Eski bir ABD başkanı ilk kez suç davranışından yargılandı.
Eski bir başkan, yasadışı iş anlaşmaları ve yetişkin film yıldızı Stormy Daniels’a 2016 yılından önce ödenen 130.000 dolara kadar parayla ilgili davasıyla ilgili suç davranışı nedeniyle ilk kez yargılanmak zorunda kalıyor.
Cezai suçlamalar herhangi bir başkan için iyi değildir ve iki yıl önce Watergate Ofisi’nde Demokrat Parti’nin Cumhuriyetçilerin rahatsız edilmesiyle ilgili yasadışı davranış nedeniyle görevden alınmadan önce 1974’te istifa eden eski başkan Richard Nixon’ın şanlı kariyerini mahvettiler.
Hiçbir zaman resmi olarak suçlanmadı ve daha sonra halefi Gerald Ford tarafından affedildi. Ayrıca Monika Lewinsky ile olan ilişkisi hakkında yemin altında yalan söyleyen ünlü Bill Clinton vakası da vardı. Kariyerini mahvetti ve gelecek yıllar için itibarını lekeledi.
Trump yine de, görevden ayrıldıktan sonra suçlanan kendisi gibi diğer devlet başkanlarından ilham alabilir. Hepsi başarısız devletlerden ve onun Üçüncü Dünya ülkeleri dediği ülkelerden değildi. Bazıları hapisten kaçmayı ve şu anda İtalyan Senatosu’nda oturan İtalya Başbakanı Berlusconi gibi kendilerini yeniden keşfetmeyi başardı.
Eski Fransa cumhurbaşkanı Jacques Chirac gibi diğerleri de yaşları nedeniyle ertelenmiş cezalar aldı. Ancak birçoğu kariyerlerini hapiste bitirdi. İşte kendilerini Trump’ın bugün karşılaştığına benzer durumlarda bulan bazı dünya liderlerinin bir listesi:
İsrail
Benjamin Netanyahu: İsrail’in en uzun süre hizmet veren başbakanı, Aralık 2016’dan beri dolandırıcılık ve varlıklı tanıdıklardan değerli hediyeler almak suçlamasıyla yargılanıyor. Buna 195.000 dolar değerinde puro ve şampanya ve karısı için 3.100 dolar değerinde 3.100 dolar değerinde mücevher dahildi. Duruşması, başbakanlıktaki ikinci döneminde başladı (2009-2021).
21 Kasım 2019’da Netanyahu, güven ihlali, aldatma, rüşvet kabulü ve dolandırıcılıkla resmen suçlandı. 24 Mayıs 2020’de Kudüs’te başka bir duruşma başladı ve bu, 2022’de premiership’te üçüncü turu kazanmasını engellemedi.
Ehud Olmert (2006-2009): Netanyahu’nun selefi, 2014 yılında görevden ayrıldıktan sonra, belediye başkanı ve ticaret bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca Kudüs’teki emlak projelerini tanıtmak için rüşvet almaktan mahkum edildi. 27 ay hapis cezasına çarptırıldı ve daha sonra şartlı tahliye edildi ve 21.000 dolar para cezasına çarptırıldı.
Mayıs 2008’de, on beş yıllık bir süre boyunca Yahudi-Amerikalı bir işadamından kampanya katkıları aldığını iddia ederek başka bir rüşvet soruşturmasına konu oldu.
Mart 2015’te Olmert, Kudüs Bölge Mahkemesi’nde dolandırıcılık, güven ihlali ve vergi kaçakçılığından mahkum edildi. Ertelenmiş hapis cezasında sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.
Eski İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav, görevden ayrıldıktan beş yıl sonra, cumhurbaşkanı olmadan önce eski bir çalışana tecavüz etmekten 2011 yılında yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beş yıl sonra hapse atıldı ve serbest bırakıldı.
Brezilya
Michel Temer, Ağustos 2016-Aralık 2018 tarihleri arasında Brezilya’nın 37. cumhurbaşkanıydı. Başkalarına rüşvet vermek ve yasal kampanya parası olarak kılık giden önde gelen bir inşaat şirketinden 1,5 milyon dolardan fazla fon kabul etmekle suçlandı.
Daha sonra yasadışı kampanya bağışlarında 2,9 milyon dolar daha cebe indirmekle suçlandı. 26 Haziran 2017’de rüşvet almakla suçlandı ve 21 Mart 2019’da tutuklandı.
