ABD, KATAR VE MISIR, HAMAS İLE İSRAİL’İ ANLAŞMAYA ÇAĞIRDI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın askeri ve yönetim kapasiteleri tamamen yok edilmeden ve tüm rehineler serbest bırakılmadan Gazze’de kalıcı bir ateşkes olmayacağını açıkladı. Netanyahu’nun bu açıklamaları, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in Hamas’a üç aşamalı bir ateşkes planı sunduğunu duyurmasının hemen ardından geldi. 

Biden, planın kalıcı bir ateşkesin yolunu açacağını belirtirken, Hamas öneriye “olumlu” baktığını ifade etmişti.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in savaşı sonlandırma koşullarının değişmediği vurgulandı. Açıklamada, “Hamas’ın askeri ve yönetim kapasitelerinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve  Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmaması” gerektiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in önerdiği planın ilk aşamasında tam ve eksiksiz bir ateşkesi, İsrail güçlerinin yerleşim alanlarından çekilmesini ve bazı rehinelerin Filistinlilerle değişimini içerdiğini söyledi. İkinci aşama, hayatta kalan tüm rehinelerin geri dönmesini kapsarken, son aşama ise  Gazze’de büyük bir yeniden yapılandırma planını içeriyordu.

İsrailli yetkililer, Biden’ın konuşmasından önce bilgilendirilmiş:

Bir Amerikalı yetkiliye göre, Beyaz Saray, İsrail Kabinesi üyesi Bakan Benny Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Galant’a, Biden’ın konuşması hakkında önceden bilgi verdi. Ancak Gantz’ın aldığı güncelleme sonrası ilk tepkisinden ve konuşma hakkında herhangi bir açıklama yapmamasından memnuniyetsizlik duydu. Gantz’ın ve Savunma Bakanı’nın ofisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları Ben Gvir ve Smotrich, İsrail’in Biden’in açıkladığı ateşkes planını kabul etmesi durumunda hükümetten çekileceklerini açıkladı.

ABD, Katar ve Mısır’dan ortak açıklama: Hamas ve İsrail’i anlaşmaya çağırıyoruz

ABD, Katar ve Mısır ortak açıklama yaparak iki tarafı teklifi kabul etmeye davet etti. 

Yapılan ortak açıklama şu şekilde:

“Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Hamas ve İsrail’i, ABD Başkanı’nın konuşmasında açıkladığı ilkeler doğrultusunda anlaşmaya varmaya çağırıyoruz.

Bu ilkeler, tüm tarafların taleplerini ve hem uzun süredir acı çeken  Gazze halkına hem de uzun süredir acı çeken rehinelere ve ailelerine acil yardım getirecek bir anlaşmada bir araya getirdi. Bu anlaşma, kalıcı bir ateşkes ve krizi sona erdirmek için bir yol haritası sunuyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

« Back home
Ajanslink@gmail.com