12 Ekim 2024

HÜKÜMET TANPINAR’IN SAATLERİ AYARLAMA ENSİTÜSÜ’NDEN MÜLHEM VERGİ İCAD ETTİ

Kol saatleri vergi kapsamına alınıyor

Savunma sanayisi ve ekonomiye ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunan AKP, savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla teklifin hazırlandığını söyledi. AKP’nin ek kaynağı ise vatandaştan alınacak vergiler ve diğer ödemeler oldu.

11 Ekim 2024 – 21:06 Güncellenme: 11 Ekim 2024 – 21:25

Kol saatleri vergi kapsamına alınıyor

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 12 maddeden oluştuğunu belirten AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu aktardı.

“Bize düşen, nasıl ki bugüne kadar dört tarafımız ateş çemberiyken ülkemize tek bir kıvılcım sıçratmadıysak bundan sonrasında da aynısını yapıp ülkemizi güvenli liman yapmaya devam etmektir” diyen Güler, savunma sanayisindeki gücün en önemli kozlardan birisi olduğunu söyledi.

Abdullah Güler, “Geldiğimiz noktada, ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisi olmuştur. Elektronik harp alanında dünyada öncü olan ülkemiz, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden birisi durumundadır” diye konuştu.

Projelerin Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan yapılan harcamalarla hayata geçirildiğini bildiren Güler, fonun en önemli kaynağını, genel bütçe vergi gelirlerinden düzenli olarak ayrılan payların oluşturduğunu dile getirdi.

“ÖTV MATRAHI 5 BİN LİRA ÜZERİNDE OLAN KOL SAATLERİNİ VERGİ KAPSAMINA ALIYORUZ”

Güler, savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla teklifin hazırlandığını söyleyerek “Teklif ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak amacıyla vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak” bilgisini paylaştı.

Teklifte yer alan yeni düzenlemeleri anlatan Güler, şunları kaydetti:

* “Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira, noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci araç alım satımında 1500 lira, diğer işlemlerde ise 75 lira gelir alınacak. Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınmasına ilişkin düzenleme yapıyoruz. 

* Yine tahsilatından Fona pay verdiğimiz Motorlu Taşıtlar Vergisinde farklı bir düzenleme yapıyoruz. Halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletlerle, motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletleri de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alıyoruz. Bunları da tarifenin en düşük tutarı ile vergilendiriyoruz. Özel Tüketim Vergisinde de dronları ve ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatlerini vergi kapsamına alıyoruz.”

2024 İLE 2025 YILINDA EMEKLİ OLACAKLARIN MAAŞ FARKI OLACAK MI?

TBMM Başkanlığına ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan’da bulunan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkerenin de haftaya TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini aktardı.

İnfaz sistemiyle ilgili düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, 9’uncu Yargı Paketi’nde yer almayan yargılama süreleri ve noterlik hizmetleriyle ilgili bazı düzenlemelere ilişkin yaklaşık 24 maddeden oluşan teklif sunacaklarını, infazla ilgili düzenlemelere yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

2024 ile 2025 yılında emekli olacakların maaş farkına ilişkin bir soruyu Güler, şöyle yanıtladı:

* “Kamuoyunda, 2024 yılı içerisinde emekli olacaklarla, 2025’te ya da sonraki yıllarda emekli olacaklar arsında enflasyondan kaynaklı maaş farklılıkları doğar mı, doğabilir mi şeklinde endişeler vardı. Bakanlığımızın buna yönelik çalışması vardı. Son aldığımız bilgilere göre yaygın bir durumun olmadığını, geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, kriterleri, usulleri, çerçevesi ne ise aynı şekilde devam ediyor. Şu anda o dediğimiz riskler herhalde bazıları için duyum şekliyle kalmış durumda. Bize, farklılığın oluşacağına dair rapor ulaşmadı. Şu anda elimizde itiraz sebebi, olumsuzluk sebebi olarak gelen raporumuz olmadı ama incelemeler devam ediyor.”

Abdullah Güler, dengeli ve adil bir emeklilik sisteminin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni bir düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, “Şu anda yok” dedi.