Lula da Silvais, geçen Ocak ayında yemin eden ve daha önce 2003-2010’da başkan olarak görev yapmış olan Brezilya’nın şu anki başkanıdır. Görevden ayrıldıktan sonra aleyhine dokuz dava açıldı ve Nisan 2015’te resmi bir soruşturma başladı. Diğer şeylerin yanı sıra, nüfuz satıcılığı, yasadışı rüşvet ve kara para aklama ile suçlandı.
4 Mart 2016’da evi Brezilyalı yetkililer tarafından basıldı. Daha sonra 1,2 milyon dolarlık rüşvet parası kabul etmeye ikna oldu ve dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Başka bir mahkeme onu yolsuzluk ve kara para aklamadan suçlu buldu ve 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme kararları geçersiz kılınmadan önce 580 gün hapis yattı. Kasım 2019’da serbest bırakıldı ve siyasete dönmesine, son seçimi kazanmasına ve göreve dönmesine izin verildi.
Malezya
Malezya’nın eski başbakanı Najib Razak, iktidardaki yıllarıyla ilgili multi-milyon dolarlık bir skandalda alınan yolsuzluk parası nedeniyle şu anda hapiste (Nisan 2009 – Mayıs 2018).
Görevden ayrıldıktan 10 yıl sonra Temmuz 2018’de tutuklandı, yargılandı ve kara para aklama ve yolsuzluktan suçlu bulundu. Bir Malezya mahkemesi onu, temyiz ettiği ve şanssız bir şekilde 12 yıl hapis cezasına çarptırdı ve hapishane hücresinden şimdi kraliyet affı için başvuruyor.
Arjantin
Arjantin’in eski cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, ihanetten hapse atılmaya yaklaştı. Daha önce kocasının başkanlığı sırasında (2003-2007) Arjantin’in First Lady’si olarak görev yapmış, ardından 2007-2015’te kendisi de başkan olarak görev yapmıştı.
Başkan olarak geçirdiği iki dönem boyunca, rüşvet, yolsuzluk ve Buenos Aires’teki bir Yahudi toplum merkezine yönelik 1994 intihar saldırısıyla ilgili soruşturmayı engellemekle suçlandı. 2017’de “ihanet” suçlamasıyla onun adına bir tutuklama emri çıkarıldı.
Parlamento dokunulmazlığı nedeniyle hapse girmedi ve diğer cezai suçlamalar devam etmesine rağmen ihanet suçlaması daha sonra düşürüldü ve 6 Aralık 2022’de altı yıl hapis ve ömür boyu kamu görevi yapma yasağına çarptırıldı. Arjantin’in başkan yardımcısı olarak şu anki görevi onu tutuklanmaktan korudu.
Selefi Carlos Menem (1989-1999) daha önce yasadışı silah kaçakçılığı (yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı), kamu fonlarının zimmete geçirilmesi (ona dört buçuk yıl hapis cezası verdi), gasp ve rüşvet (masum ilan edildi) dahil olmak üzere yolsuzluk suçlamalarıyla soruşturulmuştu. Senatör olarak pozisyonu ona hapisten dokunulmazlık kazandırdı ve 2003 seçimlerine koştu ancak yenildi.
Paraguay
Paraguay başkanı Luis Macchi, 1999-2003 yılları arasında görev yaptı. Üç yıl sonra dolandırıcılık ve zimmete para geçirmeden sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı, bu ceza daha sonra temyiz edildi.
Güney Kore
Park Geun-hey, Güney Kore’nin 11. başkanıydı ve görevdeyken görevden alınan ilk kişiydi. Şubat 2013’te seçildi ve yolsuzlukla ilgili soruşturmalar ve rüşvet parası kabul etmek, 6 Aralık 2016’da görevden alınmasına yol açtı.
6 Nisan 2018’de kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan suçlu bulundu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dört yıl hapis yattıktan sonra, halefi Başkan Moon Jae-in şefkatli gerekçelerle onu affetti ve 31 Aralık 2021’de serbest bırakılmasını emretti.
Selefi Lee Myung-bak da 2008-2013’de başkan olarak görev yaptıktan sonra yolsuzluk suçlamalarıyla aşağılandı. Bundan önce, 2002-2006’da Hyundai Mühendislik ve İnşaat’ın CEO’su ve Seul belediye başkanıydı.
