21 Eylül 2024

AİHM’den kritik karar: 15 Temmuz işkence ve fişleme davaları sil baştan

Gökçer Tahincioğlu: AİHM mahkemelere, güvenlik soruşturmalarının sonucunu değerlendirirken, hukuki zeminde kalması uyarısında bulundu.

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yaşanan fişleme, işkence davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) toplu olarak değerlendirip Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ihlal edildiğine karar verdiğini yazdı.

Bu kararın Türkiye’yi bir yol ayrımına getirdiğini vurgulayan Tahincioğlu, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) uyarı içerdiğine dikkat çekerek, “Karar Türkiye açısından önemli. Mahkemelerin, bu karar uyarınca daha önce reddettikleri başvuruları yeniden değerlendirmesi gerekecek. Ayrıca güvenlik soruşturması engeline takılanlar yargıya başvurduklarında, mahkemelerin soruşturmanın içeriğini ve sonuçlarını etkili biçimde değerlendirmesi de gerekiyor. Ancak burası Türkiye, bunların ne kadarının yapılacağını göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Gökçer Tahincioğlu’nun “İşkenceden fişlemeye, yol ayrımındaki Türkiye” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

2010’da yapılan anayasa değişikliğiyle AKP iktidarı, Türkiye’de fişlemelerin tarih olacağını savunmuştu. Öyle olmadığı, en net biçimde OHAL dönemi ile başkanlık sistemi sırasında anlaşıldı.

Elbette devletlerin bünyesine alacağı personeli araştırması anlaşılır. Ancak hukuk zemininde kalınması şartıyla.

İşte AİHM, tam da bu konuda, birden fazla başvuruyu birleştirerek, Türkiye’yi yol ayrımına getirebilecek çok kritik bir karara imza attı.

SGK’ya memur atanmaya hak kazanan ancak kardeşinin örgüt bağı olduğu belirtilerek ataması yapılmayan bir kişi…

Hastaneye psikolog olarak atanmaya hak kazanan ancak yine ailesindeki bir başka kişinin durumu gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan bir başka kişi…

Üniversiteye girmeye hak kazanan ancak herhangi bir gerekçe gösterilmeden ataması yapılmayan bir başkası…

Liste uzayıp gidiyor.

AİHM, bu başvuruların tamamını bir arada değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, aynı başvuruları değerlendirirken, 2021 tarihli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca idarenin güvenlik soruşturması yapabileceği ve atama yapmayabileceği sonucuna varmıştı. AYM, daha sonra bu kanunu iptal etti ancak önceden başvuranların durumu değişmedi.

AİHM ise söz konusu kritik kararında Anayasa Mahkemesi’ni de uyarıcı nitelikte bir karara imza attı.

Kararda, şu tespitler yapıldı:

– İlgili idarenin değerlendirmesini dayandırdığı arşiv araştırmasının tam içeriğinin veya somut olgusal gerekçelerin, olumsuz bir özgeçmiş kontrolüne dayanarak kamu hizmetine atanmayacaklarını bildiren idare tarafından başvuranlara açıklanmaması…

– İdare mahkemesi yargılamaları sırasında, mahkemelerin arşiv kontrollerine ilişkin bilgileri edindikleri ancak bu bilgilerin başvuranlara iletilmediği…

– İdare mahkemeleri tarafından yargılamalarda böyle bir değerlendirme yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, mahkemelerin başvuranlara delillerin açıklanmamasını telafi etmek için yeterli güvence sağlamaması…

AİHM, kararında, darbe girişiminin ardından, kamu hizmetine girmek için ek bir kriter olarak geçmiş kontrollerinin getirilmesinin gerekli olabileceğini kabul etti.

Ancak göreve atanması uygun bulunmayan memurun hakkını mahkemede arayabileceğine, mahkemelerin de güvenlik soruşturmasını değerlendirirken herhangi bir kuralla bağlı olmadığına dikkati çekti.

Aslında açıkça mahkemelere, güvenlik soruşturmalarının sonucunu değerlendirirken, hukuki zeminde kalması uyarısında bulundu.

Bu nedenle AİHS’nin ihlal edildiği sonucuna vardı.

Karar Türkiye açısından önemli.

Mahkemelerin, bu karar uyarınca daha önce reddettikleri başvuruları yeniden değerlendirmesi gerekecek.

Ayrıca güvenlik soruşturması engeline takılanlar yargıya başvurduklarında, mahkemelerin soruşturmanın içeriğini ve sonuçlarını etkili biçimde değerlendirmesi de gerekiyor.

Ancak burası Türkiye, bunların ne kadarının yapılacağını göreceğiz.

Önceki Haber

Narin Güran cinayeti: “Vicdan azabı çekiyorum” diyerek katili itiraf etti

Sonraki Haber

Trump: “Seçimi kaybedersem, sorumlusu Yahudilerdir”

Latest from Blog

CHP’nin yeni üyelerini MİT belirleyecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın dün CHP Genel Merkezi’ni ziyaretine ilişkin konuştu. Özel, “Üye alımları sırasında CHP’ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye MİT’ten istihbarat desteği istedik.

Nasuh Mahruki’nin tutuklanma gerekçesinde görüntülenme sayısı detayı

 YSK Başkanı Ahmet Yener’in elektronik oylama konusundaki açıklamalarını sosyal medyadan eleştirdiği için tutuklanan Nasuh Mahruki’nin tutuklanma gerekçesinde; paylaşımlarının “kamu barışını bozmaya elverişli” olduğu ifade edildi. İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuklama kararında
GitYukarı

Bunları da görün

Ceza hukukçusu Adem Sözüer: “Bankaya para yatırma, sendikaya üyelik gibi davranışlardan ceza sorumluluğu doğmaz”

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, güncel yargılamalara ilişkin AYM’nin

AİHM, Hozan Canê davasında Türkiye’yi tazminata mahkûm etti

Kürt sanatçı Hozan Canê’nin başvurusunu karara bağlayan AİHM, ‘düşünce ve

‘Darbe değil tiyatro’ sözüne 1 yıl 2 ay hapis cezası