Devlet para arıyor. Dönüyor dolaşıyor parayı aynı yerden, aynı kişilerden alıyor. Bir hayrım dokunsun, edebiyat

tarihinden bir ‘inovasyon’u devletciğime önermiş olayım. Bu benzersiz ama çok pratik para toplama fikrinin mucidi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın baş kişilerinden Hayri İrdal. Olayların geçtiği yer: Saatleri Ayarlama Enstitüsü


Kurguladığı para toplama sistemini anlatıyor İrdal: 

” (…) Büyük bir maliyecimiz bu ceza sistemini maliye tarihinde gerçek bir buluş addettiğini resmen bildirmiş ve bundan sonra adımı Doktor Turgot, Necker ve Schacht’la beraber anmakta hiç tereddüt etmeyeceğini her fırsatta tekrarlamıştı. 

Hakkı da vardı. Şu itibarla ki, şimdiye kadar halkı mükellef kılan para işlerinde memnuniyetsizlik daima esastır. Hele bu bir ceza şeklinde olursa, daima insanı rahatsız eder. Bizim nakit cezamız ise hiç böyle değildi. Suçlu, kontrol memurumuzdan bunu işitir işitmez, evvelâ şaşırıyor, sonra işin mantığındaki sağlamlığı anlayınca, tebessüme başlıyor, tatbikattaki ciddiliği görür görmez, gülmekten katılıyordu. Kaç kişi memurlarımıza, bilhassa ilk günlerde “Aman ne olur bir kere de bizim eve gelin, bunu karım behemehal görsün, işte adresim” diye kartını uzatmış, ayrıca otomobil parasını da vermişti. 

Nakit cezamızın dayandığı esas, şehre ait umumî saatler başta olmak üzere, açıkta bulunan saatlerden biriyle uymayan her saatten alınan beş kuruştan ibaretti. Fakat bu saat ile bir başka saatin arasında da ayar farkı varsa bu sefer ceza iki misli oluyordu. Böyle komşu olan saatlerin sayısı çoğaldıkça ceza hendesî de nispetle artıyordu. Tam saat ayarı haddizatında imkânsız olduğu için  -bu, saatlere mahsus bir ferdî hürriyet meselesidir, bittabi o zaman bunu açıklayamazdım-, hele kalabalık bir yerde yapılan tek bir kontrolde epeyce miktarda bir para tahsili mümkündü.”

Hadi devletcim kıpırda! Saatleri Ayarlama Enstitüsü senin yanında nedir ki? Aynısını sen de yapabilirsin. Belki bu sayede iki kadeh rakıdan da uzak durursun, meyhane sofralarına bir rahat verirsin. 

Bu iş kafana yatarsa, halletmen gereken bir mesele var yalnız. Millet saat takmayı, duvarına saat asmayı boşladı; cep telefonlarının göstergelerine talim ediyor. Malum, onların saati de emirlerini kendi enstitülerinden, Apple’dan, Google’dan alıyor… Olacak iş mi?

Emret, millet olarak yeniden saat kuşanalım; saatlere mahsus o ferdi hürriyetle yeniden haşır neşir olalım. Bir taşla üç kuş vuruyorsun bak! Her bir dakika farkı üzerinden sana vergi vereceğiz, bir; yok olup giden, han köşelerine sıkışan bir endüstri canlanacak, iki; dış mihrakların zamanından sıyrılıp ‘yerli ve milli’ ayarlara geçeceğiz, üç.

Edebiyat kazandırmıyor diyemez gayrı hiç kimse!  

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki Haber

Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından resmen iptal edildi

Sonraki Haber

AB, TÜRKİYE’DEN SIĞINMACILARIN İSTİSMARI VE ZORLA SINIR DIŞI EDİLMESİ İDDİALARINI ARAŞTIRMASINI İSTEDİ

Latest from Blog

Netanyahu Brüksel’e gelmesi halinde tutuklanacak

Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama emrini uygulayacağını bildirdi. Belçika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü

Alman basınında UCM’nin Netanyahu kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emri Alman basınında kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Karara destek veren gazeteler olduğu kadar karşı çıkanlar da var. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Benyamin
GitYukarı