22 Mart 2018’de Lee rüşvet, zimmete para geçirme ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklandı. 5 Ekim 2018’de ikna edildi ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Lee’ye 27 Aralık 2022’de kalan hapis süresini iptal eden özel bir başkanlık affı verildi.
Bundan önce, Mayıs 2009’da yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalırken intihar eden başkan Roh Moo-hyuan‘ın (2003-2008) durumu vardı. Bir işadamının akrabalarına 6 milyon dolar verdiğini kabul etmiş, ancak rüşvet olduklarını inkar etmişti.
Tayvan
Emekli bir general ve 2000-2008 yılları arasında Tayvan’ın eski cumhurbaşkanı olan Chen Shui-bian, görevden ayrıldıktan sonra yargılandı ve karısıyla birlikte rüşvet ve yolsuzluktan suçlu bulundu. Chen, daha sonra 19 yıla indirilen ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 2009’da hapse girdi ve 5 Ocak 2015’te tıbbi şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.
İtalya
Silvio Berlusconi, siyasi kariyeri boyunca yolsuzluk, cinsel istismar, kamu görevinin kötüye kullanımı ve vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere 34 davadan geçti. Görevdeyken, reşit olmayan bir fahişeyle seks yaptığı için yargılandı. Ancak, başbakanlıktaki dördüncü döneminden istifa ettikten iki yıldan kısa bir süre sonra, 1 Ağustos 2013’te resmi olarak ceza mahkumiyetine yol açan vergi kaçakçılığıydı.
Bundan önce toplam dokuz yıl başbakan olarak görev yapmış ve 1994-2011 yılları arasında dört hükümet oluşturmuştu. Yargıtay onu dört yıl hapis cezasına çarptırdı.
Statüsü ve yaşı nedeniyle hapis cezasına çarptırılmadı, bunun yerine ücretsiz toplum hizmetine gitti. Kamu görevi yapma yasağı sona erdiğinde, 2019’da AB Parlamentosu’na ve 2022’de İtalyan Senatosu’na seçildi.
Meksika
Meksika’nın 64. cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, 2012 başkanlık kampanyası sırasında yasadışı para aldığı için Ekim 2017’de hala görevdeyken yargılandı. Nieto, 2012-2018 yılları arasında başkan olarak görev yaptı ve Brezilya holdingi Odebrecht’ten Meksika’da kazançlı sözleşmeler verme karşılığında rüşvet almakla suçlandı.
Fransa
Jacques Chirac: Mayıs 2007’de görevden ayrıldıktan iki yıl beş ay sonra, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı, diğer şeylerin yanı sıra Paris belediye başkanı olarak görev yaparken ortakları için sahte işler yaratmayı da içeren yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmaya çağrıldı.
Yaşlılık ve hafıza kaybına atıfta bulunarak, 7 Mart 2011’de başlayan ve kendisini yasadışı davranış, halkın güvenini kötüye kullanma ve kamu fonlarının kötüye kullanılmasından suçlu bulan duruşmayı atladı. İleri yaşı ve eski devlet başkanı statüsü nedeniyle iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.
Chirac’ın halefi Nicolas Sarkozy, 2016’da başkanlık ön seçimlerini kazanamadıktan sonra siyasetten emekli oldu. Daha önce 2007-2012 yıllarında Fransa cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.
Görevden ayrıldıktan iki ay sonra, Fransız polisi yasadışı kampanya finansmanı suçlamalarını soruşturmak için evine baskın düzenledi. İki davada yolsuzlukla suçlandı, biri 2007 Fransa seçimleri sırasında Libya lideri Mu’ammar el-Kaddafi’nin bağışları olarak kılık değiştirmiş nakit rüşvet parasıydı.
Temmuz 2014’te 15 saat polis gözaltında tutuldu ve daha sonra Kasım 2020’den itibaren iki ayrı davada yolsuzluğa ikna edildi. Birincisi üç yıl hapis cezasıyla sonuçlandı (ikisi ertelendi ve biri hapis cezasına çarptırıldı).
İkinci mahkumiyet için, elektronik bir bilezik takarken ev hapsi altında hizmet etmesine izin veren bir yıl hapis cezası aldı.
Zimbabve
Zimbabve’nin ilk başkanı Canaan Banana (1980-1987), görevden ayrıldıktan 10 yıl sonra eşcinsel olmakla suçlandı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, onu 11 oğlancılıktan hüküm giydiği ve altı ay hapis yattığı yargılanmaya ikna etti. Daha sonra serbest bırakıldı ve 2003 yılında kanserden öldü.
