17 Kasım 2024

Yunanistan, Kendi ‘Demir Kubbe’sini Geliştirmek Için İsrail Ile Görüşüyor

17 KASIM 2024 

Yunan yetkililer Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etmek için daha geniş bir baskının bir parçası olan iki milyar avroluk bir uçaksavar ve füze savunma kubbesi geliştirmek için İsrail ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Yunanistan, Türkiye ile ilgili bir dizi konuda anlaşmazlık içinde olmaya devam ediyor

Yunan yetkililer Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yunanistan‘ın silahlı kuvvetlerini modernize etmek için daha geniş bir baskının bir parçası olan iki milyar avroluk bir uçaksavar ve füze savunma kubbesi geliştirmek için İsrail ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Savunmalar muhtemelen İsrail’in Demir Kubbe’sini ve Gazze ve Lübnan’da devam eden çatışmaların ortasında komşularından gelen saldırılar sırasında fırlatılan kısa ve uzun menzilli füzeleri durduran diğer sistemleri taklit edecektir.

Yunanistan, ilişkilerdeki bazı iyileşmelere rağmen, kendi hava savunmasını da geliştiren NATO müttefiki ve tarihi rakibi Türkiye’ye ayak uydurmak için savunmasına yatırım yapmaya hevesli.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile kapalı bir brifingin ardından konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Reuters’e verdiği demeçte, “Plan, çok katmanlı bir uçaksavar ve drone karşıtı sistem oluşturmaktır” dedi.

Kaynak, “İsrail ile görüşmelerde bulunuyoruz” dedi.

İkinci bir yetkili, potansiyel anlaşmanın ölçeğini doğruladı ve Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etmek için 2035 yılına kadar 12,8 milyar avro harcaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hava savunması, Atina’nın ABD’den 40’a kadar yeni F-35 savaş uçağı ve insansız hava aracı ve Fransa’dan dört Belharra fırkateyn ve Rafale jeti satın almayı içeren 10 yıllık askeri satın alma planının bir parçası.

Savunma Bakanı Dendias Perşembe günü yapılan brifingden önce, “Çabamız, silahlı kuvvetlerimizin 21. yüzyıla hızlı bir şekilde geçişidir” dedi.

Yunanistan şu anda ABD kullanıyor. Hava sahasını korumak için Patriot ve eski Rus S-300 sistemleri.

Yunanistan’ın çok daha büyük doğu komşusu olan Türkiye ile uzun süredir sorunlu ilişkilerinde bazı çözülmelere rağmen, iki ülke doğu Akdeniz’deki deniz sınırları, enerji kaynakları ve hava sahası da dahil olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık içinde olmaya devam ediyor.

Bu yılın Mayıs ayında Türkiye, ülkenin Gazze’de devam eden askeri eylemi gerekçe göstererek İsrail’e yapılan tüm ithalat ve ihracatı askıya aldı ve İsrail hükümeti bölgeye insani yardım akışına izin verene kadar başka önlemler almaya devam edeceğine söz verdi.

Türkiye Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, o sırada “İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayan durdurulduğu” belirtildi.

Bakanlık, Türk yetkililerin Filistinlilerin ithalat ve ihracatın askıya alınmasından etkilenmemesini sağlamak için Filistin makamlarıyla koordine olacağını söyledi.

INDEPENDENT

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki Haber

MİT Başkanı AKP’den Sonra CHP Yönetimine de FETÖ Sunumu Yapacak

Sonraki Haber

Trump Seçim Zaferini Enes Kanter İle Kutladı

Latest from Blog

Kürt-Amerikan ilişkileri

Necat Zanyar/Rudaw.net Siyasetin temel ilkelerinden biri dostları arttırmak, düşmanları azaltmaktır. Kim olursanız olun, dünyada güçlü dost ve müttefikler edinmeden ayakta kalamazsınız. Kimse kimsenin ebedi dost ve müttefiki değil. İlişki ve ittifaklar karşılıklı

İstanbul’a beklenen kar geldi

İstanbul’a mevsimin ilk karı düştü. Sağanak etkisini sürdürürken Avrupa Yakası’nda Arnavutköy’de, Anadolu Yakası’nda ise Kartal, Ataşehir, Sultanbeyli ve Sancaktepe’nin yüksek kesimlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), İstanbul için kar

Hakan Fidan: Nükleer savaş riski var, bu şaka değil

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya ile Batı arasında yükselen gerilime dair “Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil” dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Medya Kuruluşlarının Ankara Temsilcileriyle bir araya geldi. Hakan
GitYukarı