekerek, “Bu açıklamaları tekrardan gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.” ifadesini kullandı.
Sözcü Peskov, “Eğer bu karar alındıysa ve Kiev yönetimine iletildiyse bu, ABD’nin meseleye dahil olması açısından gerginlikte yeni bir aşama ve yeni bir durum söz konusu. Bundan yola çıkıyoruz. Bu konudaki yaklaşımımız anlaşılır vaziyette. Bu konudaki sinyallerimiz Batı tarafından alındı” şeklinde konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Birleşik Kültürler Forumu kapsamında 12 Eylül’de yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’daki savaşa katılması anlamına geleceğini belirterek, “Böyle olursa bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız” ifadesini kullanmıştı.