Ruanda
Ruanda’nın üçüncü cumhurbaşkanı Pasteur Bizimungu, 1994’ten 2000’e kadar görev yaptı. Görevden ayrıldıktan bir yıl sonra, aslen siyasi nedenlerle tutuklandı ve ardından görevdeki yılları boyunca biri zimmete para geçirme olmak üzere üç suçla suçlandı.
Haziran 2004’te 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı; beşi milis kurmaktan, beşi şiddeti kışkırtmaktan ve beşi zimmete para geçirmekten. Nisan 2007’de affedildi ve serbest bırakıldı.
Togo
Togo’nun eski başbakanı Eugene Koffi Aboboli (1999-2000), 1999’da başbakan olarak görev yaparken bir inşaat projesi skandalında 800 milyon CFA’yı zimmmetine geçirmek suçlamasıyla gıyaben yargılandı.
Nijer
Nijer’in eski başbakanı Hama Amadou, 2007’de yolsuzluk suçlamalarıyla görevden alındı. Başbakanlık dönemi hakkında bir soruşturma açıldı ve bu da tutuklanmasına yol açtı.
Daha sonra Nijer Ulusal Meclisi’nin başkanı oldu, ancak Ağustos 2014’te çocuk kaçakçılığı suçlamasıyla ülkeden kaçtı. Bir mahkeme onu, o zamana kadar Fransa’ya yerleştiğinden beri hiç yatmadığı bir yıl hapis cezasına çarptırdı.
Komorlar
Sayyid Ahmed Abdullah Mohammad Sambi, 2006 yılında Komorlar cumhurbaşkanı seçildi. Süresi 2011’de sona erdi ve yedi yıl sonra, kamu fonlarının zimmete para geçirmesi ve Komor pasaportlarının sahte edilmesiyle birlikte yolsuzluk suçlamalarıyla yargılandı. 28 Kasım 2022’de hapse atıldı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Cezayir
Ahmad Ouyahia, 1995“ten 2019”a kadar ülkesinin dört-time prömiyeri olarak görev yaptı. Haziran 2019’da turizm sektöründeki yolsuzluk suçlarından tutuklandı ve 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Fildişi Sahili
Fildişi Sahili’nin başbakanı Guillaume Kigbafori Soro, Nisan 2007’den Mart 2012’ye kadar görev yaptı. Daha sonra Ekim 2020’de cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak üzere Şubat 2019’da istifa edene kadar ülkesinin Ulusal Meclisi’nin başkanı oldu. O Nisan ayında, kara para aklama ve kamu fonlarını zimmete geçirme suçlamasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Moritanya
Moritanya’nın sekizinci cumhurbaşkanı Mohammad Ould Abdul Aziz, 2009-2019 yılları arasında 10 yıl görev yaptı. Ayrıca 2014-2015 yıllarında Afrika Birliği’nin başkanlığını yaptı. Mart 2021’de, bir Moritanya mahkemesi onu 10 ortağıyla (damadı dahil) ağır yolsuzlukla suçladı.
Önce ev hapsine alındı ve ardından polisle işbirliği yapmadıktan sonra hapishaneye transfer edildi. O zamandan beri, kendisine yönelik yolsuzluk suçlamalarının tamamen politik olduğunu iddia ederek, kötüleşen sağlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Ağustos 2014’ten Ekim 2018’e kadar görevde bulunan Moritanya başbakanı Yahya Ould Hademine’ye de benzer suçlamalar yöneltildi. 2021’de yolsuzluktan hapse atıldı.
Güney Afrika
Jacob Zuma, 2009’dan 2018’e kadar Güney Afrika’nın dördüncü başkanı olarak görev yapan ünlü bir apartheid karşıtı aktivistti. 2014 yılında kamu görevini kötüye kullanmakla suçlandı ve bir anayasa mahkemesi görevden alınmasına karar verdi.
Temmuz 2021’de, Güney Afrika adaleti ile işbirliği yapmayı reddettiği ve mahkemesini küçümsediği için hapse atıldı. Ona karşı on altı suçlama yöneltildi, 12 dolandırıcılık, iki yolsuzluk, biri haraççılık ve biri kara para aklama için.
Anayasa Mahkemesi 29 Haziran 2021’de onu 15 ay hapis cezasına çarptırdı. 7 Temmuz’da tutuklandı ve 15 Eylül 2021’de tıbbi şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.
