» Fatih Altaylı: İsrail’den madalya alan ben değilim

Fatih Altaylı: İsrail’den madalya alan ben değilim

Sosyal medyada kendi sözlerinin kesilip İsrail’i destekliyormuş gibi bir algı yaratıldığını söyleyen Fatih Altaylı duruma “Sanki İsrail’i savunuyormuşum gibi bir algı yaratıyorlar. Oğlum İsrail’den madalya alan ben değilim” diyerek tepki gösterdi.

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında çektiği bir videoda sosyal medya trollerini eleştirdi.

Fatih Altaylı, kendisinin bir süredir söylediği sözlerin kesilip kendisinin İsrail’i destekliyormuş gibi bir algı yaratıldığını belirtti.

Altaylı, trollere bu hareketlerinden ötürü cevap verdi.

“İsrail’den madalya alan ben değilim” diyen Altaylı şunları söyledi:

“Siyasal İslamcı troller, benim cümlelerimi kesip kesip sanki İsrail’i savunuyormuşum gibi bir algı yaratıyorlar. Oğlum İsrail’den madalya alan ben değilim. Kendinize gelin.”

NE OLMUŞTU?

Erdoğan’a geçmişte İsrail tarafından sadece yahudilere verilen “Cesaret Ödülü” verilmişti.Erdoğan bu ödülü alan tek müslüman lider olmuştu. Bunun üzerine başlayan tartışmalar üzerine Erdoğan “Bu ödülü kendim için almadım, TSM için aldım” demişti.

https://www.teyit.org’un Erdoğan’a yahudi cesaret madalyası verilmesi-alınması ile ilgili çalışması…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yahudi Cesaret Nişanı’ aldığı iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Yahudi Cesaret Nişanı’ aldığı iddiası

Sosyal medyada uzun süredir dolaşımda olan iddiaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yahudi Cesaret Nişanı sahibi. 10 Mayıs 2021’de Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi iddianın tekrar konuşulmasına yol açtı

erdogan isral

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ödül veren kurumlardan biri olan Anti-Defamation League (ADL) 1987 yılından itibaren Courage to Care (Umursama Cesareti) isimli ödülü dağıtıyor. Yahudileri Nazi Almanyası’ndan kurtaran kişilere takdim edilen bu ödül 2011 yılında Jan Karski Courage to Care Award olarak yeniden adlandırılmış.

Fotoğrafta yaşlı adamın sakalını kesenin CHP üyesi olduğu iddiası

Ancak bu ödül dönemin Başbakanı Erdoğan’ın şahsına değil, Holokosttan bazı Yahudileri kurtaran Türk diplomatlar adına 10 Haziran 2005’te verilmiş. Türk diplomatlar adına verilen ödül hakkında eski tarihli haberlere de rastlamakmümkün. Erdoğan’a ödülü ADL Direkdörü Abraham Foxman takdim etmiş.

erdogan nisan

Sonrasında yaşanan tartışmaların ardından ADL Kudüs bürosu şefi Caroll Nuriel açıklama yaparak ödülün Erdoğan’a değil, Türk diplomatlara verildiğinin altını bir kez daha çizmiş

Diğer ödül Erdoğan’ın kendisine verilmiş 

Erdoğan’a takdim edilen Courage Award (Cesaret ödülü) ise American Jewish Committee (AJC) tarafından 2004’teki bir ABD ziyaretinde verilmiş. “Terörle mücadele ve barışı teşvik” gerekçesiyle verilen ödülün takdimi sırasında çekilen fotoğraflara Getty Images isimli internet sitesinden ulaşılabiliyor.

‘Şalom aleyke’ sözünün zalim Yahudi kral Şalom’dan geldiği iddiası

Yine bir kullanıcı tarafından YouTube’a yüklenen görüntülerde de 2004 yılındaki tören ve Erdoğan’ın konuşması izlenebiliyor

erdogan nisan abd

Ancak Erdoğan’a takdim edilenlerin ikisi de ödül (award), nişan değil. Nişanlar (badge) genelde sivil toplum kuruluşları değil devletce veriliyor.   

Erdoğan’a verilen nişanların listesi şöyle: 

  • 1 Kasım 2006, Kızılay Üstün İnsani Hizmet Nişanı
  • 26 Ekim 2009, Pakistan Devleti, Nişan-ı Pakistan
  • 27 Mayıs 2010, Brezilya Sao Paulo Sanayi Federasyonu Merkezi, FIESP Nişanı
  • 4 Kasım 2010, Kosova Bağımsızlık Devlet Nişanı
  • 2 Şubat 2011, Kırgız Devlet Nişanı
  • 2 Eylül 2014, Azerbaycan Devleti, Haydar Aliyev Nişanı
  • 5 Ekim 2015, Belçika, Leopold Nişanı
  • 25 Ocak 2017, Madagaskar Devlet Yüksek Nişanı

Filistin ve İsrail arasındaki gerginliğin 2014 yılında artmasının ardından Başbakan Erdoğan İsrail’i soykırım suçu işlemekle suçlamış, ACJ Başkanı Jack Rosen ise Erdoğan’dan ödülü iade etmesini istemişti

Bulgular

  • Erdoğan farklı tarihlerde Yahudi kuruluşlarından ödüller almış.
  • Anti-Defamation League (ADL) tarafından Erdoğan’a verilen ödül şahsına değil Türk diplomatların anısına verilmiş
  • American Jewish Committee (AJC) tarafından verilen ödül ise Erdoğan’ın kendisine verilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

« Back home
Ajanslink@gmail.com