Japonya
Japonya’nın eski başbakanı Kakuei Tanaka, 1972’den 1974’e kadar ülkesine liderlik etmişti. Aynı zamanda iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin en etkili üyelerinden biriydi.
1976’da tutuklanmasına ve yargılanmasına yol açan bir rüşvet skandalına karıştı. İki alt mahkeme tarafından suçlu bulundu, ancak dava Aralık 1993’teki ölümüne kadar Yüksek Mahkeme’de açık kaldı.
Bangladeş
Başarılı bir darbeye öncülük ettikten sonra, General Hüseyin Muhammed Ershad 1982’de iktidara geldi, sıkıyönetim getirdi ve anayasayı askıya aldı. 1983’te kendini başkan ilan etti ve 1990’da demokrasi yanlısı bir ayaklanmanın ardından istifaya zorlayana kadar görev yaptı.
Daha sonra Kasım 2000’de yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı ve sadece dört ay görev yaptıktan sonra 9 Nisan 2001’de kefaletle serbest bırakıldı. 2019’daki ölümüne kadar siyasete döndü.
Türkiye
Necmettin Erbakan şu anda en çok Türkiye’nin şu anki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ideolojik akıl hocası olarak hatırlanıyor. Bundan önce 1996“dan 1997”ye kadar Türk ordusu tarafından istifa etmek zorunda kalana kadar Türkiye başbakanıydı.
Refah Partisi, İslami köktenciliği teşvik ettiği için yasaklandı ve Türk siyasetinde yer alması yasaklandı. Bir trilyon eski Türk lirası tutarındaki hazine hibelerinin iadesini önlemek için sahte belgeler kullanmakla yargılandı.
Endonezya
Endonezya’nın en uzun süre görev yapan cumhurbaşkanı olarak bilinen Suharto, 1967’den 1998’de ülke çapındaki huzursuzluğun ardından kendi istifasına kadar ülkeyi yöneten bir ordu subayına dönüşen bir politikacıydı.
Jakarta yakınlarındaki aile evine emekli oldu ve nadiren halka açıldı. 29 Mayıs 2000’de, Endonezyalı yetkililer otuz yıllık başkanlığı altında yolsuzluk soruşturmasına başladığında ev hapsine alındı.
Temmuz ayında, kontrol ettiği vakıflardan birine yönlendirilen ve ailesini finanse etmek için kullanılan 571 milyon dolarlık devlet bağışını zimmetine geçirmekle suçlandı. O Eylül ayında, mahkeme tarafından atanan doktorlar, yaşı ve tıbbi durumu nedeniyle yargılanamayacağını söyledi.
26 Mart 2008’de bir hukuk mahkemesi yargıcı Suharto’yu yolsuzluktan beraat etti, ancak hayır kurumu Supersemar’a 110 milyon dolar ödemesini emretti. Oğlu, bir yargıcın öldürülmesinden 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı (sadece 2006’da parolle edildi), cumhurbaşkanının üvey kardeşi yolsuzluktan yargılandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı (daha sonra iki yıl olarak değiştirildi).
Filipinler
Joseph Ejercito Estrada, 1992“den 1998”e kadar Filipinler’in on üçüncü başkanı olarak görev yapan, aktör-turned bir politikacıydı. 2001’de, rüşvet parası kabul etme ve tütün çiftçileri pazarlama kooperatifinden fon toplama suçlamalarıyla Asya’da resmi olarak görevden alınan ilk başkan oldu.
Radyo ve televizyonda yayınlanan bir kamu davasına ve 2004 Küresel Şeffaflık Raporu’na göre, 78-80 milyon dolar arasında herhangi bir yerde topladığını iddia ederek onu dünyanın en yozlaşmış onuncu lideri olarak adlandırdı.
Myanmar
General Khin Nyunt, Ağustos 2003’ten Ekim 2004’e kadar ülkesinin başbakanı olan Birmanya subayı ve istihbarat şefiydi. İstifasından hemen sonra – bildirildiğine göre sağlık gerekçesiyle – yolsuzluk suçlamalarıyla ev hapsine alındı.
Temmuz 2005’te özel bir mahkeme tarafından yargılandı ve 44 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oğulları sırasıyla 51 ve 68 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski prömiyer şu anda ev hapsinde, Alzheimer’dan muzdarip.
NOT: Yazının orijinali aşağıdaki linktedir.
https://en.majalla.com/node/288826/politics/trump-indictment-adds-long-list-prosecuted-world-leaders